Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή





Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή
Δημοσίευση: 19-02-2012 13:55

Σε σαρωτικές αλλαγές στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, αλλά και σε πονοκέφαλο στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο για τη χωροταξική κατανομή του μεγάλου αριθμού ανεξάρτητων βουλευτών, οδήγησε η ψήφιση του νέου μνημονίου και οι μαζικές διαγραφές που την ακολούθησαν.

Ειδικότερα, από το βράδυ της περασμένης Κυριακής το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει με 132 βουλευτές, χάνοντας τον έλεγχο των ψηφοφοριών, οι ανεξάρτητοι είναι πλέον στο σύνολό τους 63, ενώ η ΝΔ, από 83 βουλευτές, μετά τις 21 διαγραφές έμεινε με 62.

Έτσι, έχει αρχίσει η αναζήτηση χώρου για να στεγαστούν οι ανεξάρτητοι. Μέχρι τώρα ο επίσημος χώρος ήταν ένα μικρό γραφειάκι του πρώτου ορόφου, το οποίο οριακά κάλυπτε τις ανάγκες των μέχρι σήμερα ανεξάρτητων βουλευτών. Τώρα πλέον έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να ακολουθήσει μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της Βουλής.

Το κρίσιμο «10»

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο αριθμός των βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα είναι δέκα. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δημοκρατική Αριστερά και το Άρμα Πολιτών δεν αποτελούν για τη Βουλή κοινοβουλευτικές ομάδες, αφού δεν έχουν στις τάξεις τους πάνω από τέσσερις βουλευτές.

Οι βουλευτές που επιθυμούν να ιδρύσουν, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου, κοινοβουλευτική ομάδα υποβάλλουν στον πρόεδρο της Βουλής σχετική δήλωση που περιέχει τον τίτλο του κόμματος και τα ονόματα των μελών και του προέδρου της. Από κει και πέρα, πάντως, αρχίζουν τα προνόμια, τα οποία αυξάνονται όσο αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού της Βουλής, στις κοινοβουλευτικές ομάδες παραχωρείται αίθουσα εντός του Βουλευτηρίου ανάλογα με τη δύναμή τους, στους προέδρους παραχωρείται και ιδιαίτερο γραφείο, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να προσλάβουν και μετακλητούς υπαλλήλους για να στελεχώσουν τις γραμματείες τους.

Σε περίπτωση μάλιστα που οι 60 βουλευτές μπορούσαν να βρουν σημείο σύγκλισης, θα αποκτούσαν πολλές ακόμα δυνατότητες. Ως γνωστόν, 60 βουλευτές μπορούν να ζητήσουν σύσταση εξεταστικής επιτροπής, 50 μπορούν να υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή υπουργών, 30 να ζητήσουν προκαταρκτική επιτροπή, ενώ 15 μπορούν να ζητούν ονομαστική ψηφοφορία σε όποιο σχέδιο νόμου επιθυμούν.

Όπως φαίνεται από την ανάγνωση του κανονισμού της Βουλής, οι ανεξάρτητοι είναι μεν δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά μόνο θεωρητικά, καθώς ιδεολογικά φαντάζει αδύνατο να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Με δεδομένο πάντως ότι για να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει προηγουμένως να έχει ιδρυθεί και κόμμα με συγκεκριμένο πρόεδρο, το σενάριο της αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας μοιάζει πιο πιθανό να αφορά το τμήμα των ανεξαρτήτων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και όχι από τη ΝΔ, οι οποίοι προς το παρόν φαίνεται πως θα τηρήσουν στάση αναμονής.

Μια γρήγορη ματιά στη γεωγραφία των ανεξαρτήτων, πάντως, δείχνει ότι ιδεολογική σύγκλιση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, κι αυτό γιατί προέρχονται από τα τέσσερα στα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην ΚΚΕ δηλαδή (και πλην ΛΑΟΣ, με δεδομένο ότι οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης παραιτήθηκαν από βουλευτές), χωρίς μάλιστα να έχουν γίνει ανεξάρτητοι για τους ίδιους λόγους. Δεν μπορούν καν να χωριστούν σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Μοιάζει αδύνατο, για παράδειγμα, να μπορέσουν να συγχρωτιστούν οι «αντιμνημονιακοί» Πάνος Καμμένος και Χάρης Καστανίδης.

Ποιοι έχουν βγει απ’ το μαντρί

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής οι ανεξάρτητοι ήταν 18 (Μπακογιάννη, Αυγενάκης, Μαρκογιαννάκης, Κοντογιάννης, Φ. Κουβέλης, Ψαριανός, Τσούκαλης, Λεβέντης, Οικονόμου, Παπαχρήστος, Χατζηγάκης, Σακοράφα, Αποστολάκη, Καμμένος, Κουρουμπλής, Παπαδημητρίου, Λιάνης και Δημαράς).

Οι διαγραφές, όμως, εκτίναξαν τον αριθμό των ανεξαρτήτων στους 63 (61 πλέον), καθώς στους 18 προστέθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι Σπ. Κουβέλης, Βαγενά, Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Β. Παπανδρέου, Μίχος, Κυριακοπούλου, Τριανταφυλλόπουλος, Τόγιας, Κασσάρας, Καστανίδης, Τεκτονίδου, Κατσούρας, Μιχελογιαννάκης, Παραστατίδης, Αθανασιάδης, Παπαμανώλης, Βουδούρης, Μάνταντζη, Θεοδωρίδης, Αμοιρίδης και Μαγκούφης, ενώ από τη ΝΔ οι Κουντουρά, Σταμάτης, Παπασιώζος, Βλάχος, Γιαννάκης, Τζίμας, Ιατρίδη, Μαρκόπουλος, Γκιουλέκας, Τζηκαλάγιας, Ζώης, Γαληνός, Μελάς, Καρασμάνης, Λεονταρίδης, Καριπίδης, Κόλλια, Βαγιωνάς, Βόζεμπεργκ, Δερμεντζόπουλος και Κεφαλογιάννης.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης
http://www.citypress.gr/?action=article&article=95871

Δεν υπάρχουν σχόλια: