Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Το "επάγγελμα" του πρωθυπουργού παρέμεινε... "κλειστό" και χθεςΤης Μαρίνας Μάνη


Μέσα σε ένα όργιο πληροφοριών που διαδέχονταν τις διαψεύσεις... και τούμπαλιν κύλησε (και) η χθεσινή ημέρα, ενώ το ξημέρωμα της σημερινής βρήκε –πάλι– τον Γιώργο Παπανδρέου στη θέση του πρωθυπουργού. Συνεργάτες του οποίου διαβεβαίωσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα ότι η εκκρεμότητα θα κλείσει μέχρι το μεσημέρι, οπότε θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το όνομα του πρωθυπουργού, για να ακολουθήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν αποκλείεται στο νέο σχήμα να εκπροσωπηθεί τόσο ο ΛΑΟΣ όσο και η «Δημοκρατική Συμμαχία» –όχι όμως και η «Δημοκρατική Αριστερά» μετά την αρνητική απάντηση του Φώτη Κουβέλη.

Το χθεσινό «έργο» που πολλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν σύντομα, είχε πρωταγωνιστή τον Λουκά Παπαδήμο. Ανά δύο ώρες οι διαρροές τον έφεραν να έχει «κλειδώσει» για πρωθυπουργός της μεταβατικής έκτακτης κυβέρνησης και να έχει «αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση» για τις επίσημες ανακοινώσεις, ενώ οι αμέσως επόμενες διαρροές μιλούσαν για «εμπλοκή» –και ξανά από την αρχή.

Από τον Κακλαμάνη στον Πετσάλνικο

Στο μεσοδιάστημα οργίαζαν οι φήμες για άλλα «πρωθυπουργίσιμα» πρόσωπα, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο νυν Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο μεν πρώτος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιστρατεύοντας έναν γηπεδικό όρο για να αποδείξει ότι δεν μπορεί να «παίζει» για πρωθυπουργός –«τι είμαι εγώ, εξωφυλαρούχας;», αναρωτήθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ενώ ο δεύτερος προτίμησε να δηλώσει ευθέως ότι δεν θα είναι εκείνος ο νέος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, είχαν επίσης διαψευσθεί οι πληροφορίες για τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη (ο οποίος, πάντως, συζήτησε επί μακρόν με τον κ. Παπανδρέου στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή) και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο.

Και «λύση Βενιζέλου»

Τι είχε απομείνει μετά από όλα αυτά; Το όνομα... του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς στη διάρκεια της ημέρας  είχε προβληθεί ως μία από τις «πιθανές λύσεις». Τις πρώτες πρωινές ώρες, πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαίωναν ότι ο κ. Βενιζέλος είτε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, είτε θα μοιρασθεί την αντιπροεδρία της νέας κυβέρνησης με τον νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ και πρώην κοινοτικό επίτροπο Σταύρο Δήμα.

Εμπλοκή ή πάγωμα των συζητήσεων για Παπαδήμο;

Οσο για τον κ. Παπαδήμο; Οι επίμονες πληροφορίες (και από συνομιλητές του) τον εμφάνιζαν μεν φαβορί, ωστόσο προβλήθηκαν ως «εμπόδια» οι προϋποθέσεις που έθεσε για να αναλάβει τον κορυφαίο ρόλο: να είναι μεγαλύτερης διάρκειας η μεταβατική κυβέρνηση (σ.σ. και σίγουρα να μη γίνουν εκλογές τον Φεβρουάριο), να έχει λόγο στην επιλογή του βασικού-οικονομικού επιτελείου και να μπουν στο σχήμα πολιτικά στελέχη της ΝΔ.

Μέχρι αργά τη νύχτα επικρατούσε η άποψη ότι οι συζητήσεις έληξαν άδοξα, ωστόσο ουδείς τολμά να το υποστηρίξει με βεβαιότητα.

Το... κλειστό «επάγγελμα» του  πρωθυπουργού

Προς το μεσημέρι η υπόθεση εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς άλλες πηγές διέρρεαν ότι ο κ. Παπαδήμος δεν θέλει την παραμονή του κ. Βενιζέλου στο Οικονομικών, και άλλες ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είναι υποστηρικτής της «λύσης Παπαδήμου».

Την ίδια άποψη είχαν και «παπανδρεϊκοί» παράγοντες οι οποίοι τόνιζαν με θέρμη ότι «δεν πρέπει να παραδώσουμε τη χώρα στους τραπεζίτες» (!). Σχόλια που εξόργισαν τους «μεταρρυθμιστές» του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διέκριναν πίσω από αυτά προσπάθεια να τορπιλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Όπως έλεγε με καυστικό χιούμορ παράγοντας του χώρου, «τελικά στην Ελλάδα είναι δύσκολο να ανοίξει ακόμη και... το κλειστό ‘επάγγελμα’ του πρωθυπουργού».

Σιγή ασυρμάτου από τη ΝΔ

Η άλλη πλευρά, της ΝΔ, τηρούσε (και εξακολουθεί να τηρεί) «σιγή ασυρμάτου» ως προς τις συζητήσεις Παπανδρέου-Σαμαρά για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού. «Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το Μαξίμου» έλεγε συνεχώς ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, με την συνεχή επισήμανση «για μας το μείζον είναι ο μεταβατικός χαρακτήρας αυτής της κυβέρνησης και η μικρή διάρκειά της».

Εγγραφη δέσμευση Σαμαρά ζητά ο Ολι Ρεν

Το μεσημέρι, άλλωστε, άλλαξε και η «γαλάζια» ατζέντα, με αφορμή τη δήλωση του Ολι Ρεν για έγγραφη δέσμευση των πέντε «αξιωματούχων» της νέας κυβέρνησης (του Γ. Παπανδρέου, του Α. Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας) ότι θα τηρηθεί και εφαρμοσθεί η απόφαση Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά σήμανε συναγερμός, καθώς κρίθηκε «απαράδεκτο» το αίτημα. «Εάν ζητείται αποδοχή του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ήδη ότι το αποδέχεται. Εάν πρόκειται για έγγραφη δέσμευση ότι θα τηρηθούν οι πολιτικές που θα κριθούν αναγκαίες για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, τότε υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν μπορείς να δεσμευτείς για κάτι που ακόμη δεν ξέρεις», έλεγε στενός συνεργάτης του, ο οποίος παρέπεμπε στην πρόταση Σαμαρά «η μεταβατική κυβέρνηση εγκρίνει το πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα ασχοληθεί με τις πολιτικές που θα την εφαρμόσουν».

«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια»

Δεδομένης της επιμονής Ρεν, ο κ. Σαμαράς απέρριψε και επισήμως το αίτημα: «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία», δήλωσε το απόγευμα.

«Γαλάζιες» αναταράξεις από το «ναι» του Σαμαρά

Με τη δήλωση αυτή ηρέμησαν κάπως, τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς τόσο το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, όσο και η βάση της, διχάσθηκαν από το «ναι» του κ. Σαμαρά στη μεταβατική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.

Αυτός ο διχασμός άγγιξε και το επιτελείο του, με αποτέλεσμα ο ίδιος να βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες... μεταξύ δύο πυρών, που προέρχονται από τους «συναινετικούς» και από τους «διαφωνούντες».

Στο επίκεντρο, πέραν του κ. Σαμαρά, έχει βρεθεί ο στενός του συνεργάτης Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος κατηγορείται από τους δεύτερους ως «ο ιθύνων νους» της στροφής της ΝΔ.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης καταβάλλονταν προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, ενώ διαψεύδονται «φήμες» ότι οι «διαφωνούντες» δρομολόγησαν και συλλογή υπογραφών για να πιέσουν τον κ. Σαμαρά να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: