Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας



Ο «καλός αποπληθωρισμός» (good deflation) θα μπορούσε να είναι ένας απρόσμενος φίλος για την ελληνική οικονομία.

Η απαξίωση και η κρίση αποκτούν δυναμική μεγάλων αλλαγών εσχάτως. Εάν αποφύγουμε τις μόνιμες βλάβες, ίσως μπορέσουμε να βγούμε από το πηγάδι κάποια στιγμή στο μέλλον. Με ποιον τρόπο και με τι συνθήκες;

Επισημαίνονται μόνο δύο:

1 Το ανθρώπινο δυναμικό. Μέσα στην αγορά εργασίας ή και στην ανεργία/αεργία βρίσκονται άνθρωποι με καταπληκτικές σπουδές στο εξωτερικό, εγκλωβισμένοι, με ένα απόθεμα επένδυσης ανθρώπινων πόρων που σήμερα δεν μετριέται. Θα έλεγε κανείς ότι το απόθεμα αυτό, που περιμένει να επενδυθεί, είναι η κρυφή δύναμη της χώρας: Κοσμοπολίτες, πολύγλωσσοι, αλλά και πραγματικοί πατριώτες. Πέρασαν από τα ελληνικά δημόσια σχολεία, οι γονείς τους νοσηλεύθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία, μεγάλωσαν σε μικροαστικές ή έστω μεσαίες οικογένειες. Δεν έχει καμφθεί το ένστικτό τους. Δεν ανήκουν στον οπορτουνισμό των βλαχομπαρόκ αστών που πλούτισαν μέσα στη μαύρη οικονομία και την κλεπτοκρατία της μεταπολίτευσης. Θέλουν την Ελλάδα γόνιμα σύγχρονη και μοντέρνα. Μια μικρή και σφικτή οικονομία, με αυτοπεποίθηση αλλά και με αίσθηση του μέτρου. Ανήκουν στο προοδευτικό κέντρο οι περισσότεροι, με κεντροαριστερές αλλά και πολιτικά φιλελεύθερες καταβολές. Ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν (αν ψηφίζουν). Σήμερα βρίσκονται σε αναμονή, σε ένα ιδιότυπο πολιτικό και οικονομικό περιθώριο. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στο εξωτερικό και θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν. Τι μπορούν να περιμένουν όλοι αυτοί;

Μια νέα γενιά

Περιμένουν να αποδυναμωθούν, να απονομιμοποιηθούν από την κρίση ή έστω να συνταξιοδοτηθούν αυτοί που συστήνουν σήμερα τις ομάδες με τα σκανδαλώδη περιθώρια κέρδους και τις κλειστές αγορές ή τα κλειστά πολιτικοκομματικά συστήματα. Στο πρώτο ράγισμα του φράγματος που όλοι αυτοί έχουν στήσει, μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο από το οποίο θα εισχωρήσει μια νέα γενιά με προσόντα, που σήμερα παραμένει αόρατη, στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο.

Πού μπορούν να δραστηριοποιηθούν όλοι αυτοί; Σε ποιους τομείς; Στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην κυβέρνηση. Με απότομο και άμεσο άνοιγμα των κλειστών αγορών που θα δώσει ευκαιρίες επιχειρηματικότητας σε όλους.

2 Εχει σημασία να συνειδητοποιήσουμε το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας: τη θέση της, το κλίμα της, τις ακτές της, τα βουνά της, το χώμα της. Αν σας φαίνονται απλοϊκά όλα αυτά, κάνετε λάθος. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει... ή μάλλον να πουλήσει αυτό για το οποίο την κατηγορούν σήμερα όλοι: «τη γλυκιά ζωή». Η Ελλάδα είναι, ή μπορεί να γίνει, τόπος καλής ζωής. Ένας τόπος πολυτελούς ποιότητας, της οποίας τα βασικά συστατικά παρέχονται ήδη δωρεάν! Παρά την αγριότητα με την οποία έχουμε φερθεί στο φυσικό μας περιβάλλον, ο τόπος ακόμη αντιστέκεται.

Παρά την τριτοκοσμική της πλευρά, στην Ελλάδα έχουν γίνει και μπορούν να ξαναγίνουν πράγματα μοναδικά, ακριβώς γιατί το μαγαζί της είναι γωνία.

Τελικά, ο τόπος και μερικοί άνθρωποι είναι το πλεονέκτημά μας. Από εδώ ξεκινούν όλα τα πλεονεκτήματα. Τόσο απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: