Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. Νο. 1

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Λιτότητα που θυμίζει εποχή Τσαουσέσκου



Σκληρή λιτότητα, με αντάλλαγμα δάνειο 12 δισ. ευρώ, επιβάλλει και στη Ρουμανία το ΔΝΤ. Ο γενικός διευθυντής, μάλιστα, του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα, προκειμένου να πιέσει τη ρουμανική κυβέρνηση να μειώσει μισθούς και να κάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Η ρουμανική κυβέρνηση έχει περάσει ήδη νομοσχέδιο για τους μισθούς και τις συντάξεις, το οποίο προβλέπει την απόλυση περισσότερων από 100.000 δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα. Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται ακόμη η αύξηση του ορίου ηλικίας για σύνταξη στα 60 χρόνια για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες από το 2014 και αύξηση στα 65 χρόνια και για τα δύο φύλα από το 2030.

Η Ρουμανία έχει μέσο όρο ζωής τα 72 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη.

Για να μειώσει τις δαπάνες η ρουμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάργηση 15.000 θέσεων εργασίας στο εκπαιδευτικό σύστημα και άνω των 10.000 θέσεων εργασίας στην κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων. Υπάρχουν επίσης σχέδια για αύξηση της φορολογίας και καθιέρωση αμοιβής στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Η ανεργία αυξάνεται και ανερχόταν στο 8,3% τον Φεβρουάριο από 8,1% τον Ιανουάριο και 4,9% τον Φεβρουάριο του 2009. Το 25,5% των ανέργων είναι ηλικίας κάτω των 29 ετών. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 253 ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στην Ε.Ε.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στον ιδιωτικό τομέα. Η ρουμανική αυτοκινητοβιομηχανία Dacia, που ανήκει στον γαλλικό όμιλο Renault, ετοιμάζεται για δραστική μείωση της παραγωγής από τα μέσα του 2010 και εκτιμά ότι θα φθάσει τα επίπεδα παραγωγής του 2007, το 2014. Η γνωστή χαλυβουργία ArcelorMittal, της οποίας οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι είναι οι μεγαλύτερες της χώρας, έχει παγώσει τους μισθούς από το 2008 και ετοιμάζεται για άλλες 1.500 απολύσεις, μετά τις 4.500 απολύσεις που έκανε σε σύνολο 12.000 εργαζομένων στα τέλη του 2008.

Η σκληρή λιτότητα που προωθεί το ΔΝΤ και στη Ρουμανία θυμίζει την εποχή Τσαουσέσκου. Τότε που ο ρουμάνος δικτάτορας, αφού έλαβε από τη Δύση δάνεια περισσότερα των 13 δισ. δολαρίων, λόγω της αντίθεσής του προς την πολιτική των Σοβιετικών, αποφάσισε να ξεπληρώσει το εξωτερικό χρέος.

Τη δεκαετία του 1980, ο Τσαουσέσκου αποφάσισε το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής της χώρας να διατεθεί μέσω των εξαγωγών για αποπληρωμή του χρέους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις και οι Ρουμάνοι να χρειάζονται δελτίο για να εξασφαλίσουν τρόφιμα, καύσιμα και ρεύμα. Το χρέος ξεπληρώθηκε το 1989. Λίγο μετά οι εξεγερμένοι Ρουμάνοι έστελναν τον Τσαουσέσκου στα αζήτητα της Ιστορίας.

Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=152553

Δεν υπάρχουν σχόλια: