Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΕΘΝΟΣ : Η Βουλή των 300... προνομιούχων

 Η Βουλή των 300... προνομιούχων
Χάνεται το μέτρημα με τα προνόμια που αξιοποιούν οι βουλευτές. Από εισιτήρια και άτοκα δάνεια μέχρι επιδοτήσεις για λογαριασμούς κινητών και υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Η Βουλή των 300... προνομιούχων

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 υπήρξε βουλευτής που, πριν καν καταθέσει την πρώτη του ερώτηση στη Βουλή και προτού συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κοινοβουλευτική επιτροπή, άσκησε το δικαίωμά του να ζητήσει και να πάρει 10.000 ευρώ άτοκα από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας της Βουλής.

Προφανώς, ο εν λόγω εθνοπατέρας (εκλέγεται στην Κεντρική Ελλάδα) ήθελε να βουλώσει άμεσα κάποιες «τρύπες». Ομως δεν είναι ο μόνος που πήγε... ταμείο προκειμένου να πάρει μέχρι 15.000 ευρώ άτοκο δάνειο (κρατείται από τον μηνιαίο μισθό των βουλευτών).

Αλλοι 60 συνάδελφοί του ακολούθησαν το... παράδειγμά του, όταν αντίστοιχα για τον απλό πολίτη η δανειακή στρόφιγγα των τραπεζών έχει στερέψει. Συνολικά δε πάνω από 100 νυν και πρώην βουλευτές έχουν δανειστεί χρήματα από το ταμείο, ενώ από το ευνοϊκό μέτρο εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι βουλευτές, αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν προλάβαιναν να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Η κρίση «οδήγησε» πολλούς βουλευτές να βγάζουν από τη μύγα ξύγκι, να απαιτούν δηλαδή προνόμια που τους εξασφάλισε η θέση τους και εκ των πραγμάτων δεν τα χρησιμοποιούν. Εκτός από τα άτοκα δάνεια, για παράδειγμα, πολλοί βουλευτές που δεν χρησιμοποιούν τα αεροπορικά εισιτήρια που τους παρέχει η Βουλή (τέσσερα μετ΄ επιστροφής τον μήνα για τις περιφέρειές τους) ζήτησαν να τους πληρώνει η Βουλή το κόστος των διοδίων (τα αυτοκίνητα είναι επίσης μισθωμένα από τη Βουλή).

Ηδη 38 βουλευτές που δεν τους βολεύουν οι αεροπορικές συγκοινωνίες, έχουν ενταχθεί στο εν λόγω «πρόγραμμα». Ενα άλλο μέτρο, που ζήτησαν βουλευτές και έγινε δεκτό, είναι κάποιες μετακινήσεις τους κάθε χρόνο που θα γίνονται με πλοίο (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες) να πληρώνονται από τη Βουλή, όταν φυσικά δεν χρησιμοποιούν το αεροπλάνο. Και αυτό γιατί κατεβάζουν στα νησιά το αυτοκίνητό τους, ώστε να γίνονται πιο εύκολες οι μετακινήσεις. Επίσης «πέρασε» με απόφαση της Βουλής η πληρωμή σε μετρητά του πλαφόν για τα κινητά τηλέφωνα για όσους βουλευτές δεν τα χρησιμοποιούν! Υπάρχουν βουλευτές που δεν χρησιμοποιούν τα κινητά τους, ενώ αντίστοιχα κάνουν μεγάλη χρήση των σταθερών γραμμών που τους έχει παραχωρήσει η Βουλή. Τα 150 ευρώ τον μήνα που δικαιούνται για τα κινητά τους τα παίρνουν στο? χέρι προκειμένου να καλύψουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς των σταθερών.

Η σχετική απόφαση ελήφθη πριν από περίπου έναν μήνα και μέχρι σήμερα πέντε βουλευτές έχουν κάνει χρήση. Αλλοι τέσσερις από εκείνους που αρνήθηκαν μετά τις εκλογές να πάρουν αυτοκίνητο από τη Βουλή, άλλαξαν γνώμη και ζήτησαν να τους παραχωρηθεί ένα από τα διαθέσιμα οχήματα, ωστόσο μόνο δύο (κατά προτεραιότητα) από τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν και άλλα δύο εκκρεμούν. Και για το κλείσιμο του κύκλου των βουλευτικών... αξιώσεων και προνομίων, περίοπτη θέση κατέχει φυσικά το περίφημο αφορολόγητο των βουλευτικών αποζημιώσεων που φτάνει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και το 65-70%...

http://www.ethnos.gr/summary.asp?catid=23855&subid=2&pubid=63978461

Δεν υπάρχουν σχόλια: