Την επαναφορά του λιθοβολισμού για τις γυναίκες που διαπράττουν μοιχεία εξετάζει η κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Human Rights Watch, οι αξιωματούχοι της χώρας εξετάζουν την επαναφορά του νόμου, απομεινάρι από την εποχή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, ο οποίος όμως έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ο νόμος, ένας από τους πιο αποτρόπαιους που είχαν επιβάλλει οι Ταλιμπάν στη χώρα, φαίνεται να βρίσκεται ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης και περιλαμβάνει τον δημόσιο λιθοβολισμό για τις παντρεμένες γυναίκες που διαπράττουν μοιχεία και το μαστίγωμα για τις ανύπαντρες γυναίκες που υποπίπτουν σε παρόμοια αμαρτήματα.

Η σκέψη επαναφοράς του μέτρου αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην διεθνή κοινότητα η οποία έχει ήδη δείξει ότι καταδικάζει τέτοιου είδους τιμωρίες. Ο πρόσφατος θάνατος μιας 21χρονης γυναίκας από λιθοβολισμό σε χωριό έξω από την Καμπούλ προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από κυβερνητικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες, όσο από οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

protothema