Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Χιλιάδες έδωσαν και χθες το «παρών»


ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ
ΣΗΜΕΡΑ

Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να ‘βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. 
Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. 
Ενώ εμείς, 
το μόνο πού διαθέτουμε, 
είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας




Χιλιάδες έδωσαν και χθες το «παρών»
 
 



Συνεπείς στο απογευματινό ραντεβού τους χιλιάδες «Aγανακτισμένοι» Αθηναίοι, κάθε ηλικίας και ιδεολογίας, συγκεντρώθηκαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν. Με πλήθος ελληνικών σημαιών, σκηνές επί της πλατείας Συντάγματος, αυτοσχέδιες κατασκευές και περίπτερα, υπαίθριες καμπίνες και μικροπωλητές η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας θύμιζε άλλοτε αγορά του δήμου «νέας εποχής» και άλλοτε υπαίθριο φεστιβάλ. Εντυπωσιακή ήταν η αρτιότητα της οργάνωσης, αλλά και τα συνθήματα των «Aγανακτισμένων», που ποίκιλλαν ανάλογα με την ομάδα η οποία κρατούσε τα πλακάτ: «Χωρίς εμάς δεν υπάρχει ζωή / θα πάρουμε πίσω τη ζωή μας», «Αποφασίζουμε αμεσοδημοκρατικά / υπερβαίνουμε τον κομματισμό», «Το παραμύθι τέλειωσε». Εμφανής ήταν η εκπροσώπηση του κινήματος «Δεν πληρώνω».

Κατά τις οκτώ το βράδυ, πολίτες μετέφεραν τρεις ξύλινες κρεμάλες, τις οποίες τοποθέτησαν μπροστά στη Βουλή και με έντονα συνθήματα και γιουχαΐσματα απαιτούσαν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το τραγικό οικονομικό αδιέξοδο της χώρας. Ο χώρος έξω από τη Βουλή μετατράπηκε για λίγη ώρα σε λαϊκό δικαστήριο.



Στη Θεσσαλονίκη, οι «Aγανακτισμένοι» συζήτησαν χθες στον Λευκό Πύργο κείμενο που «βγήκε» μέσα από τη μεγάλη προχθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, προκειμένου να προστεθούν οι δικές τους προτάσεις. Στο κείμενο αναφέρουν ότι δεν θα φύγουν από τις πλατείες, αν δεν φύγουν πρώτα αυτοί που μας έφεραν ώς εδώ. Η λαϊκή συνέλευση στον Λευκό Πύργο επρόκειτο μέσα στο βράδυ να εκλέξει 50μελές Συντονιστικό Οργανο για τη διαχείριση της κατάστασης. Η χθεσινή συγκέντρωση δεν ήταν μεγάλη, ενώ περισσότερες από 30 ήταν οι σκηνές και οι τέντες που είχαν στηθεί.



Και στην Πάτρα οι αγανακτισμένοι έδωσαν χθες το «παρών» στην πλατεία Γεωργίου. Μάλιστα, μπροστά από το δημοτικό θέατρο είχε τοποθετηθεί μικροφωνική εγκατάσταση, όπου όποιος επιθυμούσε έπαιρνε τον λόγο και μέσα σε ήρεμο κλίμα, έλεγε την άποψή του και πρότεινε λύσεις.

Εκδήλωση στα Προπύλαια, στις 7 μ. μ., διοργανώνει σήμερα, «με στόχο να διεγείρει τις συνειδήσεις των συμπολιτών μας», όπως αναφέρει ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μίκης Θεοδωράκης και οι καθηγητές Γεώργιος Κασιμάτης, Γεώργιος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος. «Ο πνευματικός κόσμος της χώρας έχει χρέος να οδηγήσει την κοινωνία έξω από το αδιέξοδο», αναφέρει ο κ. Πελεγρίνης.

Ιωαννα Φωτιαδη - Θανασης Τσιγγανας - Ηλιας Κανιστρας

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100_31/05/2011_444064

Δεν υπάρχουν σχόλια: