Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : Στουρνάρας: Το… αγλάισμα της έρημης πατρίδας μας





Στουρνάρας: Το… αγλάισμα της έρημης πατρίδας μας
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Η μνημονιακή δικομματική μας κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα. Ο τύποις πρωθυπουργός Σαμαράς –«τύποις» διότι μας κυβερνάει το Βερολίνο– εμμένει στην κίβδηλη θεωρία των δύο άκρων, ομού με τους αφιονισμένους προσωπικούς του συμβούλους, ΧΩΡΙΣ να έχει ξεδοντιάσει τη Χρυσή Αυγή, και με τους αξιολογότερους βουλευτές της ΝΔ να απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την ανερμάτιστη αυτή πολιτική.

Τελευταίο του… κατόρθωμα το καταχώνιασμα της λίαν ζουμερής λίστας Λαγκάρντ, με την αμέριστη αρωγή του Βενιζέλου, ο οποίος, όπως θυμούνται όλοι, κλωσούσε σαν την κότα τη λίστα αυτή στο σπίτι του επί κυβερνήσεως Παπανδρέου του τρίτου. Γιατί το έπραττε αυτό για μήνες και γιατί το τωρινό κουκούλωμα εκ μέρους του Σαμαρά, με πασιφανή τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου; Το ερώτημα είναι ρητορικό, διότι μόνο ανεγκέφαλοι δεν αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο της απάντησης. Τα ονόματα των παραβατών ανήκουν, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις, σε στελέχη, μέλη και υποστηρικτές (που ενδέχεται να είναι και χρηματοδότες) των δύο αυτών κομμάτων.

Ταυτόχρονα –και συνεχώς– εξακολουθεί να ξεζουμίζεται ο λαός, με νέες μάλιστα φορολογικές επιδρομές, ενώ αυξάνονται και πληθύνονται οι άνεργοι και οι αυτοκτονίες. Αυτοκτονίες για τις οποίες είπε κυνικά στο star-enikos.gr ο Στουρνάρας ότι «είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην κρίση». Και συνέχισε, όταν στριμώχτηκε, με το ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ και εξίσου ΚΥΝΙΚΟ απόφθεγμα: «Έχω πολύ μεγάλη κατανόηση (!), αλλά πείτε μου έναν άλλο δρόμο από αυτόν που ακολουθούμε τώρα». Δρόμο, λέω εγώ, πλήρους καταστροφής της χώρας μας και των πολιτών της. Αδιαφόρησε ακόμα για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. «Μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον», είπε ξεδιάντροπα απαντώντας σε σχετική ερώτηση!

Υπάρχουν πολλά ράμματα για τη γούνα του Στουρνάρα –«λαογδάρτη» τον αποκαλεί μονίμως ο Γεώργιος Λεονταρίτης– από την εποχή που ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα (2000–2004). Αρκεί να θυμίσουμε ότι παρέλαβε τη δεύτερη σε μέγεθος ελληνική τράπεζα και, όταν αποχώρησε από τη θέση του προέδρου, η Εμπορική βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής. Το 1999 είχε πουλήσει το μερίδιό της στην Ιονική Τράπεζα (που αγοράστηκε από την Alpha Bank) έναντι 272 δισ. δραχμών, παρά την αντίθεση των διεθνών συμβούλων τους οποίους η ίδια είχε προσλάβει! Τα χρήματα αυτά έκτοτε αναζητούνται. Ο Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι επενδύθηκαν, λέγοντας ότι «το χρηματιστήριο θα… ανακάμψει»! Και αυτό όταν είχε πάρει την κατιούσα και καταποντιζόταν κάθε μέρα και περισσότερο. Όπως είχε δηλώσει τότε προσφυώς μεγαλοστέλεχος στη Βουλή με ειρωνικό τρόπο, «θα… εμφανιστούν σαν τα… μαρουλάκια τα 272 δισ. δρχ. που έχασε ο κ. Στουρνάρας». Για λογαριασμό της Εμπορικής, όφειλε να προσθέσει, η οποία είχε πουληθεί, για να αποφύγει την καταστροφή, στη γαλλική Credit Agricole.

Και στις προβλέψεις του, όμως, ο Στουρνάρας είναι μέχρι σήμερα… αχτύπητος. Σε συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2009 στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημείωνε με βεβαιότητα ότι «η κρίση τελειώνει» και ότι η ανεργία θα κορυφωθεί στο 9,5%-9,8%! Υποκριτικά υπεραισιόδοξος πάντοτε ο τεχνοκράτης της κακιάς ώρας Στουρνάρας. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ένα διακομματικής σύνθεσης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΟΡΓΑΝΟ του Κοινοβουλίου, εξευτελίζει τον δουλόφρονα έναντι των ξένων επικυρίαρχων –γερμανόφιλος γαρ, όπως ο Σημίτης και ο Σαμαράς– υπουργό Οικονομικών. Ιδού οι σχετικές προβλέψεις του ανεξάρτητου οργάνου: 1. «Δεν θα γίνει βιώσιμο το χρέος μέχρι το 2022 χωρίς κούρεμα». 2. «Ψευδαίσθηση η αναμονή για επιστροφή στις αγορές το 2014». 3. «Αναπόφευκτος ο νέος δανεισμός, δίχως να λύνει το πρόβλημα». Υπάρχει και το εξής επιπλέον εύρημα: «Μόνο για χρεολύσια θα πληρώσουμε 70,5 δισ. ευρώ έως το 2020»!

Πέραν των ανωτέρω, εδώ και εβδομάδες κυκλοφορεί η άποψη του Στουρνάρα (ο οποίος ταυτίζεται, ως γνωστόν, με τα συμφέροντα των τραπεζιτών και την καταδικαστική για τις χώρες του Νότου πολιτική της Μέρκελ) να δεχθούμε επιμήκυνση του δανεισμού μας, χωρίς κούρεμα και χωρίς να γνωρίζουμε το επιτόκιο, επί 50 χρόνια! Ερωτώ: Μια κυβέρνηση ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ, παρά τις πρόσθετες πενήντα έδρες της ΝΔ, είναι δυνατόν ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; Πρόκειται για εξωφρενικό γεγονός, που δεν έχει προηγούμενο, και μπορεί να το αποφασίσει ένα άτομο: ο Στουρνάρας! 

Ερωτώ ακόμα: Ήτανε χειρότερη η δικτατορία του Παπαδόπουλου από την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ σημερινή κυβέρνηση με τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα Προεδρικά Διατάγματα; Επί Παπαδόπουλου, όσοι δεν βασανίστηκαν, είχαν να φάνε και μπορούσαν να προκόψουν και να προγραμματίσουν το μέλλον των παιδιών τους, εάν άντεχαν τη στέρηση των δημοκρατικών τους ελευθεριών. Την απάντηση την έδωσα μόνος μου με πλήρη συνείδηση των γραφομένων μου, ζητώντας συγγνώμη από τους βασανισθέντες. Θυμίζω, πάντως, πως ο Περικλής Κοροβέσης δεν είχε αντίρρηση να πιει καφέ μετά τη δικτατορία με τον βασανιστή του. Εγώ, στη θέση του, τέτοια μεγαλοφροσύνη δεν θα διέθετα.


Από άρθρο του Κώστα Νικολάου στο ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: