Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Τα τσιμπήματα των διακοπών




Τα τσιμπήματα των διακοπών

Πώς θα γίνετε «survivor» από τα τσιμπήματα των διακοπών. Οδηγός επιβίωσης για τα «τετ α τετ» με όντα που έχουν την τάση να μας πονούν

Εκτός από τους περιπάτους σε δάση και βουνά, τις βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, την ηλιοθεραπεία και τα παιχνίδια στην άμμο, οι καλοκαιρινές «αποδράσεις» κρύβουν πολλές φορές και... δυσάρεστες εκπλήξεις.
Οι απρόσκλητοι «επισκέπτες», όπως τσούχτρες, αχινοί, σφήκες, σκορπιοί και φίδια, «επιτίθενται» σε δευτερόλεπτα προκαλώντας έντονους πόνους και μπορούν να στείλουν το... θύμα τους ακόμα και στο νοσοκομείο, στερώντας του πολύτιμες στιγμές ξεγνοιασιάς.
Η «δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα έναν οδηγό επιβίωσης στην εξοχή, με βασικές οδηγίες που θα μειώσουν τον χρόνο της... ταλαιπωρίας σας και θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε γρήγορα τις δυνάμεις σας σε περίπτωση απρόοπτης «συνάντησης» με έντομα, ερπετά ή πλάσματα της θάλασσας.
Τσούχτρες: Σε περίπτωση τσιμπήματος από τσούχτρα (συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα, εκτός αν κάποιος είναι ευαίσθητος ή αλλεργικός) θυμηθείτε να μην απομακρύνετε με γυμνά χέρια τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας «πλοκάμια», ώστε να μη δημιουργηθούν νέες πληγές.
Τοποθετήστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες, αλείψτε την περιοχή με κορτιζονούχα αλοιφή ή χρησιμοποιήστε κομπρέσες βουτηγμένες σε νερό και ξίδι (ένα μέρος ξίδι και τρία νερό). Στη συνέχεια ζητήστε τη βοήθεια γιατρού, που θα σας χορηγήσει αντισταμινικά ή ένεση κορτιζόνης.
Αχινοί: Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε αν πατήσετε αχινό είναι να αλείψετε με λάδι την περιοχή με τα αγκάθια προκειμένου να μαλακώσει. Το ζεστό νερό θα σας ανακουφίσει, ενώ τα αγκάθια απομακρύνονται προσεκτικά με τσιμπιδάκι (ιδανικά, με τη βοήθεια γιατρού ή φαρμακοποιού). Όταν τα αγκάθια αφαιρεθούν, επιβάλλεται να απολυμάνετε την περιοχή με οξυζενέ και να την καθαρίσετε με πράσινο σαπούνι, ώστε να αποφύγετε τη μόλυνση. Αν δεν καταφέρετε να βγάλετε τα αγκάθια, επισκεφθείτε το πλησιέστερο ιατρείο, νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.
Σφήκες: Το κεντρί της σφήκας προκαλεί τοπική φλεγμονή που συνήθως δεν είναι επικίνδυνη (εκτός αν κάποιος είναι αλλεργικός). Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περίπτωση τσιμπήματος στον λαιμό ή στο στόμα, καθώς ενδέχεται να προκληθεί πρήξιμο που δυσκολεύει την αναπνοή.
Τσίμπημα σφήκας : Το κεντρί της σφήκας αφαιρείται με τσιμπιδάκι, ενώ για ανακούφιση από τον πόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάγο, αλοιφή με κορτιζόνη ή αντισταμινικά.
Σκορπιοί - φίδια: Τα τσιμπήματα σκορπιών και τα δαγκώματα φιδιών θεωρούνται σπάνια, αλλά μπορούν να σας βάλουν σε περιπέτειες και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Οι αντιδράσεις του δέρματος  θυμίζουν εκείνες που προκαλεί το τσίμπημα από σφήκα, με τη διαφορά ότι ο πόνος είναι σαφώς πιο έντονος. Πάγος, κρύα επιθέματα και αλοιφές είναι τα πρώτα μέσα αντιμετώπισης. Ωστόσο, θεωρείται απαραίτητη η επίσκεψη σε οργανωμένο ιατρείο ή νοσοκομείο.
Καλή τύχη και ευχόμαστε να μην βρεθεί τίποτα από αυτά στο δρόμο σας για να σας χαλάσει την ευχαρίστηση των διακοπών…

Από την εφημερίδα "δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: