Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για συντάξεις και αδρανείς λογαριασμούς


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενόψει της δημόσιας διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών και διοικητικών διατάξεων» ενημέρωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τον Βουλευτή κ. Φίλιππο Σαχινίδη και εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ τον Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη και τον κ. Δημήτρη

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νομοσχέδιο αυτό το οικονομικό επιτελείο θέλει να αναθεωρήσει το απαρχαιωμένο (ισχύει από το 1948) νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τις αδρανείς καταθέσεις και να εναρμονιστεί με το τι ισχύει σήμερα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με το νέο σχέδιο θα επιτρέπεται η χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις από το Ελληνικό Δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του. Η παραγραφή αυτή γίνεται μετά από 20 χρόνια.

Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση με την οποία θα καθιερώνεται - για πρώτη φορά - ο θεσμός της προκαταβολής (50% του βασικού μισθού) της σύνταξης από το Δημόσιο μέχρι την έναρξη καταβολής της σύνταξης που θα δικαιούται ο συνταξιούχος. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να καλυφθεί το μισθοδοτικό «κενό» που υπάρχει σήμερα, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την ώρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης έως ότου καταβληθεί η σύνταξη. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση αυτή θα περιοριστούν σημαντικά οι διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων, αλλά και ο μεγάλος όγκος υποθέσεων που αυξάνει και το χρόνο έγκρισης της καταβολής των συντάξεων».


25/1/2013
Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: