Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τελευταία ζαριά






Αύριο κλειδώνει η απόφαση για τη “βοήθεια” στην Ελλάδα.

Οι φήμες τρελαίνουν τους καταθέτες.


- Η στήριξη της Ελλάδας ως έσχατη λύση και με απαράβατους όρους την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την επιβολή νέων, δρακόντειων κυρώσεων είναι η φόρμουλα στην οποία καταλήγουν, έπειτα από δραματικές διαπραγματεύσεις ερήμην της χώρας μας, Γερμανία και Γαλλία.

- Φαινόμενα μαζικών αναλήψεων προκαλούν τα τραγελαφικά σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ.

Πρώτα χρεοκοπία και μετά βοήθεια!

Του Γιώργου Χρηστίδη


Η στήριξη της Ελλάδας ως έσχατη λύση και με απαράβατους όρους την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την επιβολή νέων, δρακόντειων κυρώσεων στους μελλοντικούς δημοσιονομικούς παραβάτες είναι η "φόρμουλα" στην οποία καταλήγουν, έπειτα από δραματικές διαπραγματεύσεις ερήμην της χώρας μας, Γερμανία και Γαλλία.

Η γαλλογερμανική συμφωνία, που διέρρευσε χθες το βράδυ από γερμανό αξιωματούχο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να "κλειδώσει" στην έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, πριν από την αυριανή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Για την επίτευξή της, η μεν Γερμανία εγκατέλειψε την απόλυτη αδιαλλαξία -δεν ήθελε καν να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας- η δε Γαλλία έβαλε νερό στο κρασί της όσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας.

Υψηλό το κόστος των εναλλακτικών

Η κυβέρνηση έχει δύο εναλλακτικές, αν δεν λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια ή δεν την ικανοποιήσει το γαλλογερμανικό "πακέτο". Η πρώτη, την οποία αφήνει ανοιχτή, είναι να δανειστεί ξανά από τις αγορές, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη από κανέναν και ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της. "Η Ελλάδα έχει απόλυτη δυνατότητα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες και να δανείζεται από διεθνείς αγορές", είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η επιλογή αυτή όμως γίνεται όλο και δυσκολότερη όσο ανεβαίνουν τα σπρεντ. Ήδη το "καπέλο" των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει εκτοξευτεί στο 3,5%, μετά την προσωρινή, όπως αποδείχθηκε, υποχώρησή του στις 300 μονάδες και ενώ το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ανεκτό ένα σπρεντ της τάξης του 2%.

Όσο για το ΔΝΤ, η κατάχρηση της απειλής προσφυγής στον οργανισμό από την κυβέρνηση γυρίζει τώρα μπούμερανγκ. Όχι μόνο γιατί οι Γερμανοί αποκάλυψαν την "μπλόφα", αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική στήριξη για μια τέτοια κίνηση. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όμως, φαίνεται ότι τελικά το ΔΝΤ δύσκολα θα το αποφύγουμε. Σε περίπτωση εμπλοκής του οργανισμού, η Ελλάδα θα εξασφαλίσει κεφάλαια της τάξης των 15 δισ. ευρώ με χαμηλό, σε σχέση με αυτό που απαιτούν οι αγορές, επιτόκιο 3,25%-4,25%.

Τρεις γερμανικοί όροι


Το Βερολίνο απορρίπτει κάθε συζήτηση για αμιγώς ευρωπαϊκή βοήθεια και επιμένει ότι, εφόσον η Ελλάδα μπορεί ακόμα να δανειστεί έστω και με δυσμενείς όρους από τις αγορές, δεν τίθεται ούτε θα τίθεται θέμα βοήθειας. Θέτει λοιπόν τρεις αυστηρούς όρους για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας:
1. Να μην μπορεί πλέον η χώρα μας να δανειστεί από τις αγορές
2. Να συμμετάσχει με κεφάλαια το ΔΝΤ
3. Να αλλάξουν οι συνθήκες της Ε.Ε., ώστε να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές -ακόμα και έξωσης από τη ζώνη του ευρώ- στις χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.


Τα βγάζουν από τον τόκο, για να τα βάλουν κάτω από το στρώμα!

Η συζήτηση των θαμώνων χθες το πρωί σε κεντρικό κατάστημα μπουγάτσας της πόλης έχει ανάψει, όταν ένας πελάτης ρίχνει τη βόμβα: “Στις 25 Μαρτίου θα μας ανακοινώσουν ότι βγαίνουμε από την Ευρωζώνη. Είναι κλειδωμένο. Μαζέψτε τα λεφτά σας όσο είναι καιρός”. “Βρε, λες;” αναρωτιούνται οι συνομιλητές του.

Ανάλογες συζητήσεις γίνονται σε καθημερινή πλέον βάση παντού. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν, ο κόσμος φοβάται.

Τι κι αν η πολιτική ηγεσία διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας ή εξόδου από το ευρώ; Τι κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν, όλοι οι θεσμικοί παράγοντες και οι σοβαροί αναλυτές, διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα, στη χειρότερη περίπτωση, θα δανειστεί με “τσουχτερό” επιτόκιο από τις αγορές; Τι κι αν δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για την εθελούσια ή άλλη έξοδο μιας χώρας από την περιοχή του ευρώ, οπότε είναι προφανώς αδύνατον μέχρι την… Πέμπτη να αλλάξουν οι συνθήκες και να ανακοινωθεί η αποπομπή μας από αυτή;

Πρόβλημα στην τραπεζική αγορά

Το πρόβλημα είναι ότι οι φήμες δημιουργούν κλίμα, και το κλίμα, όπως βεβαιώνουν τραπεζικοί παράγοντες της πόλης, έχει αρχίσει να μετουσιώνεται σε πράξεις. Καταγράφεται το τελευταίο διάστημα κύμα πελατών οι οποίοι, επηρεασμένοι από τις φήμες, παίρνουν τα χρήματά τους, φοβούμενοι ότι θα τα χάσουν. Με τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως πρόβλημα ρευστότητας και με τη διαρροή καταθέσεων προς το εξωτερικό να συνεχίζεται εδώ και μήνες, μπορεί σύντομα το πράγμα να φτάσει στο απροχώρητο. Και να οδηγήσει ακόμα και σε παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία θα τίθεται πλαφόν στις αναλήψεις! Βέβαια κάτι τέτοιο μάλλον θα φούντωνε τα σενάρια και θα ενέτεινε τον πανικό παρά θα βοηθούσε. Η ουσία είναι ότι, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, ένας από τους πυλώνες της οικονομίας, το τραπεζικό σύστημα, αντιμετωπίζει ένα ανύπαρκτο πρόβλημα αξιοπιστίας.

Μάχη για τους καταθέτες, με άρωμα… Κύπρου

Για τους πιο ψύχραιμους και για όσους έχουν χρήματα στην άκρη, η εποχή προσφέρει, αντίθετα, χρυσές ευκαιρίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Μ”, ακόμα και οι μικροκαταθέτες μπορούν να βρουν τράπεζες που δίνουν 3,5% επιτόκιο σε προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ, για τους μεγαλοκαταθέτες, οι αποδόσεις φτάνουν ακόμα και το 5% μέσω του private banking.

Της μόδας παραμένει η Κύπρος. Οι τράπεζες της Κύπρου, και δη οι συνεργατικές, προσφέρουν εδώ και καιρό πολύ ελκυστικά επιτόκια σε πελάτες από την Ελλάδα. Το άνοιγμα λογαριασμού προϋποθέτει όμως προσωπική παρουσία, εκτός εάν ο πελάτης επιλέξει κυπριακή τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ανοίξει από το εδώ κατάστημα λογαριασμό στην Κύπρο και να μεταφέρει το ποσό με έμβασμα, χωρίς άλλες γραφειοκρατικές οχλήσεις. “Τα επιτόκια είναι πια τα ίδια σε Ελλάδα και Κύπρο. Δεν έχεις μεγάλο κέρδος πηγαίνοντας τις καταθέσεις σου εκεί. Ο κόσμος το θέλει όμως επειδή αισθάνεται ανασφαλής”, εξηγεί υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στη “Μ”.

Πηγή:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=52889

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μέσα σ ‘ αυτήν την πολλαπλή καταιγίδα
α) της υπέρ - από – πληροφόρησης
β) της « δημοσιογραφικής » αλητείας
γ) της έλλειψης σαφήνειας μακροσκελών
και ατεκμηρίωτων « αναλύσεων » και
δ) της έμφυτης τάσεως των νεοελλήνων να
παράγουν οι μεν και να « χάφτουν » οι δε
ιστορίες συνωμοσίας * …..

εγώ έχω χαθεί και σηκώνω τα χέρια ( και όπως
πάει σε λίγους μήνες θα σηκώσω και τα πόδια ! )

Το ΜΟΝΟ που συμπεραίνω είναι ότι …..
Η αγωνία πουλάει , άρα αυξάνει η τηλεθέαση ( ηλ/κη
δημοσ/φία ) , ή η κυκλοφορία εφημερίδων ( έντυπη
δημοσ/φία ) , άρα αυξάνει και το « κασέ » του
« δημοσιογράφου » που δημιουργεί την αγωνία .
Και ο ποιο « καλός » απ ‘ αυτούς είναι όποιος
χτίζει την « είδηση » με βάση κόκκους αλήθειας !

* Έφθασαν να διαδώσουν ότι ….
1. στο Χολαργό πήραν εντολή να τυπώνουν δραχμές
για να εφαρμοστεί το μοντέλο Αργεντινής ( = ταυτόχρονη
και παράλληλη κυκλοφορία πέσος – δολαρίου )
2. όταν διαψεύστηκε ως γελοίο από τον Σαχινίδη το
διόρθωσαν και είπαν για δημιουργία Ευροδραχμής
με μετατρεψιμότητα 2 προς 1 !!!
3. το άλλαξαν κι αυτό επανερχόμενοι στα 1 και 2 , με προσθήκη
ότι « όχι στο Χολαργό , αλλά στη Βουδαπέστη » ( ! ) εξ ου
και πήγε ο Γιωργάκης ! ( τι δουλειά είχε εκεί εν μέσω
θυέλης ;; ΑΡΑ ΓΙ ΑΥΤΟ !!! )

Και όλα αυτά μέσα σε 15-20 μέρες !!!!!