Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Marilou's Book: Ναρκωτικά-Θύμα και θύτης


Marilou's Book: Ναρκωτικά-Θύμα και θύτης

Γράφει η Μαριέττα Λάμπρου

Ανοίγει η βαριά σιδερένια πόρτα της φυλακής και μαζί της βαραίνει και η ψυχή μου. Εισερχόμενη στο χώρο των φυλακών που μου έδωσε επαγγελματικές επιτυχίες αλλά και αφόρητο πόνο μαζί (τον οποίο άντεξα για δεκαπέντε συναπτά χρόνια άσκησης δικηγορίας και ευτυχώς μια ευλογημένη ημέρα πήρα την απόφαση να δω αλλιώς τη ζωή μου και να ακολουθώ άλλες επαγγελματικές ατράπους) περνάω τον έλεγχο της εισόδου με τα καλημερίσματα των υπαλλήλων και ακολουθώ με βηματισμό βαρύ όπως και η ψυχολογία μου τον διάδρομο για τα επισκεπτήρια των συνηγόρων.
Κρύα αίθουσα για κρύες καρδιές και εξίσου κρύες ανθρώπινες επαφές, γιατί έτσι επιβάλλει το επαγγελματικό σύστημα διότι δεν πρέπει να αφήσει στην κρίση του και στη διεκπεραίωση της υπόθεσης.
Όσες υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα είχα αναλάβει ήταν έπειτα από δική μου επιλογή και ανάθεση από τον ίδιο αυτεπαγγέλτως διοριζόμενη…… διότι ήθελα να επιλέγω τις υποθέσεις που θα διεκπεραίωνα καθώς μπορεί να μην άφηνα το συναισθηματισμό μου να φανεί, αλλά έκανα κατάθεση ψυχής για τη σωστότερη διεκπεραίωση….
Κι ερχόμαστε στα ναρκωτικά!!!!!..... Πολυσυζητημένο αλλά και ευαίσθητο θέμα όπου πολλές φορές η διάκριση μεταξύ θύτη και θύματος δυσκολοθεωρητή.
Στεγνά σώματα και στόματα οι χρήστες που οι ουσίες τους έχουν κατατροπώσει μυαλό και ψυχή και χωρίς να το καταλάβουν πολύ από αυτούς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου πέρα από απλοί χρήστες- θύματα και διακινητές- θύτες για την εξασφάλιση της δικής τους δόσης αλλά και την αποφυγή των εκβιασμών και απειλών εις βάρος της σωματικής ακεραιότητας και ζωής τόσο των ίδιων όσο και των δικών τους ανθρώπων.
Πολλές φορές στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων έφτανα στο δίλημμα του ποιος είναι το θύμα αλλά και του ποιος είναι ο θύτης…. Δύσκολος διαχωρισμός όταν εμπλέκονται εκβιασμοί, απειλές, ανάγκη για χρήση των ναρκωτικών ουσιών.
Προσωπικότητες μπερδεμένες που η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει αλλοιώσει.
Ψυχές ξεγυμνωμένες που έχασαν την πίστη στον εαυτό τους και σε ανώτερες αξίες και περιμένουν ένα χέρι βοηθείας ούτε και σε ανώτερες αξίες και περιμένουν ένα χέρι βοηθείας ούτε και αυτοί ξέρουν να διευκρινίσουν από πού ακριβώς.
Άπειρες ώρες σε άκαρπα προγράμματα παρακολούθησης απεξάρτησης και το μυαλό τους κολλημένο στις ουσίες αυτές που θα τους περάσουν σε έναν “άλλο” κόσμο, τον δικό τους κόσμο.
Δεν μπορούν να σου δώσουν ξεκάθαρη απάντηση γιατί έμπλεξαν και στην πραγματικότητα δεν μπορούν να υποσχεθούν ούτε στον ίδιο τον εαυτό τους ότι δεν θα ξαναμπλέξουν. Το μυαλό τους και η ψυχή τους ένα μπλεγμένο κουβάρι…. σωματικός και ψυχικός πόνος για τους ίδιους, πόνος και για τους δικούς τους ανθρώπους που αγωνιούν έξω από τα κιγκλιδώματα μη ξέροντας πότε θα δουν ελεύθερα και αν ίσως “υγιή” και πάλι τα άτομα που νοιάζονται και αγαπούν.
Σημασία στο τέλος κατάλαβα δεν έχει ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης αλλά όλοι  είναι δεμένοι σε μια αλυσίδα χορού που οδηγεί στο γκρεμό και οι πιθανότητες να γλιτώσεις δυστυχώς ελάχιστες…..
Για αυτό ας κρίνουμε τουλάχιστον επιεικότερα τους χαρακτηρισμούς αυτών που εμπλέκονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών εφόσον έμπρακτα και ουσιαστικά δεν προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να ξεφύγουν από αυτόν τον δύσκολο αγώνα.
Μαριέττα Λάμπρου  (Μαριλού), Νομικός Διευθύντρια των περιοδικών Femalevoice. gr, Statusvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: