Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ : Άγχος, ο αόρατος «φόβος»



Άγχος, ο αόρατος «φόβος»
Αφήστε τα χάπια και αντιμετωπίστε το αποτελεσματικά με θετική σκέψη, γυμναστική, σωστή διατροφή και ύπνο
Από τον Dr.  ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Αγωνία, νευρικότητα, πονοκέφαλοι, βουλιμική ανορεξία είναι μερικές από τις ψυχοσωματικές εκδηλώσεις του άγχους, που όλοι νιώθουμε όλο και συχνότερα ή εντονότερα στις μέρες μας. Θεωρούμε ότι είναι πάθηση του αιώνα μας. Δεν είναι αλήθεια. Το άγχος υπήρχε πάντα, ίσως να το νιώθαμε περισσότερο ως φόβο. Οι διαφορές τους είναι διακριτές. Ο φόβος είναι συγκεκριμένος. Φοβάμαι κάτι. Το άγχος είναι «φόβος» αόρατος, διάχυτος. Κάθε σωματικό σύμπτωμα προκαλεί και άγχος, αν και ο όρος οριοθετεί καλύτερα κυρίως ψυχικές καταστάσεις. Γι’ αυτό η μεγάλη λύπη ή η απρόσμενη μεγάλη χαρά προκαλούν άγχος. Δηλαδή η κύρια αιτία του συναισθήματος είναι το αιφνίδιο, το αναπάντεχο, το ξάφνιασμα και λιγότερο τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά (χαρά ή λύπη). Μας τρομάζει ως γεγονός επειδή μας βρίσκει απροετοίμαστους.
Το παθολογικό άγχος εκδηλώνεται με πλειάδα συμπτωμάτων. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Καθώς αυτά αυτομάτως υποχωρούν με τη μείωση του άγχους και επανεμφανίζονται κάθε φορά που αυτό αναζωπυρώνεται. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από πόνους στην κοιλιά ή στην πλάτη, αϋπνίες, υπνηλία ή χρόνια κόπωση. Φάρμακα κατά του άγχους δεν υπάρχουν. Κυκλοφορούν πολλά «αγχολυτικά». Όλα τους δρουν περιστασιακά, κανένα δεν εγγυάται μόνιμη ανακούφιση. Και όσοι αγχωτικοί αγνοούν την πραγματικότητα και επιχειρούν να τα χρησιμοποιήσουν για μήνες, έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι είναι πλέον ανενεργά. Πράγματι, ο οργανισμός τα έχει συνηθίσει.
Στο άγχος ο καλύτερος θεραπευτής είναι το ίδιο το άτομο:
• Όταν προσπαθεί να διερευνήσει τις προσωπικές αιτίες της κατάστασης του. Αυτό δεν απαλλάσσει άμεσα τον πάσχοντα. Τον βάζει όμως στον σωστό δρόμο να σταματήσει αόρατους, ανύπαρκτους «εχθρούς» του, όταν συλλογίζεται ότι ο πόνος της κοιλιάς είναι σύμπτωμα καρκίνου του εντέρου.
• Όταν κατορθώνει να περνά 1 - 2 ώρες την ημέρα γυμναζόμενος. Η σωστή μέτρια καθημερινή άσκηση αναζωογονεί το σώμα και το πνεύμα. Δοκιμάστε την. Ένας μήνας είναι αρκετός να σας κάνει να αναλογιστείτε «πώς δεν την είχατε ανακαλύψει από χρόνια». Ιατρικά, σήμερα η μέτρια, τακτική άσκηση (περπάτημα ή περπατοτρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, χορός) θεωρείται το καλύτερο «φάρμακο» που δεν έχει παρενέργειες, ενώ λειτουργεί πάντα.
• Όταν εξασφαλίζει επίσης επαρκή ύπνο. Το λιγότερο 7-8 ώρες νυκτερινού ύπνου. Δεν υπάρχει φυσιολογική ζωή χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις της: Κατάλληλη διατροφή, άσκηση, 6-8 ώρες ύπνου, όλα αναλόγως της ηλικίας του ασθενούς.
• Όταν το διαιτολόγιο μας προσδιορίζεται ως «αντιαγχωτικό». Χωρίς ή καλύτερα μετριότατες ποσότητες καφέ ή μαύρο τσάι. Αντίθετα να περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες από ποικιλία φυσικών, φυτικών τροφών. Άφθονα λαχανικά, λιγότερα φρούτα (ποτέ το ανάποδο). Μαύρο ψωμί και ανάλογης ποιότητας ζυμαρικά, ψάρι, λιγότερο κοτόπουλο, καθόλου κόκκινο κρέας (εκτός από γυναίκες προς την εμμηνόπαυση). Ζάχαρη, γλυκά, βούτυρα, έτοιμες σάλτσες καλύτερα να λείπουν.
• Ενόραση. Αρνητικές σκέψεις, μεγαλοποιημένοι φόβοι και φαντασιοκοπίες (ουτοπίες) σαμποτάρουν αδίκως κάθε προσπάθεια. Κάθε σκέψη και κάθε κίνηση που σκοπεύει στον έλεγχο του άγχους μας αποτελούν θεμέλια «ανασύνταξης» της άμυνας μας.
Το άγχος δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, είναι φανταστικό. Είναι περιττό «άγχος πολυτελείας» και φαντασίωσης, ότι ενδέχεται να χάσω την «καλοπέραση» μου.

TV ΕΘΝΟΣ/ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: