Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η «μοναδική» λύση στην κρίση και ο Bohr

Niels Bohr



Η «μοναδική» λύση στην κρίση και ο Bohr
Καλός μου φίλος μου θύμισε ότι, σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, κάποιος καθηγητής, εξετάζοντας τους φοιτητές του, τους έδωσε ένα βαρόμετρο και τους ζήτησε να γράψουν τον τρόπο που θα μπορούσαν με αυτό να μετρήσουν το ύψος ενός ουρανοξύστη.
Είκοσι τέσσερις απαντήσεις ήταν όμοιες (εκμετάλλευση της διαφοράς βαρομετρικής ανάγνωσης στο όργανο). Ο 25ος φοιτητής απάντησε ότι θα ανέβαινε στην κορυφή, θα έδενε με σχοινί το βαρόμετρο, θα το κατέβαζε και τέλος θα μετρούσε το σχοινί.
Ο καθηγητής έκπληκτος, χωρίς να είναι σίγουρος ότι είναι λάθος η απάντηση, ζήτησε τη γνώμη και άλλων συναδέλφων του. Κατέληξαν στο να ζητήσουν από τον φοιτητή να βρει άλλον τρόπο, ελπίζοντας ότι θα πει τελικά αυτόν που εκείνοι ήξεραν και περίμεναν ως απάντηση.
Ο φοιτητής πράγματι έδωσε άλλους τέσσερις διαφορετικούς τρόπους μέτρησης, όπως:
1.  Μετρώντας τη σκιά του οργάνου και του ουρανοξύστη και υπολογίζοντας αναλογικά το ύψος.
2.  Μετρώντας τη διαφορά ενός σκαλοπατιού και πολλαπλασιάζοντας με τον αριθμό του συνόλου των σκαλοπατιών.
3.  Ρίχνοντας το βαρόμετρο από την κορυφή και μετρώντας τον χρόνο που θα «έσκαγε» στο πεζοδρόμιο.
4.  Τέλος, θα πήγαινε στον θυρωρό και με υπόσχεση δώρου το βαρόμετρο θα του ζητούσε να του πει το ύψος.
Συμπέρασμα: Αρνήθηκε τη φαινομενικά πεπατημένη.
Οι καθηγητές του φυσικά αναγκάστηκαν να του βάλουν «άριστα». Ο φοιτητής αυτός αργότερα έγινε ο πατέρας της Κβαντομηχανικής, ο Bohr.
Σήμερα μας λένε ότι η πεπατημένη για να βγούμε από την κρίση είναι μία. Προφανώς, αυτή που εκείνοι ξέρουν ή τους συμφέρει να ξέρουν.
Ο πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας και οι συνεργάτες του, άραγε, δεν ξέρουν άλλη μέθοδο ή δεν θέλουν να ξέρουν;
Ο προσωρινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μεϊμαράκης μα και οι συνυποψήφιοί του  για την ηγεσία της ΝΔ, που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν, δεν μπορούν να προσπαθήσουν  να μας παρουσιάσουν επιτέλους και κάποια  άλλη λύση και να μην στηρίζονται συνεχώς στη λύση των δανειστών - «καθηγητών»;
Ποιος θέλει να γίνει ο αυριανός Bohr για την έξοδο από την κρίση;
Γιατί τους καθηγητές του Bohr με τη μία λύση-απάντηση δεν τους θυμάται κανένας;
Δυστυχώς αυτοί, όπως και η ηγεσία της Ελληνικής κυβέρνησης και των φιλομνημονιακών κομμάτων της αντιπολίτευσης  έμειναν πολύ μικροί έχοντας ως μόνο εφόδιο τους τη μία και μοναδική «απόλυτη» γνώση-απάντηση στο ερώτημα.
Και δυστυχώς για όλους τους Έλληνες η απάντηση που υιοθέτησαν ασθμαίνοντας όλοι τους είναι αυτή που τους ΕΠΕΒΑΛΕ το ξενόφερτο κουαρτέτο  εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού..

Δεν υπάρχουν σχόλια: