Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Το «Κρητικό Ίαμα» καταπολεμά τις ιώσεις



Το «Κρητικό Ίαμα» 
καταπολεμά τις ιώσεις με 
δίκταμο, φασκόμηλο, θυμάρι και ελαιόλαδο


Το «Κρητικό Ίαμα», που αποτελεί παγκόσμια πατέντα, από κρητικά βότανα και ελαιόλαδο, παρουσίασαν πριν λίγες μέρες οι διακεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής (καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ), Ηλίας Καστανάς (καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας), Στέργιος Πυρίντσος (αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας) και Γεώργιος Σουρβίνος (καθηγητής Κλινικής Ιολογίας). 

Η ιδέα ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, όταν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους βιοϊατρικό περιοδικό Lancet (1998). Η ευεργετική δράση επιλεγμένων αρωματικών βοτάνων στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οδήγησε τους ερευνητές στο επόμενο βήμα. Μέσα από πολυετείς δοκιμές, η έρευνα ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από 3 αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που λειτουργεί συνεργικά. Ακολούθησε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού, με ευεργετικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ethnopharmacology (2015). Ο καρπός της πολυετούς αυτής έρευνας των διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης που μετουσίωσαν την αυτόχθονη γνώση σε ουσιαστική γνώση, σε συνεργασία με την εταιρεία Οlvos Science, θυγατρική της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica είναι το Cretan IAMA, το οποίο διατίθεται στα φαρμακεία. Όπως τόνισε ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ, «η διεπιστημονική συνεργασία στην έρευνα φαίνεται να είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και προϋπόθεση για το σχεδιασμό και υλοποίηση μεταφραστικής και κλινικής έρευνας. Η κλινική παρατήρηση και η ανθρωπολογική ανάκτηση της αυτόχθονης γνώσης μπορεί να οδηγήσει στη διατύπωση εξαιρετικών υποθέσεων, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης». Συμπληρώνοντας ο κ. Λιονής ανέφερε ότι «η επένδυση στη γνώση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης μπορεί, όπως δείχνει η δημιουργία του Ιάματος, να μετεγγραφεί σε έρευνα σχετική με τη θεραπευτική τους χρήση. Η έρευνα αυτή, και η απήχησή της στην κοινωνία οδηγούν σε πολλαπλασιαστικά οφέλη γνώσης και ανταποδοτικότητας».

Από την πλευρά του ο κ. Πυρίντσος, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας παρουσίασε τα φυτά στα οποία βασίζεται το συγκεντρωτικό σκεύασμα. Παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες που έχουν τα φυτά της Κρήτης σε σχέση με τα φυτά της υπόλοιπης Ελλάδας και εξήγησε το πώς τελικά, η ερευνητική ομάδα οδηγήθηκε σ' έναν συνδυασμό ουσιών και όχι σε μία ουσία. Η χρήση των τριών αρωματικών βοτάνων, όπως είπε ο κ. Πυρίντσος, εμφανίζει στοιχεία όχι απλά αθροιστικής δράσης, αλλά πραγματική συνέργεια, με άλλα λόγια δράση σημαντικά μεγαλύτερη από το άθροισμα των δράσεων των απλών συστατικών. Παρουσίασε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την καλλιέργεια των συγκεκριμένων βοτάνων, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Τελειώνοντας, ο κ. Πυρίντσος τόνισε το στοιχείο της διασφάλισης ποιότητος των βοτάνων, με την παροχή συγκεκριμένου φυτού στους καλλιεργητές και τη γενετική ανάλυση των φυτικού υλικού με DNA-Barcoding, δεδομένης της διαφορετικής τους περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Σουρβίνο, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, «στο πλαίσιο των μελετών του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος του εκχυλίσματος των βοτάνων από την Κρήτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραματικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις προκαλούμενες από ιούς. Η αντιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώνεται τόσο σε πειραματικά μοντέλα, όσο και σε κλινικές δοκιμές».

Τέλος ο Ηλίας Καστανάς, καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας με όχημα τη δυναμική των κρητικών βοτάνων, μας ταξίδεψε από την αυτόχθονη γνώση στα επιστημονικά δεδομένα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των μελετών μας είναι η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την παραγωγική διαδικασία».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ/ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: