Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Εξίσωση προς τα κάτω για όλες τις συντάξεις, κόβονται επιδόματα



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ



Εξίσωση προς τα κάτω για όλες τις συντάξεις, κόβονται επιδόματα





Της Ρούλας Σαλούρου

Με στόχο την εξίσωση προς τα κάτω, όλων των συντάξεων, «έκλεισε» από το υπουργείο Εργασίας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με το λογαριασμό, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, να πηγαίνει «συστημένος» σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Είναι οι ίδιοι, ήδη συνταξιούχοι, που πλήρωσαν μέσα σε ένα χρόνο άλλα 2 δισ. ευρώ. Το τελευταίο κύμα παρεμβάσεων που αποφασίστηκε υπό τον τρόμο μη λήψης της 5ης δόσης του δανείου από την Τρόικα, δεν αφορά μόνο τα «ρετιρέ» -εκτός εάν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη  300 ευρώ θεωρηθούν προνομιούχοι. Έρχεται δε, να προστεθεί στο μεγάλο πακέτο μέτρων του 2010, που στέρησε από όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους την 13η και 14η σύνταξη, με κέρδος για το δημόσιο σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου, επεβλήθη ειδική εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, με επιπλέον περικοπές σχεδόν 400 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα που ήδη αποσαφηνίσθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων, σημαντική περικοπή των συντάξεων κατά μέσο όρο έως και 15%, αλλά και στην κατάλυση των κοινωνικών δομών, με μαχαίρι στο ΕΚΑΣ, ψαλίδισμα των δαπανών υγείας και μείωση σε όποιες παροχές στήριζαν την υπάρχουσα δομή ενός υποτυπώδους κοινωνικού κράτους δικαίου, έχουν κοστολογηθεί σε 9,5 δισ. ευρώ.

Για το τρέχον έτος, οι μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, από την επιβολή επιπλέον ειδικής εισφοράς, στις κύριες και νέας εισφοράς στις επικουρικές,  αλλά και τη διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους, ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Και αυτό, όχι γιατί οι παρεμβάσεις θα είναι ήπιες, αλλά γιατί θα εφαρμοστούν στην καλύτερη περίπτωση από τον Ιούλιο, ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Από το 2012 και έως το 2015, που θα ξεδιπλωθεί στο σύνολό του το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μόνο από παρεμβάσεις στις συντάξεις, θα κοπούν συνολικά 2,1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, για το 2011 αποφασίστηκαν:

Αύξηση του ποσοστού της ειδικής εισφοράς που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από 1.700 ευρώ και άνω. Η κλιμάκωση θα ξεκινά από 6% και θα φθάνει το 14% για τις συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ.

Επιπλέον ποσοστό ειδικής εισφοράς σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών και λαμβάνουν σύνταξη από 1.700 ευρώ και πάνω. Κατά μέσο όρο, η επιπλέον εισφορά θα είναι 8%.

Και νέα ειδική εισφορά, στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Μείωση του εφάπαξ στον στενό - ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό. Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση από 10% έως και 30%. Αυτό είναι και το μόνο μέτρο που δεν έκλεισε χθες, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας μετρούν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιμένουν ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί από την αρχή του 2012.  

Εφαρμογή του ανώτατου πλαφόν, για όλους τους συνταξιούχους, και των ΔΕΚΟ-Τραπεζών, με τον συνυπολογισμό σε αυτό, τόσο των οικογενειακών επιδομάτων όσο και των ετών ασφάλισης πέραν του 35ου.

Στο στόχαστρο μπήκε και η λεγόμενη κοινωνική πολιτική, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς μόνο στους επόμενους 7 μήνες, θα κοπούν επιδόματα και παροχές ύψους 345 εκατ. ευρώ. Όλες οι παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας θα περιοριστούν, θα τεθούν νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα δυσκολέψουν οι προϋποθέσεις λήψης των επιδομάτων, καθώς θα αυξηθεί ο απαιτούμενους αριθμός εργάσιμων ημερών. Αντίστοιχα αυξημένες προϋποθέσεις θα τεθούν και για τη λήψη επιδόματος ανεργίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να δεσμεύεται για στήριξη της εποχικότητας, αφήνοντας βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα κλιμάκωση, ανάλογα με τα ένσημα, και στο χρόνο καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

Περίπου 70 εκατ. ευρώ αναμένει μόνο για το 2011 το υπουργείο Εργασίας από την αύξηση των εισφορών υπέρ ανεργίας για τον ιδιωτικό τομέα κατά 1% που επιμερίζεται σε 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους. Ειδική εισφορά της τάξης του 1% που θα βαρύνει εξολοκλήρου  τους εργαζόμενους, θα θεσπιστεί και για το δημόσιο. Σε ετήσια βάση, η επιβάρυνση για τους εργαζόμενους θα είναι της τάξης των 360 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα δεν σταματούν εδώ, καθώς στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έχει προβλεφθεί επιπλέον μείωση της χρηματοδότησης του υπουργείου Εργασίας κατά  6,7 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2012-2015. Η μείωση δαπανών και η αύξηση εσόδων θα είναι σχεδόν ισοσκελισμένη. 


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: