Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ




Το κλατάω πατημένο το έντερ;

Και το μωρό με το «ποντίκι» στο χέρι; Από μικρά στα ψηφιακά... βάσανα, τα πιτσιρίκια είναι αδύνατον να μη θελήσουν να εξερευνήσουν τον μα­γικό κόσμο του υπολογιστή που υπάρχει στο σπίτι. Δεν έχει νόημα να αποτρέψετε το αναπότρεπτο, έχει σημασία όμως να επιλέξετε εσείς τις ιστοσελίδες στις οποίες θα κολυμπήσουν. Υπάρχουν πολλές που συνδυά­ζουν τη μάθηση με το παιχνίδι και τη φαντασία. Μερικές είναι εξαιρετικές!


ΚΕΙΜΕΝΟ | ΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟΥ

(koultin@enet.gr)

Είναι σύνηθες πια να υπάρχουν σε κάθε σπί­τι ένα κομπιούτερ ή ένα λάπτοπ (ή και τα δύο). Πιθανόν, όμως, να υπάρχουν και κάνα -δυο κουτσούβελα στο ίδιο σπίτι τα οποία (εάν δεν είναι στην ηλικία που ήδη έχουν τον δικό τους υπολογιστή) δεν κάνουν άλλη δου­λειά απ' το να περιτριγυρίζουν το τετράγω­νο λεπτεπίλεπτο κουτί του... πόθου. Το οποίο «κουτί», μάλιστα, με κάποιον περίεργο τρό­πο ξέρουν να χειρίζονται στην εντέλεια ήδη από την ηλικία των τεσσάρων, καμιά φορά και των τριών ετών! Αντί να προσπαθείτε να τα αποτρέψετε, απλώς βρείτε τις σωστές ιστοσελίδες που θα τα απασχολήσουν δημι­ουργικά και ευφάνταστα και θα δώσουν και σ' εσάς λίγο προσωπικό χρόνο δίχως τύψεις.


Μία από τις καλύτερες διευθύνσεις για πο­λύχρωμο παιχνίδι είναι η http://www.poissonrouge.com/, όπου τα παιδιά μας μπορούν να παί­ξουν παιχνίδια, να ζωγραφίσουν, να μάθουν το αγγλικό, το γαλλικό και το ελληνικό αλφάβητο, να μάθουν να μετρούν, να ανακα­λύψουν κρυμμένες λεπτομέρειες, να μάθουν την ώρα, να κάνουν ασκήσεις παρατηρητι­κότητας, ασκήσεις μνήμης, να μελετήσουν τον ουρανό με τ' άστρα, να φτιάξουν παζλ, να γίνουν πειρατές, να παίξουν μουσική, να μάθουν τραγούδια, να επέμβουν σε πίνακες ζωγράφων, όπως των Γουόρχολ, Μιρό, Μοντριάν, Εσερ, Πόλοκ, να παίξουν μπάλα· εί­ναι πραγματικά ατελείωτες οι δραστηριότη­τες, και μάλιστα με εντυπωσιακά χρώματα, που προσφέρει στην οθόνη του υπολογιστή η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.


Ένα επίσης πολύ καλό σάιτ είναι και το http://www.bbc.co.uk/wales/bobinogs/games/gamespage.shtml του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού BBC. Εδώ μπορεί το βλαστάρι σας να ζωγραφίσει, να μάθει να πλένει τα χέρια του σωστά, να καταλάβει το νόημα τού να μοιράζεται, να φοράει τα σω­στά ρούχα, να κρατάει ένα κατοικίδιο υγιές και ευτυχισμένο, να μάθει να βάζει τα ρού­χα του σε τάξη και άλλα πολλά. Οι δύο αυ­τές ιστοσελίδες απευθύνονται κυρίως σε παι­διά προσχολικής ηλικίας.


Στο http://uk.pollpocket.com/home.aspx,θα βρείτε πολλά παιχνίδια για τη γνωστή (κυ­ρίως στα κορίτσια) κούκλα Polly pocket. H ιστοσελίδα www.hotwheels.com θα μα­γέψει σχεδόν όλα τα αγοράκια, αφού τους προσφέρει ένα σωρό παιχνίδια σχετικά με την ταχύτητα και τα αυτοκινητάκια.


Στο http://www.playmobil.com/GREEK/index.html το παιδί σας μπορεί να κάνει μια βόλ­τα σε διάφορες εγκαταστάσεις-παιχνίδια playmobil ή να παίξει σε κάποιο από τα σχε­τικά online παιχνίδια της εταιρείας. Στο ίδιο σάιτ υπάρχουν και παιχνίδια ζωγραφικής. Επίσης για μεγαλύτερα παιδιά είναι και η ιστο­σελίδα http://www.languagegames.org/ με παιχνίδια εκμάθησης και εξάσκησης ξέ­νων γλωσσών, όπωςη ιταλική, η γερμανική, η γαλλική, η ισπανική κ.ά.


Στο http://www.primarygames.com/ θα βρείτε συγκεντρωμένα παιχνίδια για κάθε ηλικία, ενώ στο http://www.ptyxiouxos.net/ υπάρχουν παιχνίδια για απόφοιτους δημοτι­κού, γυμνασίου, λυκείου, online διαγωνίσμα­τα, αλλά και δραστηριότητες για πιο μικρά παιδιά.

Σημειώστε ακόμα την http://www.funbrain.com/brain/SweepsBrain/sweepsbrain.html.

Μυήστε το παιδί σας στο ίντερνετ σε σάιτ που ταιριάζουν στην ηλι­κία του και... επαγρυπνείτε.

Πηγή:

"Ε" ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: