Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Η Σιλβί που διδάσκει Ελληνικά




ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Σιλβί που διδάσκει Ελληνικά ακόμη και στις γαλλικές φυλακές!

∆ιδάσκουν Ελληνικά ως ξένη γλώσσα σε φοιτητές, ενηλίκους, ακόμα και σε φυλακισμένους στη Βρετάνη της Γαλλίας.

«Γιατί υπάρχουν άνθρωποι στη βορειοδυτική Γαλλία που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα;» είναι το αυθόρμητο ερώτημα που τους απευθύναμε, για να πάρουμε την αφοπλιστική απάντησή τους, «δανεισμένη» από τον Γάλλο συγγραφέα και πολιτικό, Αντρέ Μαλρό: «Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της ∆ύσης»...
Το «Σπίτι της Νεολαίας και της Κουλτούρας» (Maison de la Jeunesse et de la Culture - ΜJC) τα τελευταία 7 χρόνια μιλάει Ελληνικά. Πρόκειται για έναν πολιτιστικό και κοινωνικό πολυχώρο στο Σαν Βριέ (Saint Brieuc), που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός από το 1967, παρέχοντας μαθήματα και δραστηριότητες σε ενήλικες. Σήμερα αριθμεί περίπου 1.300 μέλη!
«Ψυχή» της ελληνικής συμμετοχής και δημιουργός του «Αριστοτέλη», μιας υποτροφίας που στηρίζει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, είναι η Σιλβί Λε Μοέλ Φιλίπ, η οποία συντονίζει και προβάλλει τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα του Σπιτιού. Η ίδια συντάσσει και τους φακέλους υποψηφιότητας για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
«Είμαι εθελόντρια βοηθός στο Σπίτι Νεολαίας και συνεργάζομαι στενά με τον φορέα στη Γαλλία για το πρόγραμμα Erasmus. Κυρίως όμως είμαι λάτρης της ελληνικής γλώσσας. Φιλοδοξώ να είμαι το πρόσωπο-κλειδί για τη διάδοση και τη διατήρηση του ελληνικού και του κυπριακού στοιχείου στην περιοχή της Βρετάνης!», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η Σιλβί.


Ρίζες από τη Μακεδονία

Η ίδια δεν είχε καμία «τυπική» σχέση με τον Ελληνισμό, ούτε καταγωγή ούτε και συγγενείς, δηλαδή όπως έχουμε συνηθίσει να εξηγούμε συχνά την αγάπη στη Ελλάδα. «Φυσικά και έχω σχέση», μας διορθώνει.
«Είμαι γοητευμένη με τη χώρα σας από τα παιδικά μου χρόνια. Είχα μια καλή δασκάλα Ιστορίας στο γυμνάσιο που με βοήθησε να μάθω την Ιστορία σας, μετά μία συνάδελφος της μητέρας μου μου μίλησε για την Ελλάδα με ενθουσιασμό. Όταν πια πήγα το 1985 στην Αθήνα, κατάλαβα τι έλεγε. Έπεσα στα γόνατα όταν είδα την Ακρόπολη - ήταν καταπληκτική!», διηγείται.
«Χρόνια αργότερα ο νονός μου έκανε μια βαθιά γενεαλογική έρευνα της οικογένειάς μας και ανακάλυψε ότι πολύ πολύ πολύ παλιά είχαμε ρίζες από την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Και πλέον αποδίδω την αγάπη μου για τη χώρα σας σε αυτό! Τίποτα δεν είναι τυχαίο...», συμπληρώνει γελώντας.
Από τότε έχει επισκεφθεί την Ελλάδα 33 φορές και μία φορά την Κύπρο. Έχει ήδη πολλούς φίλους σε διάφορα μέρη, τους οποίους επισκέπτεται συχνά. Ο,τι έχει κάνει στη ζωή της συνδέεται με την Ελλάδα.
«Όταν σπούδαζα στο London School of Economics έκανα συνεχώς παρέα με Έλληνες και προσπαθούσα να μάθω τη γλώσσα. Αλλά και στο μεταπτυχιακό μου στο Κολέγιο της Ευρώπης, στην Μπριζ, στο Βέλγιο, γνώρισα τον Σπύρο με τον οποίο μιλούσα Ελληνικά. Επίσης στις Βρυξέλλες έμαθα ελληνικούς χορούς! Σε όλη μου τη ζωή υπάρχει μια κοινή γραμμή: η Ελλάδα!», μας λέει με ενθουσιασμό.
Η Σιλβί το 2012 πρότεινε στο Σπίτι Νεολαίας στη Βρετάνη να προσφέρει μαθήματα Ελληνικών. «Με τη συμβουλή της κυρίας Γεωργιάδου από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού πρότεινα στο Σπίτι να αρχίσει να δέχεται δασκάλους και φοιτητές από την Ελλάδα για να διδάξουν τη γλώσσα αλλά και χορούς, γενικά να μοιραστούν την ελληνική κουλτούρα. Όλα πήγαν καλά και έκτοτε κάθε Σεπτέμβριο έρχεται ένας "δάσκαλος" γι’ αυτό τον σκοπό - αλλά οι ανάγκες αυξάνονται», μας λέει. «∆εχόμαστε φοιτητές στο πλαίσιο του Erasmus+, το οποίο προσφέρει υποτροφίες. Επίσης φτιάξαμε ένα πρόγραμμα που βάφτισα "Αριστοτέλη", το οποίο είναι εξαιρετικά επιτυχημένο: έλαβε τη δεύτερη καλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ, περίπου 120.000 ευρώ στα δύο χρόνια, δύο φορές το παρουσιάσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγινε γνωστό και δημοφιλές παντού. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί 52 ταξίδια στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο Λονδίνο για εκπαιδευτικούς λόγους», εξηγεί.


ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ... ΚΑΙ ΣΤΟΛΕΣ

Τα Ελληνικά της Σιλβί Λε Μοέλ Φιλίπ είναι πλέον πολύ καλά. Συχνά στις διηγήσεις της χρησιμοποιεί στίχους από τον Καβάφη ή τον Ελύτη. Μας λέει με περηφάνια ότι έχει λάβει το πτυχίο ελληνομάθειας και έχει παραδοσιακές στολές από διάφορες ελληνικές περιοχές...

ΜΟΝΑ∆ΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 
Σεμινάρια πίσω από τα κάγκελα

Ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα μεταδόθηκε και... στους κρατουμένους της τοπικής φυλακής της Βρετάνης. «Μετά το ταξίδι μας πήγαμε στη φυλακή σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Και εκεί τους μιλήσαμε για την Ελλάδα, τραγουδήσαμε ελληνικά τραγούδια, μιλήσαμε για την εμπειρία μας. Αποτέλεσμα; Οι κρατούμενοι θέλησαν να μάθουν και αυτοί Ελληνικά και έτσι οργανώσαμε μαθήματα! Ήθελαν να μάθουν πώς γράφονται τα ονόματά τους στα Ελληνικά αλλά και εκφράσεις όπως "καλημέρα", "καλή όρεξη", "σ’ αγαπώ". Ήταν πολύ συγκινητικό», θυμάται η Σιλβί.
«Το να μοιράζεσαι τη γνώση σου στα Ελληνικά σε μια φυλακή είναι δυνατή εμπειρία. Κανείς δεν είναι καλός ή κακός, καλύτερος ή χειρότερος. Είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο και νιώθουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι. Για παράδειγμα, ένας Γάλλος φυλακισμένος δεν μπορούσε καν να γράψει ή να διαβάσει Γαλλικά και κατάφερε να γράψει μία λέξη στα Ελληνικά! Ήταν τόσο περήφανος που κατάφερε να αντιγράψει σωστά κάποιες ελληνικές λέξεις που τους δώσαμε. Ήταν απίστευτη εμπειρία. Και ένας Ιρακινός κρατούμενος που είχε περάσει από την Ελλάδα θυμήθηκε κάποιες λέξεις που είχε μάθει όσο δούλευε εκεί ... κέρδισε σίγουρα τον σεβασμό των συγκρατουμένων του», εξηγεί η Σιλβί.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: