Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Θρίλερ στο Eurogroup – «Μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος λέει η τρόικα





Θρίλερ στο Eurogroup – «Μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος λέει η τρόικα


Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς η έκθεση της τρόικας επί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους υποστηρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να περιοριστεί ως το 2020 στο επίπεδο που είχε τεθεί ως στόχος.

Στο 129% και όχι στο 120% του AΕΠ εκτιμά η τρόικα ότι θα βρεθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2020 σύμφωνα με την έκθεσή της, τμήμα της οποίας δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters.

Επιβεβαιώνοντας τους σχετικούς φόβους, η έκθεση εκτιμά ότι εάν η ύφεση στην Ελλάδα εξακολουθήσει να βαθαίνει και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προωθηθούν, τότε η αναλογία χρεόυς επί του ακαθάριστου οικονομικού προϊόντος μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στο 160% μέσα στην οκταετία.

Η τρόικα προτείνει εναλλακτικές οδούς διαφυγής από τιο εφιαλτικό σενάριο ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι πιστωτές να μπορέσουν να περιορίσουν το χρέος στον αρχικώς τεθέντα στόχο.

Αυτοί είναι:

  • Αναδιάρθρωση του αθροιστικού επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων, ώστε να περιοριστεί κατά 1, 5 ποσοστιαία μονάδα η αναλογία χρέους επί ΑΕΠ Χαμηλότερο επιτόκιο στα υφιστάμενα διμερή δάνεια. Περικοπή, έτσι, άλλης 1, 5 μονάδας στην ίδια αναλογία.  
  • Αναδιάρθρωση του ελληνικού ομολογιακού χαρτοφυλακίου των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα μείωνε κατά ακόμη άλλες 4,5 ποσοστιαίες μονάδες την αναλογία. Παραίτηση της ΕΚΤ από τα «κέρδη» της επί των ελληνικών ομολόγων. Περαιτέρω κέρδος 5,.5 ποσοστιαίων μονάδων
http://troktiko.eu/2012/02/thriler-sto-eurogroup-mh-biosimo-to-ellhniko-chreos-leei-h-troika/

Δεν υπάρχουν σχόλια: