Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Το colpo grosso του Πούτιν



Το colpo grosso του Πούτιν που αφήνει «άγαλμα» τον Ερντογάν


Σε μπούμερανγκ με ανοιχτό το ενδεχόμενο για καταστροφικές συνέπειες για τα συμφέροντα της Άγκυρας στα συριακά εδάφη επιχειρεί να μετατρέψει την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τα τουρκικά F-16 ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πολλοί διεθνείς αναλυτές μετά την αιφνιδιαστική εχθρική κίνηση της Άγκυρας, εκτίμησαν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δυναμιτίσει την προσέγγιση Δύσης και Ρωσίας στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με στόχο να διασφαλίσει τα τουρκικά συμφέροντα στη βορειοδυτική Συρία για τη δημιουργία μίας ελεγχόμενης «ζώνης ασφαλείας».

Για αυτό το λόγο η Τουρκία αμέσως μετά το χτύπημα επιχείρησε τη διεθνοποίηση της ρωσοτουρκικής κρίσης με αίτημα για έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη κίνηση», ενώ και οι δύο ισχυροί άνδρες της Ρωσίας, Πούτιν και Μεντβέντεφ άφησαν σχετικές αιχμές.

Με λίγα λόγια ο Ερντογάν θέλησε να διαρρήξει τους δεσμούς που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με πολιορκητικό κριό το ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη αξιωματούχος της CIA επετεύχθη μόνο στα προσχήματα, καθώς στο παρασκήνιο της Συνόδου υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις για την κατάρριψη του ρωσικού Su-24.

Ωστόσο, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε μία μεγάλη ρελάνς, από την οποία βγαίνει κερδισμένη και η Δύση με μοναδικό χαμένο την Τουρκία. Ο Ρώσος με μία αιφνιδιαστική κίνηση έδωσε τα χέρια με τον Ολάντ, που εν πολλοίς πήγε στη Μόσχα ως εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού – άρα και των ΗΠΑ – για κοινές επιχειρήσεις στη Συρία. Με αυτόν τον τρόπο ο Πούτιν πέτυχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό το οποίο επεδίωκε ο Ερντογάν με την κατάρριψη του Sukhoi, ενισχύοντας το μέτωπο με τη Δύση με κοινές επιχειρήσεις. Έτσι, τα ρωσικά μαχητικά θα ενταχθούν στο διεθνή συνασπισμό και σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει τυχόν αντίστοιχη κίνηση θα βρεθεί υπόλογη, όχι μόνο απέναντι στη Ρωσία αλλά σε ολόκληρο τον διεθνή συνασπισμό ενάντια στους τζιχαντιστές και πρωτίστως στις ΗΠΑ.

Εκεί έγκειται σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο και η «απειλή» του Ρώσου προέδρου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ολάντ, ότι σε περίπτωση που απειληθεί ή καταρριφθεί και νέο ρωσικό αεροσκάφος, η Ρωσία θα διακόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τους νυν συμμάχους της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και θα δράσει μόνη της. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Πούτιν πριν συμφωνήσει με τις δυτικές δυνάμεις φρόντισε με εντυπωσιακές κινήσεις, όπως η αποστολή του υπερόπλου των S-400 και η από θαλάσσης «ομπρέλα» με ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στη θάλασσα ανοιχτά της Λαττάκεια.

Πέραν αυτού, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Λοράν Φαμπιούς, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν στη μάχη και οι δυνάμεις του Ασάντ, κάτι το οποίο αποτελούσε θέση της Μόσχας που έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής του Σύρου στην ηγεσία της χώρας για την πολιτική μετάβαση και μέχρι πρότινος σημείο τριβής με τη Δύση.

Την ίδια ώρα η Ρωσία κλιμακώνει τη σκληρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Παλατιού, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει θέσει σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο για διπλωματική και οικονομική ασφυξία της Τουρκίας. Η Μόσχα εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στην Άγκυρα την ώρα που βάλει ευθέως κατά του καθεστώτος Ερντογάν για τις σχέσεις του με τους τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος.

http://www.globalview.gr/2015/11/27/το-colpo-grosso-του-πούτιν-που-αφήνει-άγαλμα-το/

Δεν υπάρχουν σχόλια: