Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Μαρίνος Παττακός : Τρομοκρατία, Ευρώπη SOS...




Τρομοκρατία, Ευρώπη SOS...

Γράφει ο Μαρίνος Παττακός

Η πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε στην καρδιά της Βαρκελώνης επαναφέρει για μια ακόμη φορά στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα το ζήτημα της ισλαμικής τρομοκρατίας και ένα οργανωμένο σχέδιο επιθέσεων με στόχο τη μετατροπή της "Γηραιάς Ηπείρου" σε ένα απέραντο τοπίο ανασφάλειας και φόβου.
Ακραίοι ισλαμιστές θέλουν να διαμορφώσουν ένα διαρκές συγκρουσιακό κλίμα αποσταθεροποίησης, με μια αλυσίδα παρόμοιων πληγμάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ακολουθώντας τακτική που παραπέμπει στην τρομοκρατία των πόλεων, με σκοπό να επιβάλουν κατάσταση φόβου στους κατοίκους των περιοχών όπου εκδηλώνονται τα χτυπήματα.
Οι τρομοκράτες επιλέγουν πολυσύχναστους χώρους, όπως συνέβη και με την τουριστική περιοχή της Ισπανίας, προκειμένου να πετύχουν μεγάλο αριθμό θυμάτων και μεγάλη απήχηση της φονικής τους δράσης.
Δεν αποτελεί πλέον μεμονωμένο συμβάν ισλαμικής επιθετικότητας, αλλά επικίνδυνο ανησυχητικό φαινόμενο κλιμακούμενης βίας, που έχει το σκοπό του και συμβαίνει κατά τρόπο όχι τυχαίο, εναντίον του δυτικού κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι απλή η αιτιολόγηση και η διαπίστωση των βαθύτερων αιτιών εκδήλωσης του φαινομένου, καθόσον αυτό είναι αρμοδιότητα των ειδικών αναλυτών, γι' αυτό θα περιοριστούμε στην εξαγωγή των συμπερασμάτων για τις επιπτώσεις, αλλά και στην κατάθεση πρότασης για τον τρόπο αντιμετώπισης του.
Όπως φαίνεται, αυτές οι δράσεις επιχειρούν να πλήξουν τον τρόπο ζωής του δυτικού ανθρώπου και του δυτικού πολιτικού, οικονομικού, θρησκευτικού συστήματος.
Εκφράζουν έκρηξη συναισθημάτων κατωτερότητας, αδικίας, διαφορετικότητας, καχυποψίας και θρησκευτικού  φανατισμού ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις της  Δύσης, όπου συνυπάρχουν ισλαμικοί πληθυσμοί που ζουν μαζί με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μπορεί, επίσης, να προκαλούνται ως αντίδραση στις συμπεριφορές ξενοφοβίας ή ρατσισμού, εξαιρετικά επικίνδυνες για την ειρηνική συνύπαρξη, που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις κλιμακούμενης έντασης και βίας.
Ενώ στο σημερινό κόσμο επιδιώκεται και εμφανίζονται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών να είναι καλές ή δήθεν καλές, ένα άλλο "παιχνίδι" παίζεται στη σύγχρονη εποχή. Δυνάμεις ακαθόριστης διεύθυνσης ή προέλευσης οργανώνουν, μεθοδεύουν και χρησιμοποιούν την τρομοκρατία για να ασκήσουν πιέσεις, να ελέγξουν τις καταστάσεις και να πετύχουν την κυριαρχία που επιδιώκουν χωρίς πόλεμο.
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη πολεμική στρατηγική, στην παγκόσμια "σκακιέρα" διεξάγεται ένας "άγνωστος πόλεμος" μεταξύ όχι μόνο των κρατών, αλλά κυρίως των συμφερόντων. Σήμερα οι δυσκολίες για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών είναι μεγαλύτερες, αφού οι λαοί δε γνωρίζουν ξεκάθαρα τους φίλους τους και κυρίως αδυνατούν να εντοπίσουν τους εχθρούς τους.
Η αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι μια δύσκολη υπόθεση, γιατί οι δράστες είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν. Είναι δύσκολη η συνταγή και το φάρμακο για τη "θεραπεία" αυτής της λαίλαπας κατά της ανθρωπότητας. Όμως η λύση μπορεί να προέλθει μετά από συντονισμένη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών, για μια επιχειρησιακή αποτελεσματική αντιτρομοκρατική πολιτική, με στόχο να "τρομοκρατήσουν" εκείνους που "γεννούν" και καθοδηγούν τους τρομοκράτες στην εξάπλωση της σύγχρονης παγκόσμιας ασύμμετρης απειλής...
Πηγή
Εφημερίδα Νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: