Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Προσοχή στο νέο «Κρυφό χαράτσι» των πιστωτικών καρτών






Το νέο «Κρυφό χαράτσι» 
στις πιστωτικές κάρτες

«Καμουφλάζ» για χρεώσεις έως 20% ο νέος υπολογισμός των δόσεων


ΤΟΥ Δ. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗ

Νεα τρικ από τις τράπεζες, ώστε να χρεώνουν όλο και περισσότερο «πλαστικό χρήμα» με υψηλά επιτόκια.

Καθώς δεν μπορούν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν περισσότερο τις πιστωτικές τους κάρτες, φροντίζουν οι τράπεζες να μας κρατούν σε ένα καθεστώς διαρκούς χρέωσης. Το κόλπο, που ανακοινώθηκε στους κατόχους πιστωτικών καρτών τις προηγούμενες ημέρες, είναι απλό και συνδέεται με την ελάχιστη μηνιαία κα­ταβολή, που α>5 γνωστόν είναι το 2% του συνολικού χρεωστικού κεφαλαίου.

Οι τράπεζες κρατούν ως ελάχιστο ποσό καταβολής το ποσοστό αυ­τό, αλλά υπολογίζοντας το με διαφορετικό τρόπο διαμορφώ­νουν μικρότερη μηνιαία δόση, αφήνοντας έτσι σχεδόν ανέπαφο το κεφάλαιο και τοκιζόμενο στο διηνεκές με επιτόκια της τάξης του 18% και 20%.

Για παράδειγμα, για οφειλή 1.000 ευρώ με 14 ευρώ τόκους, με τον μέχρι σήμερα τρόπο υπολογισμού η ελάχιστη μηνιαία καταβολή 2% διαμορφώ­νει δόση 34 ευρώ, καθώς υπολογιζόταν το αρχικό κεφάλαιο των 1.000 ευρώ επί το ελάχιστο ποσό καταβολής 2% και προστίθεται το σύνο­λο των τόκων. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, παρότι η ελάχιστη καταβολή παραμένει 2%, η μηνιαία δόση γίνεται 20,28 ευρώ, αφού στο κεφάλαιο προστίθενται οι τόκοι και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με 2%.

Πηγή
Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"
Οικονομία 22.5.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: