Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Το μοντέρνο εγχειρίδιο του... καλού τζιχαντιστή



ΕΤΣΙ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
 

Το μοντέρνο εγχειρίδιο του... καλού τζιχαντιστή 

 

Εφαρμογές, ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, social media, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας για την προπαγάνδα του, με στόχο να νομιμοποιήσει την εξουσία του και να στρατολογήσει τζιχαντιστές από τη Δύση.
 

«Μόνο τρόμος» είναι ο τίτλος του τεύχους που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο αμέσως μετά το μακελειό στο Παρίσι.

Σε αυτά περιλαμβάνεται το καλοσχεδιασμένο ψηφιακό περιοδικό του, με τίτλο «Dabiq», το οποίο στην ουσία δεν είναι τίποτα περισσότερο από το εγχειρίδιο του «καλού» τζιχαντιστή: περιέχει προφίλ «ηρώων» του τζιχάντ, αποσπάσματα από το Κοράνι που δικαιολογούν τις βάρβαρες πράξεις του Ισλαμικού Κράτους, υποδείξεις για μια «ενάρετη» ζωή, φωτογραφικό υλικό από ανατινάξεις και βομβαρδισμούς, ακόμα και συνεντεύξεις μαχητών. Ενας από αυτούς που ως πρότυπα τζιχαντιστών έχουν δώσει συνέντευξη στο Dabiq είναι και ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος καμαρώνει για το πώς κατάφερε να σχεδιάσει επιθέσεις στην Ευρώπη κάτω από τη μύτη των βελγικών Αρχών.

Το μηνιαίο περιοδικό προπαγάνδας και στρατολόγησης του ISIS ξεκίνησε να κυκλοφορεί δωρεάν στο Διαδίκτυο -στα Αγγλικά και σε άλλες γλώσσες και με εντυπωσιακό layout- από τον Ιούλιο του 2014, ταυτόχρονα με τη διακήρυξη του «χαλιφάτου» σε Ιράκ και Συρία. Το όνομά του αναφέρεται στη συριακή πόλη Νταμπίκ που αν και μη στρατηγικής σημασίας και ολιγοπληθής (3.000 κατοίκων) έχει μεγάλη συμβολική σημασία για το τζιχάντ («ιερό πόλεμο»): αναφέρεται σε ισλαμικές προφητείες αποκάλυψης ως η περιοχή όπου θα γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους εχθρούς τους. Στην πόλη αυτή, που απέχει 10 χιλιόμετρα από τη μεθόριο με την Τουρκία, το Ισλαμικό Κράτος γυρίζει πολλά από τα ανατριχιαστικά βίντεο αποκεφαλισμών που δίνει στη δημοσιότητα. Συγκλονιστικό είναι το αφιέρωμα σε ένα από τα τεύχη του περιοδικού στην αναβίωση των σκλαβοπάζαρων και στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η σεξουαλική εκμετάλλευση κοριτσιών και γυναικών με αποσπάσματα από το Κοράνι.

«Η σκλάβα που κερδήθηκε με τα ξίφη των ανδρών που ακολουθούν τον χαρούμενο πολεμιστή (Μωάμεθ)... η σκλαβιά της είναι αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συνουσία με αυτήν είναι βιασμός; Τι πρόβλημα έχετε; Πώς το λέτε αυτό; Ποια είναι η θρησκεία σας; Ποιος είναι ο νόμος σας;», αναφέρει χαρακτηριστικά το Dabiq απευθυνόμενο στους δυτικούς «σταυροφόρους» και τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα και απειλεί ευθέως και την πρώτη κυρία των ΗΠΑ: «Και, ποιος ξέρει, ίσως η τιμή της Μισέλ Ομπάμα να μην υπερβεί ούτε το ένα τρίτο του δηναρίου και το ένα τρίτο του δηναρίου θα είναι πολύ για αυτήν!».

Εξώφυλλο με τίτλο «Η αποτυχημένη σταυροφορία» και φωτογραφία της πλατείας του Αγίου Πέτρου μονταρισμένη με τη σημαία του ISIS.

Η νέα γενιά
 
Σε ένα άλλο άρθρο παρουσιάζει το Ισλαμικό Κράτος ως μια οργάνωση με μέλλον δοξάζοντας το πρόγραμμα παιδιών-στρατιωτών του. Δίπλα σε μια φωτογραφία ενός μικρού τζιχαντιστή που μόλις έχει πραγματοποιήσει την πρώτη του εκτέλεση, το περιοδικό αναφέρει ότι «το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει το ίδιο να εκπληρώσει το καθήκον του κράτους του τζιχάντ απέναντι στη νέα γενιά προετοιμάζοντάς τη να αντιμετωπίσει τους σταυροφόρους», γράφει το Dabiq. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Dabiq, σε αντίθεση με το περιοδικό «Inspire» της Αλ Κάιντα, το οποίο ενθαρρύνει επιθέσεις «μοναχικών λύκων» στη Δύση, έχει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προπαγάνδας, επιδιώκοντας τη θρησκευτική νομιμοποίηση του «χαλιφάτου» και ενθαρρύνοντας τους μουσουλμάνους της Ευρώπης να μεταναστεύσουν στα εδάφη του.


Το δέκατο τεύχος με τον προπαγανδιστικό τίτλο «Ο νόμος του Αλλάχ ή οι νόμοι των ανθρώπων».

Σε πολλά τεύχη του αναφέρεται στις στρατιωτικές επιτυχίες του Ισλαμικού Κράτους -αποκρύπτοντας τις ήττες στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ- και απευθύνει έκκληση στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να να ενταχθούν στους κόλπους του χαλιφάτου. Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Κατακλυσμός», σε ένα από τα τεύχη του το Dabiq επιχειρεί μέσω της βιβλικής ιστορίας του Νώε να στείλει το μήνυμα ότι όποιος δεν είναι στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους είναι καταδικασμένος να καταστραφεί. Στο εξώφυλλο του τεύχους του Οκτωβρίου του 2014 με τίτλο «Η αποτυχημένη σταυροφορία» φιγουράρει μια εικόνα του αιγυπτιακού οβελίσκου που βρίσκεται στο κέντρο της Πλατείας του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, μονταρισμένη με τη μαύρη σημαία του ISIS στην κορυφή του. «Την κατάλληλη στιγμή όλος ο κόσμος θα είναι ένα ισλαμικό κράτος (?) Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ακόμα και το Βατικανό θα γίνει μουσουλμανικό», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Βόσνιου ιμάμη Μπιλάλ Μπόσνιτς.

Θέλοντας να πείσει τους αναγνώστες για την υπεροχή των μουσουλμάνων απέναντι στους «σταυροφόρους» οι σελίδες του περιοδικού είναι γεμάτες από φωτογραφίες επιθέσεων που συγκλόνισαν τη Δύση: από τις «ευλογημένες» επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους το 2001, μέχρι τους αποκεφαλισμούς Δυτικών και τις καταστροφές των αρχαίων μνημείων της ασσυριακής εποχής. «Σβήνοντας την κληρονομιά ενός κατεστραμμένου έθνους» είναι ο τίτλος του άρθρου που αναφέρεται στις καταστροφές πολιτισμικών θησαυρών δικαιολογώντας τες για ακόμη μία φορά με τον λόγο του Αλλάχ.

Περιέχονται και διαφημίσεις με οδηγίες για τη θέαση βίντεο από το διαδικτυακό κανάλι του ISIS.

Κεντρικό ρόλο στα τεύχη του Dabiq έχει η επικαιρότητα. Το περιοδικό καμαρώνει για όλες τις σημαντικές μάχες που δίνει εναντίον των σταυροφόρων, όπως η επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo και, στο τελευταίο τεύχος του, οι επιθέσεις στο Παρίσι και η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά (δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού που ανατίναξε το αεροπλάνο της Metrojet).

Και επειδή το βίντεο είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της προπαγάνδας των τζιχαντιστών, από τις σελίδες του Dabiq δεν λείπουν οι διαφημίσεις για τα ντοκιμαντέρ μίσους και φρίκης που δημιουργούν. Σε ολοσέλιδες καταχωρίσεις δίνουν οδηγίες για το άνοιγμα των αρχείων από το διαδικτυακό κανάλι του ISIS και την επιλογή υποτίτλων από πέντε γλώσσες. Ομως εκτός από τις πράξεις ωμής βίας με τις οποίες μεταχειρίζεται τους ομήρους του, το Ισλαμικό Κράτος προπαγανδίζει και για την... «κοινωνική» πολιτική του: σε ένα αφιέρωμα χαρακτηριστικά διαφημίζει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις του παραθέτοντας πίνακες με τον αριθμό «των μουσουλμάνων και των παιδιών τους» που έχει φροντίσει και των επεμβάσεων και θεραπειών που έχει προσφέρει.


Αρθρο για τους μικρούς τζιχαντιστές με φωτογραφία ενός παιδιού μετά την πρώτη του εκτέλεση.

ΜΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟ TELEGRAM
Εφτιαξαν Ισλαμικό... Κράτος και στα social media

Την ώρα που οι Anonymous έχουν κηρύξει τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και έχουν χακάρει χιλιάδες λογαριασμούς που συνδέονται με αυτό στο Twitter, η ισλαμιστική οργάνωση έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί εναλλακτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στέλνει τα μηνύματα μίσους της. Επειδή στο Twitter οι λογαριασμοί των τζιχαντιστών είναι περισσότερο ευάλωτοι και μπλοκάρονται συνεχώς, το Ισλαμικό Κράτος έχει βρει καταφύγιο σε ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο ονόματι «Telegram». Εφαρμογή για φορητές συσκευές με έδρα το Βερολίνο το Telegram παρέχει «ασφαλή» ανταλλαγή μηνυμάτων και μάλιστα πρόσφατα διαφήμισε τη νέα λειτουργία «καναλιού», το οποίο μπορούν να ακολουθούν απεριόριστος αριθμός χρηστών.

Στις σελίδες του περιοδικού περιέχονται ακόμα και συνεντεύξεις με τζιχαντιστές μαχητές.

«Μπλόκο» στο παράνομο υλικό
 
Το κανάλι του ISIS με όνομα «Nashir» έχει ήδη χιλιάδες ακολούθους και παρόλο που και στο Telegram «μπλοκάρεται» το παράνομο υλικό, φαίνεται ότι είναι ασφαλέστερο από το Twitter και το Facebook, τα οποία οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν, αλλά οι διαχειριστές τους τούς κυνηγούν διαρκώς.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr


Αφιέρωμα στις υγειονομικές εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους.
 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64291469

Δεν υπάρχουν σχόλια: