Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Φέρνουν την θάλασσα μέσα στους οικισμούς!


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΘΥΣΙΕΣ
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΕΝΤΙΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ;;;;;;


Όταν γράφαμε παλαιότερα ότι η Ελλάδα έχει καταντήσει ,εξ αιτίας των "λαμογιών" , ένα ΑΝΕΝΤΙΜΟ ΚΡΑΤΟΣ, όπου με κάθε τρόπο προσπαθούν "νόμιμα" να σε ληστέψουν και να σου αρπάξουν την περιουσία σου προς όφελος "ημετέρων" ,είχαμε απόλυτο δίκιο.

Μια τρανή απόδειξη αποτελεί το παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΑΤΡΙΣ" του Ηρακλείου που μας πληροφορεί ότι το ΑΝΕΝΤΙΜΟ ΚΡΑΤΟΣ μετέφερε την γραμμή του αιγιαλού στην περιοχή Μαλίων - Σταλίδας με αποτέλεσμα να φέρουν την θάλασσα μέσα στους οικισμούς με όλες τις συνέπειες που σημαίνει κάτι τέτοιο.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την εύλογη αγανάκτηση των πολιτών που έχουν κτίσει με ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ και ξαφνικά βρίσκονται με διοικητική πράξη της πολιτείας "μέσα στην θάλασσα".

Όταν το ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ αδυνατεί να επιβάλλει τον νόμο στους καταπατητές των δημοσίων κτημάτων , του αιγιαλού, των ρεμάτων κλπ., όταν αδυνατεί να ελέγξει τις καταγγελίες για διαπιστωμένες καταπατήσεις και ολιγωρεί στην εφαρμογή του Νόμου για τα παράνομα κτίσματα στις παραλίες, φροντίζει να δημιουργήσει πρόβλημα σε ΝΟΜΙΜΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΝΕΝΤΙΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Διαβάστε τι έγραψε ένας πολίτης σχετικά στο in.gr (http://www.inout.gr/showthread.php?t=60547)

" Είναι ίσως από τις λίγες φορές που αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν δίκιο. Κανένας τους δεν φταίει αν το κράτος τους δίνει άδεια οικοδομής και μετά μεταφέρει την αιγιαλίτιδα ζώνη πίσω από τα σπίτια τους, για να καταργήσει στην ουσία τις δικές τους ιδιοκτησίες και να φέρει πρόσοψη στην θάλασσα, του δεύτερους που εντελώς ...τυχαία είναι και φιλαράκια των εισηγητών της μεταφοράς του αιγιαλού."

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΚΡΑΤΟΣ" που ζητά να σώσουμε ο κ. Παπανδρέου φέρνοντας το Δ.Ν.Τ.

Τέτοιο "κράτος" όμως να το χαίρεστε ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΕΣ και μην ζητάτε από εμάς που δεν φταίμε για την σημερινή κατάντια του να το σώσουμε.



Φέρνουν την θάλασσα μέσα στους οικισμούς!


Του Γιάννη Ζωράκη

Εφεραν τη θάλασσα με υπουργική απόφαση μέσα στα... σπίτια!

Σοβαρό πρόβλημα για Σταλίδα και τα Μάλια από τη νέα οριοθέτηση του αιγιαλού

Τεράστιο “αγκάθι” για τα Μάλια χαρακτηρίζονται όμως και οι καταπατητές του αιγιαλού, οι οποίοι φαίνεται πως λειτουργούν σε βάρος των υπολοίπων, νόμιμων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη, υπάρχουν τρανταχτές περιπτώσεις στα Μάλια, πρωτοφανών καταπατήσεων, όπου έχουν αποφασιστεί διοικητικές αποβολές και ακόμα δεν έχουν εκτελεστεί οι αποφάσεις, τις οποίες οφείλει να εφαρμόσει η Περιφέρεια.

“Όταν μια υπηρεσία δεν λειτουργεί ταχύτατα, δίνει τη δυνατότητα γιγάντωσης των παρανομιών” αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαλίων

Μέσα στη γραμμή του αιγιαλού βρίσκεται τεράστιο ποσοστό των κτισμάτων στο δήμο Μαλίων, όπου παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Μαλίων Κώστα Λαγουδάκη, περίπου τα 2 / 3 των κτισμάτων στην παραλία στην Σταλίδα και το 1 / 3 στην παραλία στα Μάλια, με βάση τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν με υπουργική απόφαση πέρυσι, θεωρείται πως βρίσκονται μέσα στον αιγιαλό.

Η συγκεκριμένη κατάσταση αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αναταραχές ενόψει της θερινής σεζόν, αφού αρκετοί ιδιοκτήτες, μετά την κοινοποίηση της απόφασης βρίσκονται με τις περιουσίες τους “στον αέρα”. Όπως τονίζει ο κ. Λαγουδάκης, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ανέγειραν τα κτίσματα τους με άδειες πριν την αναθεώρηση του νόμου, ενώ τώρα είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη και τις αλλαγές του πλαισίου.

“Είναι προφανές πως δεν αναφερόμαστε σε κατάφωρες καταπατήσεις αιγιαλού, ωστόσο θεωρώ πως σε πολλές περιπτώσεις στην παραλία της Σταλίδας, αδίκως γίνεται λόγος για καταπατήσεις” τονίζει ο κ. Λαγουδάκης, διευκρινίζοντας:

“Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες, προχώρησαν σε κατασκευές υπακούοντας στη νομοθεσία του 1991, όταν και ανέγειραν τα κτίσματα τους. Πιστεύω πως είναι παράδοξο πριν το 2000 οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να θεωρούνται νόμιμοι και μετά το 2000 παράνομοι και να καλούνται να αναπροσαρμόσουν τα κτίσματα τους”.

Ο κ. Λαγουδάκης τονίζει παράλληλα πως το θέμα είναι γνωστό, η δημοτική Αρχή έχει ενημερώσει κατ’ επανάληψη γι’ αυτό, ωστόσο δεν φαίνεται να δίνονται λύσεις ή απαντήσεις που να προστατεύουν τις νόμιμα ανεγειρόμενες κατασκευές και τους ιδιοκτήτες τους.



Προβλήματα



Σοβαρότατα προβλήματα είχε δημιουργήσει η συγκεκριμένη κατάσταση πέρυσι, όταν έγινε γνωστή η Κοινή Υπουργική Απόφαση στον δήμο το Μάιο.

Η ανακοίνωση τους προκάλεσε πονοκέφαλο τόσο στην δημοτική Αρχή, όσο και στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

“Εξαιτίας του γεγονότος πως η απόφαση μας κοινοποιήθηκε μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου το Μάιο κι ενώ βρισκόμασταν σε διαδικασίες διευκρινιστικών ερωτήσεων, πήραμε την απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο να επιτρέψουμε τη λειτουργία των φερόμενων ως καταπατητών, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο προστατεύαμε τους λουόμενους” τονίζει ο κ. Λαγουδάκης, διευκρινίζοντας:

“Αν δεν είχαμε εγκρίνει τη λειτουργία, τότε οι διαχειριστές των παραλιών δεν θα είχαν την υποχρέωση να υπάρχει ναυαγοσώστης, οπότε θα θέταμε σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων επισκεπτών στα Μάλια. Παρ’ όλα αυτά, η Περιφέρεια μας γύρισε πίσω στην απόφαση, θεωρώντας πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, έστω κι αν η οδηγία για την εφαρμογή του έφτασε σ’ εμάς με τεράστιες καθυστερήσεις”.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις βέβαια, προκάλεσαν την ενεργοποίηση της δημοτικής Αρχής για τη φετινή θερινή σεζόν, με επαφές και συζητήσεις προς όλους όσοι διαχειρίζονται επιχειρήσεις στην παραλία.

“Από τον Σεπτέμβριο έχουμε αρχίσει μια διαδικασία ενημέρωσης όσων διαχειρίζονται επιχειρήσεις, τονίζοντας τους πως πρέπει να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία ή να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα μπορούν να διαφοροποιήσουν την κατάσταση. Πέραν τούτου από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, αφού δεν έχουμε δικαιοδοσία στον αιγιαλό”.



Καταπατητές



Τεράστιο “αγκάθι” για τα Μάλια, χαρακτηρίζονται όμως και οι καταπατητές του αιγιαλού, οι οποίοι φαίνεται πως λειτουργούν σε βάρος των υπολοίπων, νόμιμων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με το κ. Λαγουδάκη, υπάρχουν τρανταχτές περιπτώσεις στα Μάλια, πρωτοφανών καταπατήσεων, όπου έχουν αποφασιστεί διοικητικές αποβολές και ακόμα δεν έχουν εκτελεστεί οι αποφάσεις, τις οποίες οφείλει να εφαρμόσει η Περιφέρεια.

“Όταν μια υπηρεσία δεν λειτουργεί ταχύτατα, δίνει τη δυνατότητα γιγάντωσης των παρανομιών” αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαλίων, τονίζοντας:

“Όταν για παράδειγμα ο ένας ιδιοκτήτης λειτουργεί μέσα στον αιγιαλό παράνομα και δεν αποβάλλεται, αλλά έχει τεράστια πελατεία, ενώ ο δίπλα λειτουργεί νόμιμα και δεν επιλέγουν την επιχείρηση του οι επισκέπτες, γίνεται κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Η υπηρεσίες θα έπρεπε να ενεργούν άμεσα και να δίνουν λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις”.

Εκτός όμως από τα θέματα νομιμότητας, σημαντικά θέματα ασφάλειας θέτει παράλληλα ο δήμαρχος Μαλίων.

“Φέτος τολμώ να πω, ότι αν δεν βρεθεί μια λύση στα συγκεκριμένα προβλήματα, είναι πιθανό να θρηνήσουμε θύματα από πνιγμό” τονίζει ο κ. Λαγουδάκης, υποστηρίζοντας πως οι παράνομοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό, εκτός του ότι δεν αποβάλλονται, δεν δεσμεύονται να απασχολούν και ναυαγοσώστες.

“Παρουσιάζοντας μια τάξη μεγέθους, υπολογίζω πως από τους 15.000 κατά μέσο όρο επισκέπτες που έχουμε, χρησιμοποιώντας μικρούς αριθμούς, μονάχα οι 2.000 – 3.000 θα έχουν προστασία από ναυαγοσώστη” αναφέρει ο δήμαρχος, εκφράζοντας τις σοβαρότατες επιφυλάξεις του για την ομαλή έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

Πηγή:
http://www.patris.gr/articles/177597/

Δεν υπάρχουν σχόλια: