Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Σάββας Καλεντερίδης : Ένα άρθρο που χρήζει προσοχής





Ένα άρθρο που χρήζει προσοχής

Οι εξελίξεις στην Τουρκία όπως τις αναλύει Τούρκος δημοσιογράφος

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Το έχουμε ξαναγράψει ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να εντοπίσεις τις αδυναμίες του άλλου είναι να αναλύσεις αυτά που ο ίδιος θεωρεί αδυναμίες του. Κι αυτό γιατί κανείς δεν ξέρει τον εαυτό του καλύτερα από τον ίδιο.
Για τον λόγο αυτόν, στο σημερινό άρθρο μας θα περιοριστούμε σε επισημάνσεις για τα προβλήματα που συσσωρεύονται στα νότια σύνορα της Τουρκίας, τις οποίες έκανε ο Ιμπραχήμ Καραγκιούλ, γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», που ανήκει στον συμπέθερο του Ερντογάν. Σημειώνεται ότι ο Καραγκιούλ φέρεται ότι είναι και μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν.
Λέει λοιπόν ο Καραγκιούλ στο άρθρο του της 11ης Αυγούστου, που έχει τίτλο «Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, αλλιώς θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο»: «Ο (κουρδικός) διάδρομος που έχει δημιουργηθεί στα βόρεια της Συρίας είναι ένα σχέδιο καταστροφής της Τουρκίας. Μόλις ολοκληρωθεί ο διάδρομος αυτός, από το Ιράν μέχρι τη Μεσόγειο, θα μπει σε εφαρμογή ο χάρτης που ετοίμασαν για την Τουρκία. Μέχρι σήμερα προετοίμασαν αυτόν τον χάρτη, μας τύφλωσαν και μας αποκοίμισαν με το Ισλαμικό Κράτος, μετέφεραν εκεί τρομοκράτες και το ΡΚΚ, και βήμα βήμα περικύκλωσαν την Τουρκία.
Έκαναν ένα παιχνίδι με το Κομπάνι και μας ξεγέλασαν. Οι ΗΠΑ, ενώ έδωσαν υποσχέσεις στην Τουρκία για την Ιεράπολη, την παρέδωσαν στο ΡΚΚ, όπως και όλες τις άλλες περιοχές του διαδρόμου. Η Τουρκία αντέδρασε με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη”, όμως μας σταμάτησαν εκεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα παραπέρα.
Και τώρα έρχεται η σειρά του Ιντλίμπ, που έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Ετοιμάζονται να κάνουν επιχείρηση εκεί, επειδή την περιοχή ελέγχει μια οργάνωση που ανήκει στην Αλ Κάιντα. Θα παραδώσουν την περιοχή αυτή στο ΡΚΚ και έτσι θα βγουν οι Κούρδοι στη Μεσόγειο.
Και μετά θα μας πουν να φύγουμε από την Αλ Μπαμπ και από την Τζαραμπλούς.
Αν δεν αποτρέψουμε την εφαρμογή των σχεδίων ελέγχου της Ιντλίμπ, θα χάσουμε την Αλ Μπαμπ και την Τζαραμπλούς, που κερδίσαμε με την “Ασπίδα του Ευφράτη”. Όσοι μετέφεραν το ΡΚΚ στις ακτές της Μεσογείου δεν οδηγούν στον διαμελισμό μόνο τη Συρία, αιχμαλωτίζουν και την Τουρκία, για να εφαρμόσουν και σε εμάς πιο μετά το ίδιο σενάριο.
Είμαστε αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Όλα αυτά δεν είναι ούτε θέμα τρομοκρατίας ούτε ποιος θα ελέγξει τη Συρία. Είναι κάτι πιο βαθύ, πώς θα απομονωθεί, πώς θα περικυκλωθεί, για να διαμελιστεί στη συνέχεια η Τουρκία.
Όταν ολοκληρωθεί εκείνος ο διάδρομος, η Τουρκία θα αποκοπεί από τον ισλαμικό κόσμο. Θα αποκλειστούμε πρώτα από τον αραβικό κόσμο και στη συνέχεια και από το Ιράν.
Τότε, μια απομονωμένη Τουρκία θα οδηγηθεί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στον διαμελισμό.
Ας θυμηθούμε τον χάρτη της Συνθήκης των Σεβρών.
Αν ολοκληρωθεί το σενάριο του Ιντλίμπ, θα ακολουθήσουν πολιτικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι οποίες, σε συνδυασμό με την κινητικότητα που θα εμφανιστεί στον κουρδικό διάδρομο, στα νότια σύνορά μας, θα οδηγήσουν στη χάραξη του νέου χάρτη και στον διαμελισμό της Τουρκίας.
Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τότε θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο».
Αυτά είναι σε γενικές γραμμές όσα αναφέρει ο Καραγκιούλ στο άρθρο του, γιατί η επί λέξει μετάφραση θα απαιτούσε χώρο που δεν έχουμε στη διάθεσή μας.
Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το σκεπτικό του άρθρου ενστερνίζονται το τουρκικό κράτος και ο ίδιος ο Ερντογάν και με βάση αυτό έχουν αρχίσει, αφενός μεν, η επιχείρηση προετοιμασίας και διαμόρφωσης της τουρκικής κοινής γνώμης και, αφετέρου, ο επανασχεδιασμός και ο αναπροσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Όσον αφορά το πρώτο, ήδη αυτό μετρήθηκε σε δημοσκόπηση που έκανε το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών PEW, με βάση την οποία το 78% των πολιτών της Τουρκίας θεωρεί πρώτη απειλή για τη χώρα τις πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή.
Όσον αφορά το δεύτερο, η Τουρκία έχει κάνει τολμηρά βήματα προς τη Ρωσία, την Κίνα και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, που, αν δεν την αποκόπτουν, την απομακρύνουν από το ΝΑΤΟ. Εξελίξεις ενδιαφέρουσες, τι λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: