Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 : ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ






Μέρες Νοέμβρη 1973. Επομένη της εισβολής του τανκ και των ομάδων καταστολής στο Πολυτεχνείο.  
Ήταν να επιστρέψω στα  Γιάννενα μαζί με τους στρατιώτες μου και τρία ΡΕΟ της 8ης Μεραρχίας γεμάτα προμήθειες, μα όλη η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι αφού  την προηγουμένη είχε πέσει το Πολυτεχνείο.
Μια προσπάθεια που είχαμε κάνει λίγο πριν να φύγουμε από την Αθήνα είχε αποτύχει. Είχαμε βρεθεί  αντιμέτωποι με αγανακτισμένους πολίτες και εισπράξαμε αρκετές βρισιές και ακόμη πιο πολλά φτυσίματα. Όμως προστατευμένοι μέσα στα ΡΕΟ έδωσα διαταγή να επιστρέψουμε  στο στρατόπεδο από όπου είχαμε φύγει πιο πριν.
Επικεφαλής της αποστολής, έφεδρος αξιωματικός  του Πυροβολικού,  τέτοια θητεία δεν την φανταζόμουνα ποτέ. Ένα γνήσιο τέκνο της Νομικής Αθηνών, από κει δηλαδή που ξεκίνησε ο ξεσηκωμός, ντυμένος στο χακί, να βρίσκομαι αντιμέτωπος με την αγανάκτηση του κόσμου. Όμως ήμουνα μαζί τους κι ας έβριζαν κι ας έφτυναν. Που να 'ξεραν ότι όχι μόνο δεν είχαμε διάθεση να κτυπήσουμε αθώους πολίτες αλλά αν παρίστατο ανάγκη θα τους προστατεύαμε κιόλας.
Θεωρούσα λογική και δικαιολογημένη την συμπεριφορά τους. Βλέποντας ο κόσμος τρία στρατιωτικά φορτηγά και εμάς ντυμένους στο χακί, αντιδρούσε φυσιολογικά κάτω από τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί τις προηγούμενες μέρες.
Όταν επιτέλους καταφέραμε να επιστρέψουμε  στο στρατόπεδο από όπου είχαμε ξεκινήσει το πρωί και μόλις κατέβηκα από το ΡΕΟ συγκέντρωσα τους στρατιώτες μου και τους είπα:
-Μην ξεχνάτε ότι υπηρετούμε στην ένδοξη ογδόη μεραρχία. Αυτή που πολέμησε τους εχθρούς της πατρίδας. Εμείς θα σεβαστούμε τον Ελληνικό Λαό. Θα απέχουμε από οιανδήποτε εις βάρος του ενέργεια. Η αναχώρηση μας αναβάλλεται για αύριο. Μετά από αυτά τους έδωσα εντολή για να φύγουμε από το στρατόπεδο.
Στους δρόμους ήδη τα άρματα μάχης είχαν κάνει την εμφάνιση τους και είχαν πάρει θέσεις σε διάφορα σημεία.
Ένας ταγματάρχης του στρατοπέδου μας πλησίασε και προσπάθησε να μας σταματήσει διατάσσοντας.
-Είμαστε σε επιφυλακή είπε  και πρέπει να παραμείνετε εντός του στρατοπέδου μήπως και χρειασθείτε.
Τον κοίταξα κατάματα.
-Εμείς ανήκουμε στην ιστορική Ογδόη Μεραρχία και συμπατριώτες  μας ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ. 
Ο ταγματάρχης με κοίταξε και έμεινε άναυδος.
Έκανα νεύμα στους στρατιώτες μου και βγήκαμε περήφανοι απ' το στρατόπεδο.. Την επομένη επιστρέψαμε στα Γιάννενα.

Θεοφάνης Γραικιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: