Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Πεδίο επίδειξης όπλων νέας γενιάς η Συρία


ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΡΙΔΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πεδίο επίδειξης όπλων νέας γενιάς η Συρία

 

Σε δοκιμαστήριο της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας μετατρέπονται τα ορμητήρια των τζιχαντιστών στη Συρία.


Μαχητικό αεροσκάφος Rafale Τα γαλλικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς θεωρούνται από τα πιο αποτελεσματικά πολεμικά αεροσκάφη παγκοσμίως. Οι τελευταίες βελτιώσεις σε ραντάρ, κινητήρες και στο θέμα μείωσης του ίχνους του αεροσκάφους θα τεθούν σε εφαρμογή το 2018. Η μέγιστη ταχύτητά τους φτάνει τα 2.150 χιλιόμετρα την ώρα και έχουν αυτονομία 1.800 χιλιομέτρων.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Αμερικανών, Ρώσων και Γάλλων στην περιοχή Ράκα της Ανατολικής Συρίας που εντείνονται μετά το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι μετατρέπουν την περιοχή σε πεδίο στρατιωτικών και ψυχολογικών επιχειρήσεων αλλά και σε προβολή των νέων προηγμένων όπλων 5ης γενιάς.

Σε κάθε πόλεμο οι εμπλεκόμενες μεγάλες δυνάμεις βρίσκουν την ευκαιρία να επιδεικνύουν τα καινούργια επιτεύγματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας τους στην παγκόσμια κοινότητα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των πελατών.

Για παράδειγμα στους εν εξελίξει αεροπορικούς βομβαρδισμούς:

Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το F-22 Raptor. Πρόκειται για μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς χαμηλής παρατηρητικότητας. Το κόστος του ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Η κύρια αποστολή του είναι η αεροπορική υπεροχή αλλά είναι ικανό να αναλάβει και άλλες αποστολές όπως βομβαρδισμού και ηλεκτρονικού πολέμου. Το F-22 αυτή τη στιγμή αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ είναι καθ' οδόν για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, ενώ ανοιχτά του νησιού έχει καταπλεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle με 26 καταδιωκτικά (18 Rafale και 8 Super Etendard).

Επίσης οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9, που έχουν ακτίνα δράσης πλέον των 300 χιλιομέτρων και μπορούν να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο πάνω από 500 κιλά.

Πλήγματα ακριβείας

Οι Ρώσοι ένα από τα «έξυπνα» όπλα που χρησιμοποιούν στο μέτωπο της Συρίας είναι οι βόμβες KAB-250/500. Αναπτύχθηκαν κατά τη δεκαετία του 2000 για τη διενέργεια πληγμάτων ακριβείας! Η KAB 250 μπορεί να μεταφερθεί από τα ρωσικά βομβαρδιστικά Su-35. Ειδικότερα η KAB-500 φτιάχτηκε για τον εξοπλισμό του 5ης γενιάς μαχητικού PAK-FA. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εγκαθίσταται στον εσωτερικό χώρο μεταφοράς πυρομαχικών του αεροσκάφους, πράγμα που εξηγεί και τη χαρακτηριστική μορφή του βλήματος σε σχήμα αβγού.

Βόμβες ΚΑΒ-500S-Ε

Οι Γάλλοι έχουν την τελευταία ευκαιρία να διαφημίσουν παγκοσμίως το Dassault Rafale, το οποίο, αν και είναι 4ης γενιάς, επιμένει να δίνει τη δική του ξεχωριστή μάχη στη διεθνή αγορά... αναχαιτίζοντας το Euro fighter. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation και σήμερα χρησιμοποιείται από τη Γαλλική Αεροπορία και το Ναυτικό σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο συγκεντρώνεται ισχυρή δύναμη πυρός και από τις τρεις εμπλεκόμενες χώρες, ενώ οι βάσεις της Κρήτης και της Κύπρου καθίστανται ο ισχυρότερος βραχίονας των αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς θα ανεφοδιάζουν και θα υποστηρίζουν τα αεροπλανοφόρα και τα βομβαρδιστικά.

Μαχητικό αεροσκάφος Su-34

Ηδη ανοιχτά της Κύπρου έχουν καταπλεύσει:

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle με 26 καταδιωκτικά (18 Rafale και 8 Super Etendard).
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ είναι καθ' οδον για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από το οποίο θα εξορμούν τα βομβαρδιστικά κατά επιλεγμένων στόχων. Ηδη τον περασμένο Σεπτέμβριο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στις επιχειρήσεις μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-22 Raptor, καθώς επίσης F/A-18, πυραύλους Τomahawk και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9. Ο αριθμός των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 2015 φτάνοντας τις 369.

Μη επανδρωμένο MQ-9
Ενα ρωσικό καταδρομικό πλοίο ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ από ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην περιοχή της Κασπίας εξορμούν τα υπερσύγχρονα βομβαρδιστικά Su-30 και Su-34. Παράλληλα η Ρωσία για να προβάλει την ισχύ θεωρείται ότι δεν διστάζει να κάνει χρήση οπλισμού υψηλής τεχνολογίας, όπως εκτόξευση πυραύλων τύπου κρουζ, παρότι δεν είναι κατάλληλοι για την εξόντωση ανταρτών. Η χρήση τους όμως φανερώνει τη μεγάλη εμβέλειά τους, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του καθεστώτος Πούτιν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το καθεστώς Ασαντ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ρωσικά όπλα και πυρομαχικά από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης. Λόγω της παρατεταμένης περιόδου του εμφυλίου η Δαμασκός προμηθεύτηκε οπλισμό και από το Ιράν.

Μαχητικό F-22 Raptor

Τελευταία έχουν περάσει στην κατοχή του συριακού στρατού ρωσικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος και τύπου κρουζ καθώς και ιρανικοί όλμοι, βλήματα και αντιαρματικοί πύραυλοι κατευθυνόμενοι και μη.
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι με τις πρόσφατες επιχειρήσεις της Ρωσίας στο συριακό έδαφος, παραχωρήθηκαν στον Ασαντ μηχανήματα παρεμπόδισης επικοινωνιών τα οποία, αν και όχι ιδιαίτερα εξελιγμένα, μπορούν με μεγάλη ευκολία να καταστήσουν άχρηστους τους ασυρμάτους που χρησιμοποιούνται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Οικονομική ενίσχυση
Οι τζιχαντιστές λόγω των μεγάλων οικονομικών ενισχύσεων που έχουν από φανατικούς καθεστωτικούς παράγοντες του αραβικού κόσμου έχουν αποκτήσει «πολυεθνικό» οπλοστάσιο μικρής -βέβαια- ισχύος. Συγκεκριμένα μέσω του διεθνούς λαθρεμπορίου έχουν προμηθευτεί μεταχειρισμένα όπλα από τα Βαλκάνια, τη Λιβύη και το Σουδάν τα οποία είναι αμερικανικής, ρωσικής και κινέζικης κατασκευής. Παράλληλα οι ίδιοι οι τζιχαντιστές έχουν φτιάξει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη. Οπλα και πυρομαχικά που έχουν κατασκευαστεί σε Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα αλλά και στην Ευρώπη, όπως τυφέκια από Βέλγιο και κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία (Free Syrian Army/FSA) έχουν εξοπλιστεί κυρίως μέσω της μαύρης αγοράς και με την κατάληψη συριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, οι ΗΠΑ τους εφοδιάζουν μέσω Τουρκίας από την αρχή του πολέμου. Ο FSA έχει παραλάβει εκτοξευτήρες κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και πυρομαχικά.

ΓΑΛΛΙΑ
Μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, η χώρα πρωτοστατεί στις επιθέσεις κατά του ISIS.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ
Οι βάσεις της Κρήτης και της Κύπρου καθίστανται ο ισχυρότερος βραχίονας των αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς θα ανεφοδιάζουν και θα υποστηρίζουν τα αεροπλανοφόρα και τα βομβαρδιστικά.

ΡΩΣΙΑ
Από τις αεροπορικές βάσεις στην περιοχή της Κασπίας εξορμούν τα υπερσύγχρονα βομβαρδιστικά Su-30 και Su-34.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι ΗΠΑ από την αρχή του πολέμου εφοδιάζουν μέσω Τουρκίας τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία.

ΣΥΡΙΑ
Το καθεστώς Ασαντ προμηθεύεται οπλισμό από τη Ρωσία και το Ιράν, οι τζιχαντιστές διαθέτουν «πολυεθνικό» οπλοστάσιο μικρής -βέβαια- ισχύος, ενώ και οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία (Free Syrian Army/FSA) έχουν εξοπλιστεί κυρίως μέσω της μαύρης αγοράς και με την κατάληψη συριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

ΤΑ ΥΠΕΡΟΠΛΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΗΠΑ

Βόμβες ΚΑΒ- 500S-Ε
Οι ρωσικες τηλεκατευθυνόμενες βόμβες KAB-500S-E είναι το βασικό πυρομαχικό που χρησιμοποιεί το Su-34. Οι βόμβες αυτές είναι η εξελιγμένη μορφή των σοβιετικών KAB-500L και μέχρι πρότινος οι δυτικές κυβερνήσεις δεν ήξεραν ότι έχουν αναπτυχθεί. Εχουν απόκλιση μάξιμουμ 12 μέτρων από τον στόχο και κατευθύνονται σε αυτόν μέσω του συστήματος GLONASS δηλαδή μέσω δορυφορικού εντοπισμού.

Μαχητικό αεροσκάφος Su-34
Τα ρωσικά Sukhoi Su-34 είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην κατηγορία μαχητικών πολλαπλού ρόλου καθώς η κατασκευή τους ξεκίνησε μόλις το 2006. Συνολικά μέχρι σήμερα υπάρχουν 86 τέτοια αεροσκάφη παγκοσμίως, όμως το διθέσιο ρωσικό μαχητικό έχει μπει από το '11 σε μαζική παραγωγή. Με τελική ταχύτητα 2.200 χιλιόμετρα την ώρα και αυτονομία 1.100 συν χιλιόμετρα, το Su-34 χρησιμοποιείται πρώτη φορά σε πόλεμο.

Μη επανδρωμένο MQ-9
Το αμερικανικό μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος MQ-9 Reaper της General Atomic είναι ίσως το πιο διαδεδομένο drone αυτή τη στιγμή. Θεωρείται αεροσκάφος «κυνηγός-δολοφόνος» και η πιο πρόσφατη βελτίωσή του του επιτρέπει να πετάει συνεχώς επί 35 ώρες. Χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη της τεχνολογίας παρακολούθησης «Gorgon Stare» («βλέμμα της γοργόνας»), που μπορεί να σκανάρει μια ολόκληρη πόλη για στόχους σε δευτερόλεπτα.

Μαχητικό F-22 Raptor
Τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-22 Raptor είναι μαχητικά πέμπτης γενιάς και είναι σχεδιασμένα κυρίως για επιχείρηση αεροπορικής υπεροχής. Με ταχύτητα 2,25 Mach και αυτονομία έως 2.960 χιλιόμετρα, τα Raptor σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους θεωρούνται τα καλύτερα μαχητικά που πετούν αυτή την περίοδο, αλλά και για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64291455

Δεν υπάρχουν σχόλια: