Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Πάτμος - Διακοπές στο ιερό νησί της Αποκάλυψης



Πάτμος - Διακοπές στο ιερό νησί της Αποκάλυψης

Αίσθημα γαλήνης και δέους σε συνδυασμό με πανέμορφες παραλίες και ιστορικά θρησκευτικά μνημεία περιμένουν τους επισκέπτες που θα επιλέξουν να επισκεφθούν την «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου»

Από τη ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΟΥΤΑ, thkarouta@dimokratianews.gr

Το νησί της Αποκάλυψης. Η «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» έτσι είναι γνωστή η Πάτμος, η οποία, βόρεια των Δωδεκανήσων και ανατολικά του Αιγαίου, κάπου ανάμεσα στην ήσυχη Σάμο και την εναλλακτική Ικαρία, έχει χαράξει τις δικές της συντεταγμένες στον χάρτη των θερινών -και όχι μόνο- διακοπών.
Μπορεί να μη φημίζεται για κάτι όπως άλλα νησιά και το όνομα της να μην είναι συνυφασμένο με την ξέφρενη διασκέδαση ή τις μαγικές παραλίες, όμως όλοι όσοι ξέρουν παραδέχονται ότι η Πάτμος είναι το νησί που πρέπει να επισκεφτεί κανείς μία φορά στη ζωή του. Ίσως είναι το ιερό σπήλαιο, όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης το 95 μ.Χ. Ίσως η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, χτισμένη το 1088 μ.Χ. σε στιλ κάστρου από τον μοναχό Χριστόδουλο, με τα 10 παρεκκλήσια και 99 κελιά για τους μοναχούς. Ίσως είναι αυτή η αίσθηση μυσταγωγίας που «τραβά» τον επισκέπτη και τον κάνει να επιστρέφει. Ακόμα κι αν δεν είναι τίποτα από αυτά, όμως, η Πάτμος διαθέτει έναν τόσο κοσμοπολίτικο και αρχοντικό αέρα που «παίρνει τα μυαλά» όποιου της αφιερώσει έστω τρεις ημέρες.


Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια της Χώρας αλλά και στις ιερές μονές του νησιού, η γαλήνη που αποπνέει αυτός ο τόπος είναι αδιαμφισβήτητη. Επίσης, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αποτελεί πόλο έλξης για διανοουμένους και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, ενώ φιλοξενεί κι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο στο τέλος Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά τη Χώρα και τα χωριά της Πάτμου, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα αρχοντικά σπίτια, τα γραφικά νησιωτικά δώματα θα σας μαγέψουν. Κι οι παραλίες της όμως δεν πάνε πίσω, ακόμα κι αν δεν έχει τη φήμη της Λευκάδας. Μέσα στις ομορφότερες του νησιού είναι σίγουρα η παραλία του Κάμπου, μόλις 4,5 χλμ. από το χωριό Σκάλα - μεγάλη, οργανωμένη παραλία, με ψιλό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Η ακτή της Πέτρας είναι επίσης από τις πιο φημισμένες της Πάτμου, με έναν θεόρατο βράχο να δεσπόζει στο βόρειο άκρο της. Και φυσικά, ο κόλπος του Γροίκου, ένας γραφικός όρμος με καταπράσινα νερά. Εδώ θα έρθετε μόνο αν αντέχετε τον κόσμο, τα αραγμένα σκάφη, τα ταβερνάκια πάνω στο κύμα. 


Ψάχνοντας το νησί θα εντοπίσετε και τις ανοργάνωτες ακρογιαλιές του: η βοτσαλωτή πλαζ της Βαγιάς, μια παραλία τόσο όμορφη και κρυστάλλινη που θα θέλετε να βουτήξετε με το που θα την αντικρίσετε, και πολλές ακόμη - οι δίδυμες παραλίες του Λιγγίνου (το πανομοιότυπο σχήμα τους τους χάρισε το προσωνύμιο), η Ψιλή Άμμος, που θα σας ταλαιπωρήσει για να φτάσετε, αλλά θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω με την άγρια ομορφιά της, η ακρογιαλιά της Λάμπης με τα βαθυκόκκινα βότσαλα, το Λιβάδι του Γερανού, το Μελόι κι ένα σωρό άλλες, που περιμένουν να γίνουν οι δικές σας αγαπημένες. 



Η εποχή του καλοκαιριού είναι ιδανική για να επισκεφτείτε και τα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, χωρίς το πλήθος που συγκεντρώνεται στο νησί το Πάσχα. Στη Σπηλιά του Ιωάννη, στο μέρος στο οποίο, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιωάννης, έπειτα από οράματα που είδε, έγραψε την «Αποκάλυψη», το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, θα νιώσετε δέος ακόμα κι αν δεν πιστεύετε. Ανάλογα συναισθήματα θα σας κατακλύσουν και στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου - θαυμάσιο δείγμα αρχιτεκτονικής, αλλά και θησαυρός Ιστορίας και τέχνης. Το μοναστήρι μετρά πάνω από 900 χρόνια λειτουργίας και μοναστικής ζωής, και τα κειμήλια, τα σπάνια έγγραφα, οι εικόνες και οι άλλοι θησαυροί της Ορθοδοξίας που υπάρχουν μέσα στη μονή είναι δύσκολο να αποτιμηθούν.
Αξίζει ακόμα να δείτε τα «καθίσματα», τα παλιά ασκηταριά που ίδρυαν οι μοναχοί σε σπήλαια, δίπλα στα οποία έφτιαχναν μικρά κελιά. Επίσης, μπορείτε να ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία και να θαυμάσετε τη θέα από το πιο ψηλό σημείο του νησιού. Ακόμα, αξίζει να περπατήσετε στον Απορθιανό δρόμο, το παλιό μονοπάτι που ενώνει τη Χώρα με το λιμάνι, τη Σκάλα.



Μη χάσετε την ευκαιρία από την Πάτμο να πάρετε το καραβάκι που θα σας πάει στους μαγευτικούς Αρκιούς, το απομακρυσμένο νησί, που μετρά μόλις 40 κατοίκους και έχει επιφάνεια την οποία μπορεί κανείς να περπατήσει με άνεση - μόλις 6,7 τ.χλμ. Ο χρόνος μοιάζει να έχει «παγώσει» σε αυτό το μικρό νησάκι, όπως και στα άλλα που βρίσκονται πέριξ του: την Αργελούσσα, το Μαράθι, το Καλόβολο, το Σπολάτο, το Μακρονήσι, τη διάσημη Στρογγυλή, τον Κούμαρο, το Αβάπτιστο, το Ψαθονήσι και άλλα. Αυτοκίνητο δεν θα χρειαστείτε, καθώς οι Αρκιοί δεν διαθέτουν οδικό δίκτυο, μια και δεν το χρειάζονται, ακόμα κι αν είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερη αφετηρία από τη μυσταγωγική Πάτμο για να επισκεφτείτε αυτό το μικρό και ιδιόμορφο νησάκι, όπου θα φάτε το φρεσκότερο ψάρι και θα κολυμπήσετε σε παραλίες που θα σας κάνουν να νιώσετε περίπου όπως οι πρωτόπλαστοι. Αν αποφασίσετε να μείνετε, το νησί διαθέτει λίγα δωμάτια, για τα οποία, ειδικά αν πάτε μεσούσης της τουριστικής σεζόν, καλό είναι να έχετε μεριμνήσει για κράτηση από πριν.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:
Αεροπορικώς στην Κω, στη Σάμο ή στη Λέρο και, από εκεί, με το Καταμαράν στην Πάτμο. Αν επιλέξετε το καράβι, τότε θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή, καθώς το ταξίδι διαρκεί από 7 έως 10 ώρες.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:
• Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης
• Το Μοναστήρι της Αποκάλυψης
• Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
• Οι μύλοι της Πάτμου
• Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία

κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: