Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η δεξίωση της Αμερικανίδος πρέσβειρας στην κατεχόμενη Λευκωσία και προεκτάσεις



Η δεξίωση της Αμερικανίδος πρέσβειρας στην κατεχόμενη Λευκωσία και προεκτάσεις
Γράφει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ Πρέσβυς ε.τ.

Ο προηγούμενος Αμερικανός πρέσβυς προέβη επανειλημμένα σε σκανδαλώδεις δηλώσεις κατά της Κύπρου. Η Κυπριακή κυβέρνηση, έπειτα από πολλούς δισταγμούς, ζήτησε την ανάκλησή του. Η τελευταία δεν δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα, γιατί η θητεία του πρέσβεως ήταν κοντά στην εκπνοή της. Σε μια από τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρέσβυς ζητούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να μη γίνεται πλέον αναφορά σε τουρκική κατοχή, εφόσον οι δύο κοινότητες διαπραγματεύονται τώρα εντατικά τη μετάβαση σε διζωνική ομοσπονδία δύο συνιστώντων «κρατών» και έχουν κατ' αρχήν συμφωνήσει για «λύση» πάνω στη βάση αυτή. Η διάδοχός του, Kathleen Ann Doherty, απεδείχθη γρήγορα, από την αρχή της θητείας της, ότι εμφορείται από το ίδιο πνεύμα. Αυτό φαίνεται ότι εκφράζει, δυστυχώς, την επίσημη Αμερικανική πολιτική, παρά τις προσπάθειες για τη συγκάλυψη και τη συσκότιση του γεγονότος αυτού.

Η νέα πρέσβειρα, ενώ είναι διαπιστωμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη χώρα, εκτός της Τουρκίας, έσπευσε να οργανώσει δεξίωση στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σ' αυτήν προσήλθαν, με τη μεγάλη τους στολή, και όλοι οι επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων. Προσήλθαν απρόσκλητοι; Ήταν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση της Τουρκικής προπαγάνδας;

Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν για τη δεξίωση, μαζί με φωτογραφίες, έδειχναν την Αμερικανίδα πρέσβειρα να δεξιώνεται θερμά την ηγεσία των κατοχικών στρατευμάτων. Μεταδόθηκε μάλιστα ότι τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους! Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Ελληνικής πλευράς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη σε μια συγκεχυμένη διάψευση, διευκρινίζοντας ότι η Αμερικανίδα πρέσβειρα δεν ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο των αξιωματικών του κατοχικού στρατού και ότι δεν αναμενόταν να προσέλθουν αυτοί στη δεξίωση με τις στρατιωτικές τους στολές.

Η πρωτοβουλία της Αμερικανίδος πρέσβειρας να οργανώσει τέτοια δεξίωση στην κατεχόμενη Λευκωσία δεν οφείλεται, δυστυχώς, σε προσωπική επιλογή ή απρονόητη κίνηση. Εκφράζει, όπως αναφέρθηκε, την Αμερικανική πολιτική. Η τελευταία επιχειρεί να προδιαγράψει και να προεξοφλήσει τις εξελίξεις που προωθούνται, με τη δική της επιρροή, μέσα από τις διακοινοτικές συνομιλίες για «λύση» διζωνικής ομοσπονδίας δύο «ίσων κρατών».


Στο πνεύμα αυτό, η Αμερικανική, όπως και η Βρετανική διπλωματία, εντείνουν τις πιέσεις, είτε απευθείας είτε μέσω των Ηνωμένων Εθνών και του ενεργουμένου τους, του Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Μέρος των πιέσεων αυτών είναι η σπουδή τους να προκαταλάβουν τα αποτελέσματα των διακοινοτικών συνομιλιών ως δήθεν μονόδρομο που οδηγεί στη δημιουργία διζωνικής ομοσπονδίας δύο συνιστώντων μερών. Στη λογική αυτή, η κατεχόμενη Κύπρος δεν πρέπει πλέον να αναφέρεται ως κατεχόμενη περιοχή αλλά «συνιστώσα πολιτεία» των Τουρκοκυπρίων!

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του, την περασμένη εβδομάδα, έσπευσε ακριβώς να υπογραμμίσει το καθήκον που έχει τώρα μπροστά του το ψευδοκράτος να μετατραπεί σε «συνιστώσα πολιτεία»!

Η ηγεσία της Ελληνικής πλευράς, που φέρει την ευθύνη για την ακολουθούμενη σήμερα πολιτική, δεν έπρεπε να εκπλήττεται για το πραγματικό περιεχόμενο της απεργαζόμενης από ξένα κέντρα με τη δική της συνεργασία «λύσεως» του Κυπριακού. Η «λύση» αυτή έχει ακριβώς ως στόχο να ολοκληρωθεί, σε διπλωματικό επίπεδο, αυτό που έχει συντελεσθεί στο στρατιωτικό με την εισβολή και κατοχή του 1974.

Επιχειρείται, με άλλα λόγια, η «συνταγματοποίηση» της κατοχής και η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ήταν και είναι μόνιμος στόχος του Τουρκικού και του Αγγλο-Αμερικανικού παράγοντα από το 1963-64 μέχρι σήμερα. Επιχειρήθηκε κατά την κρίση του 1963-64, κατά το πραξικόπημα της Χούντας και την Τουρκική εισβολή και προσφάτως με το Σχέδιο Ανάν το 2004.

Η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συνυφασμένη με την ελευθερία και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού, γιατί αποτελεί το βάθρο του αγώνα του.

Στις σημερινές συνομιλίες, τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την Ελληνική πλειοψηφία παραπέμπονται στο τέλος, όπως το εδαφικό και οι εγγυήσεις. Μόνιμο θέμα συζητήσεως για μια κατ' αρχήν συμφωνία είναι η διακυβέρνηση και «το μοίρασμα» της εξουσίας.

Με την περιβόητη «πολιτική ισότητα» μεταξύ της μειοψηφίας του 18% και της πλειοψηφίας του 80% καταλύεται κάθε έννοια δημοκρατικής αρχής. Η πλειοψηφία υποτάσσεται στη μειοψηφία και μάλιστα μια μειοψηφία που ελέγχεται από την Άγκυρα. Πρακτικά, στην περίπτωση μιας τέτοιας «λύσεως» τίποτε δεν θα μπορεί να γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της άλλης πλευράς και κατ' επέκταση της Άγκυρας. Η Κύπρος θα καταστεί δηλαδή υποτελές κράτος στην Άγκυρα, χωρίς καμιά ουσιαστική κυριαρχία ή ανεξαρτησία. Είναι καιρός, αυτοί που συμπράττουν σε τέτοιους είδους «λύση», που υπάγει ολόκληρη την Κύπρο στον Τουρκικό στρατηγικό και γεωπολιτικό έλεγχο, να συναισθανθούν τις ευθύνες τους. Να μην προσπαθούν να παραπλανήσουν τον Κυπριακό λαό ότι η προεικονιζόμενη «λύση» της διζωνικής ομοσπονδίας, με «πολιτική ισότητα», αποτρέπει δήθεν τη διχοτόμηση και κατοχυρώνει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Πρόκειται για ολέθρια «λύση», που αν καταστεί δυνατή η επιβολή της θα αποτελέσει θρίαμβο για την Τουρκική πλευρά και στρατηγική ήττα για ολόκληρο τον Ελληνισμό. 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: