Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΤΥΠΑΝΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΓΗΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Εντονες επικρίσεις από ΝΔ για το φορολογικό ν/σ

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 16:00

Τη διαφωνία της ΝΔ με σειρά ρυθμίσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εξέφρασε ο αναπληρωτής αρμόδιος τομεάρχης Θεόδωρος Καράογλου.

Αφού επέκρινε την κυβέρνηση για τεράστια καθυστέρηση στη δημοσιοποίησή του, επισήμανε μεταξύ άλλων πως κινείται σε μία λάθος κατεύθυνση φοροεπιδρομής, σε βάρος μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Επίσης, μίλησε για ουσιαστική κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 (λόγω της συνδεσής του με αποδείξεις, κάτι που, όπως σημείωσε, καθιστά το νομοσχέδιο ακόμα πιο άδικο.

Επιπλέον ο κ. Καράογλου μίλησε για γραφειοκρατικές, ανεφάρμοστες, σε κάποιες περιπτώσεις, διαδικασίες του (π.χ. σύστημα συλλογής αποδείξεων, περιουσιολόγιο, διασταύρωση στοιχείων κλπ) που δημιουργούν την πεποίθηση ενός αναποτελεσματικού νομοσχεδίου.

Η ΝΔ είναι αντίθετη και στις ρυθμίσεις για τα ακίνητα, υποστηρίζοντας πως είναι σε λάθος κατεύθυνση είναι η φορολόγηση, «όχι μόνο της μεγάλης, αλλά -με την αναμενόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών- και της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας».


ΚΚΕ: Στο απυρόβλητο με το φορολογικό ν/σχ το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 18:36

Βολές κατά της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο εκτόξευσε το ΚΚΕ κατηγορώντας την ότι «μένει στο απυρόβλητο το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο», ενώ, όπως υποστηρίζει, «τη νύφη θα πληρώσει και πάλι η εργατική τάξη».

«Και με το φορολογικό νομοσχέδιο μένει στο απυρόβλητο το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, το οποίο ταυτόχρονα ενισχύεται περισσότερο με πολλούς και νέους τρόπους, όπως με τα περιβόητα κίνητρα, το ασφαλιστικό, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση μισθών και συντάξεων κ.ά.», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο όταν ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Το μόνο βέβαιο», τονίζει το ΚΚΕ, «είναι ότι, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μιας κατηγορίας μεσαίων εισοδημάτων, τη νύφη θα πληρώσει και πάλι η εργατική τάξη και η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού».


ΣΥΝ: Απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο το φορολογικό νομοσχέδιο

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 17:05

Απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο ο Συνασπισμός με αφομή τα σημεία του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ επισημαίνει ότι «είναι πρωτοφανές, σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα, το Υπουργείο Οικονομικών να καθυστερεί μήνες να καταθέσει το σχετικό Ν/Σ».

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι «σε κανένα σημαντικό θέμα δεν υπήρξε ουσιαστική προετοιμασία» και σημειώνει ότι «οι όποιες δικαιολογίες για 'διαλόγους και διαβουλεύσεις', αποδείχθηκαν πυροτεχνήματα χωρίς ουσία, αφού δεν μπόρεσαν να τηρήσουν ούτε τα προσχήματα, ούτε τα χρονοδιαγράμματα που οι ίδιοι καθόρισαν».

Τονίζεται επίσης ότι «παρά τα όποια, ελάχιστα, θετικά στοιχεία, η ουσία των μέτρων, αποδεικνύει την προχειρότητα, την αποσπασματικότητα και την νεοφιλελεύθερη αντίληψη των συντακτών τους. Η ανάγκη για ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος παραμένει επίκαιρο αίτημα».

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ακόμη ότι «οι μεγάλες ΑΕ και ΕΠΕ, οι τράπεζες, οι φαρμακευτικές εταιρείες κ.λπ. όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα επωφεληθούν, από τη μείωση των συντελεστών και την φορολογία των διανεμομένων».

Σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, επισημαίνεται ότι «η σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις, το χαμηλό αφορολόγητο, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης κλπ, θα τους επιβαρύνουν σημαντικά», συμπληρώνοντας ότι «η τραγική αύξηση των έμμεσων φόρων, εξανεμίζει τις αποδοχές τους και καταργεί κάθε έννοια του αφορολογήτου».

Ο ΣΥΝ παρατηρεί ακόμη ότι «σημαντικότατα τμήματα των φορολογικών υπηρεσιών, παραδίδονται σε ιδιώτες, με κρυφές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους χωρίς κανένα σχεδιασμό για την οργανωτική αναδιάρθρωσή τους».

Κάνει δε λόγο για «προκλητικές εξαιρέσεις από το 'πόθεν έσχες' (αγορά ομολόγων και μετοχών, κεφάλαιο σύστασης ΑΕ, κλπ)» και σημειώνει ότι «η εξαίρεση των μεγάλων εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων και ομολόγων, από την ενιαία κλίμακα, αποτελούν την πιο προφανή απόδειξη για την απουσία πολιτικής βούλησης για φορολογική δικαιοσύνη».

«Είναι πλέον σαφές», καταλήγει ο ΣΥΝ, «ότι οι μη έχοντες θα πληρώσουν και οι έχοντες θα φοροαποφύγουν για μια ακόμα φορά. Την ίδια στιγμή, οι κρίσεις Διευθυντών και προϊσταμένων στις φορολογικές υπηρεσίες στα πρότυπα της ΝΔ, αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση είναι ο καλύτερος καπνός για να κρυφτούν τα πράσινα ρουσφέτια, που θα οδηγήσουν στα αντίστοιχα φαινόμενα διαφθοράς».

Πηγή:

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια: