Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ποια συμπτώματα δείχνουν διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα




Ποια συμπτώματα δείχνουν διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα
Νοιώθετε συχνά αδυναμία, δεν έχετε καλή διάθεση ή έχετε ταχυκαρδίες; Έχετε βάλει τελευταία μερικά κιλά χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος; Μήπως για όλα αυτά φταίει ο θυρεοειδής σας;
«Υπάρχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο που υποφέρουν από παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν. Επειδή οι ορμόνες που παράγει επηρεάζουν σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος, από τον εγκέφαλο μέχρι το παχύ έντερο, η διάγνωση αποτελεί πρόκληση, οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ορισμένα συμπτώματα που θα πρέπει να τους υποψιάσουν ώστε να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός ενδοκρινολόγου», μας εξηγεί ο κ. Ανιώνιος Χατζηιωαννίδης, επιστημονικά υπεύθυνος του Ενδοκρινολογικού τμήματος του Ιδιωτικού Πολυιατρείου Ηλιούπολης. Τέτοια συμπτώματα είναι:
Κόπωση
Παρότι η έλλειψη ενέργειας και το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, σχετίζεται στενά με τον υποθυρεοειδισμό. Η φαρμακευτική θεραπεία δύναται να βελτιώσει το σύμπτωμα, αλλά ενδεχομένου να απαιτηθεί χρόνος μέχρι την επίτευξη του στόχου.
Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.
Η ταχυκαρδία, το αίσθημα παλμών, τα φτερουγίσματα της καρδιάς, η αίσθηση απώλειας χτύπου ενδεχομένως να μην οφείλονται σε καρδιακή πάθηση, αλλά στις πολλές ορμόνες που κατακλύζουν τον οργανισμό, εξαετίας της υπερδραστηριότητας του θυρεοειδή.
Κακή διάθεση
Η μελαγχολία ή η κατάθλιψη ενδεχομένως να είναι άλλη μια ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδή. Ο υποθυρεοειδισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ουσίας που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει -μεταξύ άλλων- τη διάθεση, τη μνήμη, τον ύπνο, ακόμα και τη θερμοκρασία του σώματος.
Άγχος
Το άγχος και η νευρικότητα συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό. Όταν ο οργανισμός κατακλύζεται από τις θυρεοειδικές ορμόνες, ταυτόχρονα τίθεται σε εγρήγορση ολόκληρο το σώμα, με συνέπεια την αδυναμία χαλάρωσης και ηρεμίας.
Έλλειψη συγκέντρωσης ή σύγχυση
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες σιη συγκέντρωση, ενώ ο υποθυρεοειδισμός σύγχυση, συμπτώματα που εκλείπουν μετά από την υποβολή του ασθενή σε φαρμακευτική αγωγή.
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Η υποτονική ή η παντελής έλλειψη επιθυμίας για σεξ αποτελεί ακόμα μια παρενέργεια του υποθυρεοειδισμού. Η χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών αποτελεί παράγοντα επηρεασμού της λίμπιντο, που στους άνδρες μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ/Ο γιατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: