Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ




Βρέθηκα σήμερα μπροστά σε ένα καταπληκτικό ιστοχώρο με μικρές ειδήσεις στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Μάλιστα. Διαβάσατε πολύ σωστά ..... στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!


Πρόκειται για την ιστοσελίδα http://www.akwn.net/ του καθηγητή Joan Coderch-i-Sancho από την Καταλωνία.



Ο καθηγητής Coderch γράφει , μια φορά την εβδομάδα, μικρά νέα από όλο τον κόσμο στα αρχαία ελληνικά.

Αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του, που κατά τα λοιπά είναι στα αγγλικά, θα βρεθείτε στο αρχικό μενού όπου κλικάροντας πάνω στην φράση “LATEST NEWS” βρίσκεστε σε ένα πίνακα περιεχομένων στα αγγλικά με τις πιο πρόσφατες ειδήσεις, ενώ κλικάροντας πάνω στην φράση “FORMER NEWS” βρίσκεστε σε ένα πίνακα περιεχομένων στα αγγλικά με τις ειδήσεις που έχει καταχωρήσει, ο κ. καθηγητής , στο παρελθόν. Αρκεί ένα κλικ πάνω στην είδηση για να βρεθείτε στο αρχαίο ελληνικό κείμενο.

Για όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τον ισπανό καθηγητή Coderch η διεύθυνσή του είναι:


Dr. J. Coderch
Senior Language Tutor in Greek and Latin
The University of St. Andrews

School of Classics
Swallowgate
St. Andrews
Fife KY16 9AL

Room C27
Tel. 01334 462611
e-mail:
jcoderch@akwn.net or jc210@st-andrews.ac.uk


Παρακάτω ένα δείγμα με προσφατες ειδήσεις:



Η αγάπη του καθηγητή Χουάν Κοντέρχ για την αρχαία ελληνική ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια, όταν την πρωτοδιδάχτηκε στο γυμνάσιο.

«Μόλις ήρθα σε επαφή μ' αυτή τη γλώσσα μου άρεσε, όπως μου είχαν αρέσει και τα λατινικά. Έτσι, αποφάσισα ότι θα περνούσα την υπόλοιπη ζωή μου, μελετώντας τις δύο αυτές γλώσσες», δηλώνει ο κ. Κοντέρχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Ελληνική Διασπορά» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η γνώση της γλώσσας ενός σπουδαίου πολιτισμού, όπως ο αρχαιοελληνικός, δεν μπορεί παρά να μας ωφελήσει.

«Όσο πιο πολύ κοιτάζουμε στο παρελθόν, τόσο πιο ικανοί γινόμαστε να κοιτάξουμε στο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά ο Ισπανός καθηγητής, ο οποίος σπούδασε τους αρχαίους κλασσικούς στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, της ιδιαίτερης πατρίδας του και μετά την αποφοίτησή του συνέχισε με μάστερ στις ομηρικές σπουδές, στο πανεπιστήμιο του Σέφηλντ, στη Μ. Βρετανία.


Επέστρεψε στην Ισπανία, όπου έκανε το ντοκτορά του στους αρχαίους κλασσικούς, δουλεύοντας ταυτόχρονα ως καθηγητής, σε γυμνάσιο, ενώ μερικά χρόνια αργότερα έκανε αίτηση και έγινε δεκτός ως βοηθός καθηγητή στην Οξφόρδη, όπου δίδαξε αρχαία ελληνικά και λατινικά, για τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, έγινε καθηγητής, στην ίδια ειδικότητα, στο πανεπιστήμιο του St. Andrews, όπου δημιούργησε το μάθημα της σύνθεσης αρχαίου ελληνικού κειμένου (σημ. μετάφραση από σύγχρονη γλώσσα προς αρχαία ελληνικά), κάτι, που όπως μας είπε, θα κάνει του χρόνου και με τα λατινικά.

Για την ιστοσελίδα με το δελτίο ειδήσεων στα αρχαία ελληνικά, ο καθηγητής Κοντέρχ μας αναφέρει ότι αποφάσισε να προβεί στη δημιουργία της, καθώς είχε διαπιστώσει ότι υπήρχαν τρεις διαδικτυακοί τόποι με ειδήσεις στα λατινικά, αλλά κανένας στα αρχαία ελληνικά.



Συγχαρητήρια κ. καθηγητά. Ως έλληνες σας ευχαριστούμε!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: