Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ανεξαρτησία διεκδικεί η Βενετία!




Δυο εκατομμύρια Ιταλοί ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Βενετίας, στο ανεπίσημο διαδικτυακό δημοψήφισμα που έγινε αυτή την εβδομάδα. “Πρόκειται για πολιτικό μήνυμα που πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη τους”, δήλωσε ο περιφερειάρχης του Βένετο, ένα από τα κύρια στελέχη της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία.




Αναπολούν  τον  Ναπολέοντα
Ανεξαρτησία διεκδικεί η Βενετία!
Άνω του 60% αναμένεται να λάβει το «ναι» για την απόσχιση της πόλης από την Ιταλία στο δημοψήφισμα, στο οποίο ψήφισαν 3,8 εκατ. κάτοικοι
Της ΜΑΡΟΣΛΕΟΝΑΡΔΟΥ
m.leonardou@realnews.gr
Την ώρα που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Κριμαία και στις συνέπειες που μπορεί να έχει η  απόφαση των Ρώσων κατοίκων της να αποσχιστούν από την Ουκρανία και να ενωθούν με τη Μόσχα, ένα άλλο δημοψήφισμα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης και αφορά τη Βενετία.
Χίλια εκατό χρόνια από τότε που ο Ναπολέων το 1797 κατέλυσε τη Δημοκρατία του Βένετο, το αυτονομιστικό κίνημα για την ανεξαρτησία της Βενετίας ζητά να αποσχιστεί από την Ιταλία, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Στα βήματα που πρώτοι έκαναν Σκωτσέζοι και  Καταλανοί, ζητώντας ανεξαρτησία από τις κεντρικές κυβερνήσεις Λονδίνου και Μαδρίτης 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής του Βένετο, στη βόρεια Ιταλία, ψήφισαν στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ηλεκτρονικά υπέρ της ανεξαρτησίας και το τελικό ποσοστό αναμένεται να ξεπεράσει το 60%. Τώρα, οι ηγέτες του κινήματος θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες της απόσχισης χωρίς να περιμένουν την έγκριση ή την αναγνώριση της Ρώμης.
«Ως πρώτο βήμα, οι επιχειρήσεις της περιοχής θα πάψουν να πληρώνουν τους φόρους τους στην κεντρική ιταλική κυβέρνηση. Αντί γι' αυτό, θα πληρώνουν στις τοπικές Αρχές», λέει χαρακτηριστικά ο Λοντοβίκο  Πιζάτι, εκπρόσωπος του κινήματος.
Πράγματι, η οικονομική κρίση και η αυξημένη φορολογία έδωσαν την αφορμή για την αναβίωση του βενετσιάνικου εθνικισμού, καθώς οι κάτοικοι ξαναθυμήθηκαν τα μεγαλεία του παρελθόντος και δεν αναγνωρίζουν πλέον τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 1866, που οδήγησε στην ένωση του Βένετο με την Ιταλία. Όπως υποστηρίζουν, η νέα Δημοκρατία του Βένετο -όταν εγκαθιδρυθεί- θα εμπνέεται από τις αρχές της αρχαίας Δημοκρατίας της Βενετίας εκείνης της πλούσιας οικονομικά και πνευματικά εμπορικής υπερδύναμης η οποία από τον 7ο αιώνα και μετά κυριάρχησε στη Μεσόγειο.


Οργή κατά της Ρώμης
«Οι κάτοικοι του Βένετο πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και αναζητούν απαντήσεις από τη Ρώμη, που δεν τους σέβεται», δηλώνει ο πρόεδρος του αυτονομιστικού κινήματος Λούκα Ζαΐα. Και επικαλείται και αυτός την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, η οποία, όπως υποστηρίζει, έδωσε νέα ώθηση στις αποσχιστικές τάσεις της περιοχής την ώρα που ανθεί η διαφθορά κυβερνητικών στελεχών και η κεντρική πολιτική διοίκηση αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες από την ύφεση, αξιοποιώντας τα πλούτη του ιταλικού Βορρά για την ενίσχυση  του φτωχότερου Νότου.
«Η περιοχή του Βένετο είναι εξαιρετικά πλούσια. Η Ιταλία μάς κλέβει 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους  που δεν μας επιστρέφονται σε παροχές επενδύσεις ή υπηρεσίες γι' αυτό και πιστεύω πως η Ρώμη δεν θα είναι διόλου  ευχαριστημένη με τη δική μας ανεξαρτησία», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Τζιανλούκα  Μπουσάτο, εξέχων Βενετός επιχειρηματίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.


Εκτός Ευρώπης
Αν προχωρήσουν οι διαδικασίες το αυτονομιστικό κίνημα της Βενετίας δεσμεύεται να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, επανεξετάζοντας  τις σχέσεις και με την Ε.Ε. ή με το NATO. «Δεν επιθυμούμε μόνο έξοδο από την Ιταλία, αλλά και έξοδο από το ευρώ, την ΕΕ. και το ΝΑΤΟ»  δηλώνει στην Daily  Telegraph ο Ραφαέλε Σεραφίνι, άλλος ένας ακτιβιστής για την ανεξαρτησία. «Δεν θέλουμε πλέον να είμαστε κομμάτι μιας χώρας και μιας Ευρώπης που μας έριξε στα βράχια», υποστηρίζει ο Νίκολα Γκαρντίν, στέλεχος και αυτός του αποσχιστικού κινήματος. «Εκατοντάδες άνθρωποι του Βένετο αυτοκτόνησαν και χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν», προσθέτει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βενετία επιχειρεί να αποσχιστεί από την Ιταλία, αν και τώρα η φωνή της ανεξαρτησίας ηχεί δυνατότερα  -κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Δημοσκόπηση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2011 έδειξε πως τότε το 50% των Βενετών επιθυμούσαν την ανεξαρτησία. Τον Ιανουάριο του 2012 το ποσοστό αυξήθηκε στο 53,3% και τον Ιανουάριο του 2013 στο 56,7%.
Στις 10 Ιανουαρίου του 2013, επιτροπή από το Βένετο επέδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισμα με 50.000 υπογραφές κατοίκων της περιοχής οι οποίοι τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας.  Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες ενώ η σημαία της ανεξάρτητης Βενετίας κυμάτισε και σε εκδηλώσεις που έγιναν στο Εδιμβούργο πλάι-πλάι με τους Καταλανούς και τους Σκωτσέζους με αφορμή το επικείμενο δημοψήφισμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
«Αν οι Σκωτσέζοι, αρχικά, και στη συνέχεια και οι Καταλανοί  καταφέρουν και προχωρήσουν στην απόσχιση τότε αυτομάτως θα ανοίξει ο δρόμος και για εμάς», λέει ο πρόεδρος του αυτονομιστικού κινήματος Λ. Ζαΐα. «Είμαστε στον δρόμο που δεν έχει επιστροφή!», προσθέτει.
Πέραν όμως των οικονομικών ζητημάτων που θέτουν υπέρ της απόσχισης οι διοργανωτές της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή στο plebiscito.eu αναφέρονται και στη βενετσιάνικη πολιτιστική κληρονομιά που χάνεται.
Realnews /www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: