Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Θεανώ Καρούτα : Επιστροφή από την κόλαση του Χαλιφάτου!




Επιστροφή από την κόλαση του Χαλιφάτου!

Η ιστορία του Βόσνιου Χίμλι, που, αντί για τον «παράδεισο», βίωσε στη Συρία τη φρίκη του Ισλάμ, αποκαλύπτει την κτηνωδία του ISIS.

Γράφει η Θεανώ Καρούτα

Ο Χίμλι, ένας Βόσνιος πιστός μουσουλμάνος, πήρε πριν από δύο χρόνια την απόφαση να ταξιδέψει στη Συρία, τρέφοντας βαθιά την ελπίδα πως η ζωή στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος θα ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να ζήσει τη ζωή του συμφωνά με τον νόμο και το γράμμα της σαρίας.
Δεκαέξι μήνες αργότερα κατάφερε να δραπετεύσει, αφήνοντας πίσω λιγότερο τυχερούς φίλους και οικείους, πλήρως απογοητευμένος από τη βιαιότητα, τη φτώχεια και την καταπίεση που βίωσε στους κόλπου του Χαλιφάτου. Τα χρήματα που πήρε μαζί του φεύγοντας από τη Βοσνία γρήγορα σπαταλήθηκαν σε τρόφιμα. «Αναγκάστηκα να δηλώσω ασθενής ώστε να δικαιούμαι ένα επίδομα της τάξεως των 50 δολαρίων τον μήνα, ενώ η σύζυγος μου αναλάμβανε να βοηθά ηλικιωμένες γυναίκες ώστε να παίρνει μια στο τόσο έναν υποτυπώδη μισθό» θυμάται ο νεαρός άντρας, ενώ ομολογεί ότι οι αρχικές ελπίδες του εξανεμίστηκαν σχεδόν με το που πάτησε το πόδι του στην εμπόλεμη Συρία. «Είχα καταντήσει σαν τρελός. Όλη την ώρα σκεφτόμουν πως έπρεπε να σώσω την οικογένεια μου και να φύγω από εκεί».
Ο Χίμλι είναι μόνο ένας από τους περίπου 250 ανθρώπους που επέστρεψαν στα Βαλκάνια έχοντας περάσει χρόνο στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Ιράκ. Οι περισσότεροι από αυτούς γύρισαν πίσω με τις ψευδαισθήσεις τους γκρεμισμένες από τη φρίκη, τον πόνο, τις στερήσεις και τις κακουχίες, αλλά κυρίως από την άπουσία πνευματικότητας που αποζητούσαν. Πολλοί από αυτούς δεν παραδέχονται πως πήγαν να πολεμήσουν και να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο τα κράτη στα οποία επέστρεψαν τους αντιμετωπίζουν συλλήβδην ως τρομοκράτες, συμφωνά με μια σειρά νόμων του 2015 που ποινικοποίησε κάθε είδους συμμετοχή σε αλλότριες συγκρούσεις.
Παρά το γεγονός ότι η επιστροφή στα πάτρια εδάφη συνεπάγεται αυτόματα επιτήρηση από τις Αρχές και ενδεχόμενες διώξεις, για τον Χίμλι είναι προτιμότερο από το να έμενε εκεί. Επιστρέφοντας στη χώρα του έχει ξεκινήσει μια «σταυροφορία», εντασσόμενος σε ομάδες που διοργανώνουν εκστρατείες μεταφέροντας αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «την πραγματική αλήθεια». «Ενημερώνουμε άλλους μουσουλμάνους ώστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος με εμάς που πήγαμε στα πεδία μάχης της Μέσης Ανατολής».
Όταν ξεκίνησε, προορισμός του ήταν μια επαρχία του Χαλεπίου όπου ζούσε ήδη ένας φίλος του από το Μαυροβούνιο. Το σχέδιο του ήταν να πάει, να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση και εν συνεχεία να επιστρέψει στη χώρα του, να πουλήσει τα υπάρχοντα του και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Συρία.
Όταν έφτασε, τον Φεβρουάριο του 2015, έμαθε ότι ο φίλος του είχε σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης στο Κομπάνι. Καθώς οι συγκρούσεις εκεί εντείνονταν, το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πήρε τα διαβατήρια όλων των νεοαφιχθέντων και τους πληροφόρησε πως δεν είχαν δικαίωμα πλέον να φύγουν, καθώς είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την «τέλεια κοινωνία» τους.
Έζησε εκεί 16 μήνες σε συνθήκες χειρότερες από αυτές που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας. Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη -αν το χωρά ανθρώπου νους- όταν εντατικοποιήθηκαν οι βομβαρδισμοί από το καθεστώς του Ασαντ και των Ρώσων υποστηρικτών του. «Άνθρωποι πέθαιναν κάθε μέρα και στην πόλη έστεκαν μόνο ερείπια». Τότε κατάλαβε πως ήταν εντελώς ανίσχυρος. «Το μόνο που έκανα ήταν να προσεύχομαι στον Θεό να μας σώσει».
Ο Χίμλι έχει καταλάβει πλέον πως το να πάει εκεί ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει. Χρειάστηκε να πουλήσει όντως όλα τα υπάρχοντα του πίσω στην πατρίδα, προκειμένου να πληρώσει το αντίτιμο της διαφυγής του σε έναν Σύρο, ο οποίος με το αζημίωτο προσφέρθηκε να τον βοηθήσει να δραπετεύσει. Χωρίς διαβατήριο, χωρίς χαρτιά, ύστερα από ένα ταξίδι γεμάτο δυσκολίες, κατάφερε να μπει σε τουρκικό έδαφος, όπου συνελήφθη και πέρασε δυόμισι μήνες στη φυλακή καταγεγραμμένος ως πρόσφυγας.
Οι τουρκικές Αρχές τον απελευθέρωσαν με την προϋπόθεση να επιστρέψει στην πατρίδα του ή σε κάποιο κράτος που δεχόταν πρόσφυγες. Ο Χίμλι επέλεξε να επιστρέψει στη Βοσνία. Με το που πάτησε το πόδι του συνελήφθη ως τρομοκράτης.
Σήμερα, διάγει μια -όσο το δυνατόν- ήρεμη καθημερινότητα, δίνει το «παρών» στις Αρχές και σαν άλλος ευαγγελιστής, κηρύσσει την αλήθεια για τη μεγάλη απάτη του Χαλιφάτου. «Δύο είδη Βαλκανίων συνάντησα εκεί. Αφελείς πιστούς μουσουλμάνους και κοινούς εγκληματίες που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον νόμο με κάθε κόστος. Μόνο οι δεύτεροι επιβίωσαν» θυμάται.

ΤΗΝ ΩΡΑ που το Ισλαμικό Κράτος αργοπεθαίνει, οι Αρχές της Ευρώπης σημαίνουν συναγερμό υπό τον φόβο πως πολλά από τα μέλη του θα έρθουν ή θα επιστρέψουν στη γηραιά ήπειρο.
Διεθνείς υπηρεσίες εκτιμούν ότι 1.200 έως 3.000 Ευρωπαίοι πολίτες που έζησαν και πολέμησαν με την τρομοκρατική οργάνωση ενδέχεται να επιστρέψουν στις χώρες τους. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalization Awareness Network, RAN), που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε ετοιμότητα για να διαχειριστούν την επιστροφή αυτών των ατόμων.
Μάλιστα, ο αριθμός των μαχητών που επιστρέφουν αναμένεται να αυξηθεί, εφόσον το Ισλαμικό Κράτος, που έχει ήδη χάσει τους τελευταίους μήνες μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε καταλάβει στη Συρία και στο Ιράκ, ηττηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο ή καταρρεύσει.
Σύμφωνα με το RAN, περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου (περίπου 5.000 από την Ευρώπη και κυρίως το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία) άφησαν τα σπίτια τους για να ενταχθούν στους κόλπους του Ι.Κ., ενώ το 30% αυτών εκτιμάται ότι έχει ήδη επαναπατριστεί.
«Κυριακάτικη Δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: