Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΒΟΥΡΑΣ : Η νέα γενιά αναγκάζεται σήμερα να συνεχίσει τον αγώνα

Σήμερα, 40 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είναι πρόδηλο ότι πολλές από τις βασικές κατακτήσεις εκείνης της γενιάς έχουν χαθεί. Η θλιβερή διαπίστωση είναι ότι εγκαταλείφτηκαν, με χαρακτηριστική μάλιστα ευκολία, από την ίδια τη γενιά που τις πέτυχε και ασκεί σε μεγάλο βαθμό τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Οταν πάνω από το 55% των νέων είναι άνεργοι, όταν το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ξεπερνά το 1/3 του συνόλου προσεγγίζοντας τα 4 εκατομμύρια και όταν πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα στερούνται τα βασικά υλικά μέσα για να επιβιώσουν -φαινόμενα που σε μεγάλο βαθμό γίνονται ανεκτά όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και από την κοινωνία- πώς μπορεί να μιλά κανείς για διατηρήσιμες κατακτήσεις του Πολυτεχνείου;

Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία πολιτική πράξη αντίστασης, που όμως δεν συνοδεύτηκε από βαθύτερες κοινωνικές αλλαγές και πιο συγκεκριμένα από τον αναγκαίο κοινωνικό μετασχηματισμό, δηλαδή τη μεταβολή των συστημικών χαρακτηριστικών της κοινωνίας που έχουν αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιπέδου της κοινωνικής συνείδησης, συνοχής και αλληλεγγύης.

Πολιτικές πράξεις αντίστασης που δεν συνδυάζονται με τον αναγκαίο πολιτικοκοινωνικό μετασχηματισμό, δεν έχουν μακροχρόνια διατηρήσιμα αποτελέσματα.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξενίζει το γεγονός ότι η χωρίς προηγούμενο ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα και τα τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε και προκαλεί, ιδιαίτερα στους νέους, δεν έχει επηρεάσει σχεδόν καθόλου το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και δεν οδηγεί ακόμη και σήμερα στον αναγκαίο πολιτικοκοινωνικό της μετασχηματισμό.

Μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως και στο παρελθόν και μάλιστα ως εάν να μην ευθύνεται για την κρίση και ότι ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τις ίδιες αδυναμίες και παθογένειες.

Ο αγώνας του Πολυτεχνείου δεν ολοκληρώθηκε. Ετσι, η νέα γενιά αναγκάζεται να δώσει το δικό της.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=398586

Δεν υπάρχουν σχόλια: