Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Να υλοποιήσουμε άμεσα τα μέτρα

Του Μιχαλη Μασουρακη*

Οι επόμενοι 12 μήνες ελπίζω ότι θα είναι μια από τις παραγωγικότερες περιόδους στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε επανίδρυση του κράτους, θέτοντας τις βάσεις για μια άνευ προηγουμένου αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Οσο πιο γρήγορα δράσει, αντιλαμβανόμενη τι διακυβεύεται σήμερα, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η ανάκαμψη, για να μην πω η ανάσταση! Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα πέρα από αυτά που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητος. Αλλά χρειάζεται να υλοποιηθούν, και γρήγορα.

Οι αγορές, βέβαια, μας έχουν πάρει από κάτω και αναγκαζόμαστε να κάνουμε αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών μόνο και μόνο για να δείξουμε αποφασιστικότητα. Αν και απαιτούν δύσκολες αποφάσεις, αυτές είναι μάλλον εύκολες λύσεις. Και ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, από τη στιγμή που εξαρτώμεθα από τις ορέξεις των δανειστών μας. Οι εύκολες αυτές λύσεις, όμως, έρχονται σε σύγκρουση με την επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής. Υπάρχει σήμερα στην κοινωνία η απαίτηση το σύστημα να γίνει δικαιότερο. Να πληρώνουν φόρους όλοι. Να μην παίρνουν μερικοί συντάξεις σε βάρος άλλων. Να μην κάθονται όσοι αμείβονται. Και αυτός είναι ο λόγος που οι πολίτες ανέχονται προς το παρόν τις όποιες θυσίες, γιατί ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει αυτή τη φορά.

Ας δώσει πρώτη η πολιτεία το καλό παράδειγμα με μια μείωση του αριθμού των βουλευτών στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα. Οχι πως θα μειωθούν έτσι τα ελλείμματα. Αλλά μια τέτοια κίνηση θα δώσει ηχηρότατο μήνυμα σε όλη την κοινωνία ότι κάτι αλλάζει επιτέλους. Γιατί η κυβέρνηση πρέπει να βάλει κάποιες αρχές διακυβέρνησης που να καθοδηγούν την κοινωνία στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης. Πρέπει επιτέλους να πέσει η τυραννία των λανθασμένων ιδεών. Ιδού μερικές απλές καλές ιδέες. Η τιμή πρέπει να καλύπτει το κόστος και να αφήνει περίσσευμα για να γίνουν επενδύσεις. Δεν μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική παρά μόνον εάν έχεις πλεονάσματα. Μια υπηρεσία υπάρχει για να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Δεν νοείται να διοικείς χωρίς προϋπολογισμό. Το κράτος υπάρχει για να καλύπτει τις ανάγκες εκεί που η αγορά δεν τα καταφέρνει και όχι για να διαμεσολαβεί στη λεηλασία του εθνικού πλούτου. Γι’ αυτό, λοιπόν, διαφάνεια παντού, αναδιάρθρωση παντού, ανάκτηση του κόστους παντού, αυτά περιμένει η κοινωνία. Και δεν θα ανεχθεί τίποτα λιγότερο. Η κυβέρνηση αυτή εξελέγη για να τα αλλάξει όλα. Ιδού η Ρόδος. Η χώρα δεν αντέχει άλλη μια επανίδρυση - μαϊμού του κράτους.

*Ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών του ομίλου Alpha Bank

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_28/03/2010_395714

Δεν υπάρχουν σχόλια: