Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Γευστικά μη για ψιψίνες!




Γευστικά μη για ψιψίνες!
Το απαγορευμένο μενού για τη γάτα σας και οι διατροφικές διαταραχές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή της
Από την Αφροδίτη Ραυτοπούλου
araftopoulou@espressonews.gr
Αν έχετε γάτα, γνωρίζετε καλά ότι προτιμάει ασυζητητί το φαγητό που υπάρχει στο δικό σας πιάτο παρά στο δικό της. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αποφασίζετε να μοιραστείτε το γεύμα σας μαζί της. Ορισμένες τροφές μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες παρενέργειες στην ψιψίνα σας ή ακόμα και να αποβούν μοιραίες για τη ζωή της.
Για παράδειγμα, μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως, αν και οι γάτες λατρεύουν τα ψαρικά, δεν θα πρέπει να τις ταΐζετε αποκλειστικά τόνο. Οι κονσέρβες που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους στερούνται σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τις ανάγκες των ζώων και επομένως μπορεί να αφήσουν «εκτεθειμένο» τον οργανισμό τους. Ακόμα πιο επικίνδυνα αποδεικνύονται τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες που καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια των ζώων.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείχνετε και με τα αβγά. Ακριβώς όπως είναι επικίνδυνο και για εσάς να τα καταναλώνετε ωμά, το ίδιο ισχύει και για την ψιψίνα σας, καθώς ο κίνδυνος σαλμονέλας και e-colli ελλοχεύει, ενώ την ίδια στιγμή η περιεκτικότητα των αβγών σε αβιδίνη (είδος πρωτεΐνης) μπορεί να εμποδίσει τη σωστή απορρόφηση της βιταμίνης Β.
Στις απαγορευμένες τροφές συγκαταλέγονται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς οι γάτες αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη μετά την ενηλικίωση τους και επομένως η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αφυδάτωση.
Με γαστρεντερικές διαταραχές απειλεί τη γατούλα σας το ορατό λίπος του κρέατος, ενώ τα κόκαλα την απειλούν όχι μόνο με πνιγμό, αλλά και με εσωτερικό τραυματισμό και διάτρηση εντέρου. Επίσης μη μοιράζεστε μαζί της οποιοδήποτε ρόφημα περιέχει καφεΐνη (καφές, τσάι, αεριούχα αναψυκτικά), γιατί έχει διουρητική δράση και μπορεί να της επιφέρει αφυδάτωση, ενώ την ίδια στιγμή διεγείρει το καρδιακό και νευρικό της σύστημα.
espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: