Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Cyber-bulling ή Κυβερνο-εκφοβισμός



Νέες απειλές

σε Ίντερνετ & κινητά


Το 75% των παιδιών 6-17 ετών έχουν στις μέρες μας μόνιμη ή περιοδική σύνδεση με το Διαδίκτυο. Το 50% των 12χρονων διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες του Ευρωβαρομέτρου. Οι ίδιες έρευνες καταγράφουν, επίσης, ότι το 60% των Ευρωπαίων γονιών ανησυχεί ότι τα παι­διά τους μπορεί να πέσουν θύματα ηλεκτρονικών επαφών που θα έχουν στόχο τη σεξουαλική κακοποίηση τους. Το 54% θεωρεί ότι τα παιδιά τους θα μπορούσαν να υποστούν παρενόχληση και εκφοβισμό με μη­νύματα που θα σταλούν στον υπολογιστή ή στο κινητό τους. Ωστόσο, σχετικά λίγοι από αυτούς δηλώ­νουν πως γνωρίζουν ποια μέτρα προστασίας πρέπει να χρησιμοποιήσουν ή ότι ήδη τα λαμβάνουν.

* Κύριο θύμα τα παιδιά - Διεθνής συντονισμός για τρόπους προστασίας

Οι μισοί από τους γονείς που δεν χρησιμοποιούν οι ίδιοι Ίντερ­νετ αναφέρουν ότι το παιδί τους διαθέτει διαδικτυακή πρόσβα­ση, αλλά επίσης οι μισοί διαβεβαιώνουν ότι συζητούν με τα παι­διά τους σχετικά με τις on line δραστηριότητες τους. Επιπλέον, παίρ­νουν μέτρα προφύλαξης, π.χ. προσπαθώντας να πείσουν τα παι­διά τους να μην κοινολογούν προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο (92%) ή να μην μιλούν με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν (83%). Ποσοστό 59% των γονέων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί λο­γισμικό φιλτραρίσματος ή παρακολούθησης του τι κάνουν τα παιδιά τους με τον υπολογιστή και το'Ιντερνετ. Οι γονείς που δεν χρη­σιμοποιούν τέτοια εργαλεία φιλτραρίσματος αναφέρουν ότι εμπιστεύονται τα παιδιά τους (64%) ή ότι δεν γνωρίζουν πώς να απο­κτήσουν πρόσβαση ή χρήση στο εν λόγω λογισμικό (14%).


Οι κίνδυνοι από τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά στο Διαδίκτυο είναι αδύνατο να ελεγχθούν πλήρως, επισημαίνουν οι ερευνητές του Κέντρου για την Ασφάλεια του Διαδικτύου του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου, οι έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών έχουν τις περισσότερες πι­θανότητες να πέσουν θύματα του Διαδικτύου και νά εκτεθούν σε πα­ράνομες δραστηριότητες μέσω αυτού, ενώ η χρήση της τεχνολο­γίας δεν μπορεί από μόνη της να τα προστατεύσει.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κα­ταλήγει και το Ίδρυμα Ελευθερίας και Προόδου, μέλη του οποίου εί­ναι τα "θηρία" στον χώρο της πλη­ροφορικής και του Διαδικτύου, όπως Google, Microsoft, Yahoo, Facebook και MySpace. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο μόνος τρόπος "θωράκισης" των παι­διών σχετίζεται με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η οικογένεια, το σχολείο και η αγωγή στα Νέα Μέσα. Μια άλλη ιδέα ρίχνει στο τραπέζι το αρμόδιο υπουργείο Πο­λιτισμού στη Βρετανία, που προ­ωθεί μια ορισμένη σήμανση του Διαδικτύου, ώστε να το καταστήσει ασφαλές για τα παιδιά. Ο σχεδιασμός που γίνεται προβλέ­πει ηλικιακές κατηγορίες αντί­στοιχες με εκείνες που ισχύουν για τις κινηματογραφικές ταινίες, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η κατάλληλη πρόσβαση των παι­διών στις διάφορες ιστοσελίδες του Διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία σκοπεύει να συνερ­γαστεί με τις ΗΠΑ για να εκδοθούν οδηγίες για όλες τις αγγλόφωνες ιστοσελίδες προκειμένου να δη­μιουργήσουν δικτυακούς τόπους φιλικούς προς τα παιδιά.


Ο ΚΥΒΕΡΝΟ-ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ


Μία από τις ανερχόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι στο Διαδίκτυο είναι το λεγόμενο cyber-bulling, που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως "κυβερνο-εκφοβισμός' . To cyber-bulling είναι μια λεκτική ή ψυχολογική παρενό­χληση που διαπράπεται από ένα άτομο ή ομάδα εναντίον άλλου ατόμου ή άλλης ομάδας, συνήθως επαναλαμβανόμενα. Μια τέτοια ενόχληση μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως κοροϊδία, προ­σβολές, απειλές, φήμες, κου­τσομπολιά, "happy slapping" (αιφ­νιδιαστική χειροδικία εναντίον κά­ποιου που καταγράφεται με κι­νητό, κάμερα κ.λπ.), δυσάρεστα σχόλια ή εξύβριση. Υπηρεσίες του Διαδικτύου (όπως e-mail και chats) και των κινητών τηλεφώνων δίνουν ευκαιρίες για τη διάπραξη αυτών των αδικημάτων. Το πρό­βλημα έχει πάρει τέτοιες διαστά­σεις, ώστε 17 ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριο­ποιούνται στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμφω­νία με την Ε.Ε. για την προστασία των χρηστών - και ειδικά των ανη­λίκων - από τον κυβερνο-εκφοβισμό (cyber-bullying). Στις εταιρίες που υπέγραψαν συμπεριλαμβά­νονται ονόματα όπως Facebook, MySpace, Google/YouTube, Bedo, Microsoft, Yahoo, Skyrock.

Η συμφωνία περιλαμβάνει πέντε βασικά μέτρα προστασίας:

Τοποθέτηση στην ιστοσελίδα μιας επιλογής "αναφορά κατάχρησης", που θα επιτρέπει στους χρήστες με ένα απλό κλικ να δηλώνουν κάθε ανάρ­μοστη συμπεριφορά τρίτου.

Εξασφάλιση ότι τα στοιχεία και η λίστα επαφών χρηστών που εμφανίζονται ως ανήλικοι θα παραμένουν εξ ορισμού "ιδιωτικά".

Διασφάλιση ότι τα ιδιωτικά προ­φίλ των ανηλίκων χρηστών θα διατηρούνται συνολικά χωρίς πρόσβαση (άμεσα ή έμμεσα μέσω μηχανών αναζήτησης).

Εξασφάλιση ότι η επιλογή της ιδιωτικότητας παραμένει ορα­τή και προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή.

Αποτροπή πολύ νέων ατόμων από τη χρήση των υπηρεσιών τέτοιων ιστοσελίδων (π.χ. αν ένα site στοχεύει σε εφήβους άνω των 14 ετών, θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για έναν μικρό­τερο να εγγράφει). Η χρήση των ιστοσελίδων κοι­νωνικής δικτύωσης σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ήδη οι τακτικοί χρή­στες είναι αρκετά εκατομμύρια και ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει μόνο στην Ευρώπη τα 100 εκατ. Έως το 2012!. Αντίστοιχα, σημειώνεται ότι περισσότερο από το 50% των Πολω­νών εφήβων και το 34% των νέων Βέλγων και Βρετανών έχουν γίνει στόχος παρενόχλησης μέσω ιστοτόπων και μηνυμάτων στο κι­νητό. Το πρόβλημα του κυβερνο-εκφοβισμού έχει επίσης πάρει με­γάλες διαστάσεις στην Τσεχία, κα­θώς στα σχολεία της πολλοί μα­θητές επιχειρούν να εκβιάσουν άλλους μαθητές ή και καθηγητές με την απειλή δημοσίευσης στο Διαδίκτυο βίντεο με προσωπι­κές στιγμές... Έτσι, το υπουρ­γείο Παιδείας της χώρας έδωσε οδηγίες στους εκπαιδευτικούς, ζητώντας τους να καλούν γονείς παιδιών στο σχολείο για τέτοιους λόγους, να μεταφέρουν μαθητές σε άλλη τάξη κι ακόμη και να κα­τάσχουν κινητά τηλέφωνα, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής θα πα­ρεμβαίνει η αστυνομία.


TO "SEXTING"


Άλλη πρακτική που έχει γίνει δη­μοφιλής μεταξύ των εφήβων εί­ναι το λεγόμενο "sexting", που προέρχεται από σύντμηση των λέ­ξεων sex και texting. Με τον όρο αυτόν καταγράφεται η τάση πολ­λοί έφηβοι να στέλνουν μέσω κι­νητών ή Ίντερνετ ημίγυμνες ή γυμνές φωτογρα­φίες τους σε συμμαθητές, φίλους και γνω­στούς τους! Το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις στις ΗΠΑ, ώστε ένας εισαγγελέας στην Πολιτεία της Πενσυλβάνιας απείλη­σε να ασκήσει διώξεις για παρα­γωγή, διανομή και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας σε βάρος μαθητριών που απέστειλαν μέσω κινητού γυμνές φωτογραφίες τους σε συμμαθητές τους. Οι τε­λευταίοι απειλήθηκαν επίσης με κατηγορίες για κατοχή και διακί­νηση τέτοιου υλικού. Νομικοί κύ­κλοι θεωρούν αμφίβολη τη δικα­στική συνέχεια της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι σκοπός του νό­μου που τιμωρεί το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας είναι η προστασία των ανηλίκων από ενήλικες και όχι η διακίνηση τέτοιου υλικού μεταξύ ανηλίκων. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτι­κών Ελευθεριών αντιτίθεται στη χρήση ποινικών διαδικασιών για συμμόρφωση των νέων και προ­τάσσει μέτρα πειθούς και ενη­μέρωσης. Γεγονός, όμως, είναι ότι στις ΗΠΑ το 20% των εφήβων ' έχει προβεί σε sexting και η "μόδα" τείνει να εξαπλωθεί και στην Ευρώπη...


Πηγή

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τ.2071 – 10/2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: