Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Το φαράγγι του Λούσιου




Είναι ένα από τα σημα­ντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας, με άγρια και παρθένα ομορφιά. Η εικόνα των απότομων βράχων συνδυάζεται ιδανικά με την πλούσια βλάστηση. Αείφυλλα και πλατύφυλλα είδη δένδρων, πολλά είδη φυτών, κυπαρίσσια και έλατα στις ανατολικές και βορινές πλαγιές του, συνέχεια των δασών του Μαινάλου. Υπάρχει ένας πλού­τος χρωμάτων και μεθυστικών αρωμάτων που σαγηνεύουν τον επισκέπτη.




ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ σαν το Άγιον Όρος της Πελοποννήσου, λόγω των πολλών και ιστορικών μοναστη­ριών και εκκλησιών, κυρίως από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.





Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΟΥΣΙΟΣ πηγάζει από την περιοχή της αρχαίας Θεισόας και από την κορυφογραμμή των βουνών των Λαγκαδιών. Οι κυ­ριότερες πηγές του βρίσκονται κο­ντά στο χωριό Καρκαλού, βορειό­τερα στην περιοχή του χωριού Καλονέρι και στη γειτονική θέση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Τα δυο ρεύματα ενώνονται στο χωριό Καρκαλού και στη συνέχεια τα νερά του ποταμού κατευθύνο­νται προς τα στενά της Καρκαλούς, που αποτελούν το πρώτο τμήμα του φαραγγιού.


Η διαδρομή του γίνεται μέσα από ιτιές, λεύκες και λυγαριές. Το ποτάμι περνά δυτικά από τη Δημητσάνα και κατα­λήγει στον Αλφειό, 2.5 χλμ. βο­ρειοδυτικά της Καρύταινας, έχοντας διανύσει 26 χιλιόμετρα. 0 Λούσιος είναι ένας ιδιαίτερα ορμητικός πο­ταμός, καθώς ακόμη και το καλο­καίρι η ροή του φτάνει τα 8-9 κυ­βικά μέτρα το δευτερόλεπτο.




Η ΔΙΑΣΧΙΣΗ του φαραγγιού είναι μια μοναδική εμπειρία και μπορεί να αρχίσει από τη Δημητσάνα, το κεφαλάρι του Άι-Γιάννη, τη Μονή Προδρόμου,το Ελληνικό και την Αρ­χαία Γόρτυνα.


Μια τυπική διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσε­τε ξεκινά από τη νέα Μονή Φιλο­σόφου, ακολουθώντας το μονοπάτι περνάτε από την παλαιά Μονή Φι­λοσόφου, κατεβαίνετε στον Λούσιο και στη συνέχεια ανηφορίζετε στη Μονή Προδρόμου, για να κα­ταλήξετε στην Αρχαία Γόρτυνα.




Ο ΛΟΥΣΙΟΣ, εκτός από την πεζο­πορία, προσφέρεται και για άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Από το παλιό πέτρινο γεφύρι του Ατσίχολου, κοντά στην Καρύταινα, ξεκινούν οργανωμένες καταβάσεις με rafting και kayak. Άλλες φτάνουν μέχρι τη συμβολή με τον Αλφειό και άλλες συνεχίζουν σε αυτόν.





ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ


Οδικώς, ακολουθώντας την εθνι­κή οδό Αθήνας - Κορίνθου - Τρί­πολης, θα περάσετε τη σήραγγα του Αρτεμισίου και αμέσως μετά τα διόδια, στον κόμβο της Νεστάνης, θα στρίψετε δεξιά για Βυτίνα. Από εκεί θα κατευθυνθείτε για Στεμνίτσα - Δημητσάνα. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 200 χλμ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία του ΚΤΈΛ Αρκαδίας, που έχουν δρομολόγια από την Αθήνα για Τρίπολη. Από εκεί θα πά­ρετε το λεωφορείο για Στεμνίτσα - Δημητσάνα.




ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ


Δήμος Δημητσάνας:

27950-31.237, 31.665

Κέντρο Υγείας Δημητσάνας:

27950-31.401-2

Αοτ. τμήμα Δημητσάνας:

27950-31.205

Δημαρχείο Τρικολώνων-Στεμνίτσα:

27950-81.387, 81237, 81280


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ


Τις μονές και ης εκκλησίες που είναι λαΕεμένες επάνω στους βράχους του φαραγγιού.

Τους παραδοσιακούς νερόμυ­λους του Λούσιου.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στον Αϊ Γιάννη της Δη­μητσάνας.

Πηγές: Κείμενο: Θ. Κακαβάς (Περιοδικό ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ) Φωτογραφίες : Κ. Γραικιώτης (kgrek)

Δεν υπάρχουν σχόλια: