Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ




Στο στόχαστρο της Στάζι είχε μπει η Μέρκελ

Ηταν μόλις επτά χρονών όταν χτίστηκε το Τείχος του Βερολίνου... Στην αποκαλυπτική συνέντευξή της, η Γερμανίδα καγκελάριος παρουσίαζε όλες τις «γνωστές - άγνωστες» πτυχές του κομμουνιστικού καθεστώτος


Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου -αλλά και λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου- η Μέρκελ κλήθηκε από τον δημοσιογράφο να σχολιάσει το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας. «Ηταν μία δικτατορία, ένα άνομο καθεστώς ή είχε και κάποια θετικά στοιχεία;», ρωτήθηκε η Μέρκελ. «Όχι», απάντησε, «το καθεστώς αυτοπροσδιοριζόταν ως δικτατορία και συνεπώς δεν μπορούσε να έχει κανένα θετικό στοιχείο».


Της Ελενας Μπέλλη

Μνήμες από το παρελθόν ξέθαψε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και, σε συνέντευξή της στο δίκτυο ARD, αποκάλυψε ότι η μυστική υπηρεσία Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας είχε αποπειραθεί να την στρατολογήσει στο δίκτυο των κατασκόπων της.

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της χώρας αλλά και η πρώτη με καταγωγή από την Ανατολική Γερμανία, η Μέρκελ διηγήθηκε την προσωπική της ιστορία, αποκαλύπτοντας τις «γνωστές - άγνωστες» πτυχές του κομμουνιστικού καθεστώτος:

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μέρκελ άρχισε να φοιτά στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ιλμενό. Τότε κατάλαβε ότι ήταν υπό... παρακολούθηση από κάποιους συναδέλφους της. Κάποια στιγμή, ως φοιτήτρια, αποφάσισε να εργαστεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Υπέβαλε το βιογραφικό της για να προσληφθεί ως βοηθός στο Τμήμα Φυσικής, που ήταν και η ειδικότητά της. Κλήθηκε σε συνέντευξη και αμέσως μετά οδηγήθηκε σε ένα χώρο όπου υποτίθεται ότι θα της καταβάλλονταν τα έξοδα για το ταξίδι της. Αντ’ αυτού, την πλησίασε ένας αξιωματικός της Stasi και της πρότεινε «να συνεργαστούν».

«Σχέδιο»


Η Μέρκελ εξηγεί ότι είχε ήδη εκπονήσει «στρατηγικό σχέδιο» μαζί με την οικογένειά της και ειδικά τον πατέρα της, έναν προτεστάντη πάστορα, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν ανάλογη εξέλιξη στη ζωή της. «Απάντησα αμέσως ότι αυτή η δουλειά δεν ήταν για μένα», είπε και πρόσθεσε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την «απαραίτητη προϋπόθεση» συνεργασίας με τη Στάζι, τη... σιωπή.

«Μου είναι αδύνατο να κρατήσω μυστικό και διηγούμαι τα πάντα στους φίλους μου», θυμάται να λέει στον συνομιλητή της η καγκελάριος και να αποχωρεί από την αίθουσα. Φυσικά, δεν πήρε τελικά ούτε τη θέση στο πανεπιστήμιο. Εως το 1978, η Μέρκελ σπούδαζε Φυσική στη Λειψία, την πόλη που έντεκα χρόνια αργότερα θα γινόταν ένα από τα κέντρα διαδηλώσεων ενώ αργότερα πήρε το διδακτορικό της από την Ακαδημία Επιστημών του ανατολικού Βερολίνου.

«Αποφάσισα να γίνω ερευνήτρια σε έναν τομέα που δεν θα απαιτούσε πολλούς συμβιβασμούς», εξηγεί. «Διάλεξα τη Φυσική διότι ήταν ο τομέας όπου η αλήθεια δεν είναι εύκολο να αλλοιωθεί», καταλήγει.

Σχόλιο

Και την ημέρα που έπεσε το Τείχος; «Ημουν στη σάουνα, όπως κάθε Τρίτη», θυμάται «αλλά σε λίγες μέρες έπινα μπίρα στη δυτική πλευρά»?

Ypoloipo
Πηγή:
http://spynews-gr.blogspot.com/2009/05/blog-post_2428.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: