Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

ΣΥΡΟΣ: ΜΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



ΣΥΡΟΣ
ΜΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κόμβος πολιτισμού, με κοσμοπολίτικο αέρα, αριστοκρατικές επαύλεις, αλλά και την αγαπημένη Φραγκοσυριανή του Μάρκου Βαμβακάρη.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
hiotopoulou@gmail.com

Η Σύρος, με την αριστοκρατική της αύρα, τον πολιτισμό της, τις μουσικές και τις γεύσεις της, τους 29 γραφικούς οικισμούς, τις παραλίες και τα αξιοθέατα της, τα φεστιβάλ και τα πανηγύρια, αποτελεί τον διοικητικό πυρήνα όλων των Κυκλάδων και της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου.
Πρωτεύουσα του νησιού η Ερμούπολη, ένα υπαίθριο μουσείο με πανέμορφες πλατείες και ιστορικά μνημεία, με τους ορθόδοξους και καθολικούς ναούς, τα μουσεία, το Θέατρο Απόλλων -μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου-, το εντυπωσιακό Δημαρχείο στην ιστορική πλατεία Μιαούλη, σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ και εμπνευσμένο από τα ανάκτορα της Τροίας, με τα αρχοντικά στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια και τον ναό του Αγίου Νικολάου των Πλουσίων με τα πυργωτά κωδωνοστάσια, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα στενά στην Άνω Σύρο, είναι σίγουρο ότι θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή.
Είναι και το Καρνάγιο ή Ταρσανάς, συνυφασμένο με τη ναυτική παράδοση του νησιού, δίπλα από το μεγάλο ναυπηγείο Νεώριο, που λειτουργεί από το 1861.
Μέχρι και σήμερα τόσο ο Ταρσανάς του Μαυρίκου όσο και το Καρνάγιο του Τζώρτζη συνεχίζουν τη ναυπηγική παράδοση με νέο εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό.

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ



Ιστορική έδρα του δήμου, σε απόσταση 3,5 χλμ· από το λιμάνι της Ερμούπολης, η Άνω Σύρος ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και συνέχισε να κατοικείται καθ' όλη την πορεία της ιστορίας της, διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα.
Τα αμέτρητα σκαλοπάτια, που περνούν ανάμεσα από τα λευκά σπίτια και τις καμάρες στην άκρη του λόφου, οδηγούν στην κορυφή του οικισμού, όπου βρίσκεται η μητρόπολη των καθολικών Σαν Τζώρτζης.
Στην Άνω Σύρο θα βρείτε πληθώρα από ταβέρνες, σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και αξιοθέατα συμπεριλαμβανομένων των πυλών του παλιού κάστρου που οδηγούν στην παλιά πόλη, της προτομής και του μουσείου του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη, του Ιστορικού Αρχείου Άνω Σύρου, της έκθεσης παραδοσιακών επαγγελμάτων Σύρου, των μοναστηριών των Ιησουιτών και των Καπουτσίνων, της εκκλησίας της Παναγίας του Καρμήλου, της πηγής του Αγίου Αθανασίου κ.ά.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ



Αζόλιμνος (5 χλμ. νοτιοανατολικά της Ερμούπολης), ο κοντινότερος παραθαλάσσιος οικισμός από Ερμούπολη με υποδομή και θέα σε Τήνο, Μύκονο και τη νησίδα Άσπρο.
Βάρη (8 χλμ.), το παλαιότερο χωριό του νησιού, αγαπημένος τουριστικός προορισμός με παραλίες, τον κάμπο, το πυργόσπιτο Γουλανδρή και το εκκλησάκι της Παναγίας με την πανοραμική θέα.
Γαλησσάς (7 χλμ.) σε γραφική τοποθεσία γύρω από ένα φυσικό λιμανάκι, με την πέτρινη προβλήτα με τους φοίνικες, το εκκλησάκι της Αγίας Πακού, την καθολική εκκλησία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, τα ερείπια της αρχαίας Γαλησσού, το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου.
Κίνι (10 χλμ.), τουριστικός παραθαλάσσιος οικισμός, απ' όπου αναχωρούν καραβάκια για παραλίες του νησιού. Στο λιμάνι θα δείτε το μνημείο της Γοργόνας της Παναγιάς, ενώ ο καθολικός ναός Μεταστάσεως της Θεοτόκου, το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, το μουσείο αλιευτικών σκαφών, υδρόβιων οργανισμών και οστράκων, είναι στα αξιοθέατα του οικισμού.
Μέγα Γιαλός (12 χλμ.), συνδυάζει τη γραφική ατμόσφαιρα με την εύκολη πρόσβαση. Εκεί και η καθολική εκκλησία της Αγίας Θέκλας, το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, αλλά και η ήσυχη παραλία Αμπέλα.
Ποσειδώνια (10 χλμ.), παλαιότερα γνωστή και ως Ντελαγκράτσια από την καθολική εκκλησία Μαντόνα ντέλα Γκράτσια, τελικά επικράτησε με το όνομα της αρχαίας Ποσειδωνίας αφιερωμένη στον θεό Ποσειδώνα ως το αριστοκρατικό θέρετρο της Σύρου.
Φοίνικας (12 χλμ.), πήρε το όνομα του από το αρχαίο λιμάνι των Φοινίκων στον κόλπο του Φοίνικα, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να φιλοξενεί ιδιωτικά σκάφη, αγώνες ιστιοπλοΐας και θαλάσσια σπορ.
Απάνω Μεριά, ορεινό χωριό με τους οικισμούς Μύτακα, Παπούρι, Ρηχωπό, Πλατύ Βουνί, Χαρτιανά και Σαν Μιχάλη (στον τελευταίο παράγεται το φημισμένο τυρί Σαν Μιχάλη, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 1996) και τις παραλίες Βαρβαρούσα, Αετό, Μαρμάρι, Γριά Σπηλιά.

 Το κοκκινόσπιτο που ενέπνευσε τον Μ. Καραγάτση

Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, η Παναγία η Πισκοπιανή και το κοκκινόσπιτο που ενέπνευσε τον Μ. Καραγάτση να γράψει το μυθιστόρημα «Η Μεγάλη Χίμαιρα» αποτελούν μερικά από τα κυριότερα αξιοθέατα του οικισμού.
Χρούσσα (8,5 χλμ.), πανέμορφος οικισμός με γραφικά ξωκλήσια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά, επαύλεις, ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, μονοπάτια και δρομάκια.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ



Άγιος Νικόλαος - Αστέρια στην Ερμούπολη, Βάρη (από τις πιο δημοφιλείς, οικογενειακή), Αζόλιμνος (5 χλμ., οργανωμένη), Αχλάδι (8 χλμ., για οικογένειες), Δελφίνι (11 χλμ., απάνεμη), Μέγα Γιαλός (από τις μεγαλύτερες του νησιού), Αμπέλα (μετά το Μέγα Γιαλό, ήσυχη), Αγκαθωπές (14 χλμ., πολυσύχναστη, με ρηχά νερά), Κόμητο (1 χλμ. από Ποσειδώνια, εύκολη πρόσβαση), Φοίνικας (δυτικά, απάνεμη, μαρίνα για ιστιοπλοϊκά), Κόκκινα (1,5 χλμ. από Φοίνικα, πρόσβαση από χωματόδρομο), Βούλγαρη (ανάμεσα σε Ποσειδώνια και Φοίνικα, ανοργάνωτη, οικογενειακή), Γαλησσάς (μεγάλη και δημοφιλής), Αρμεός (για γυμνιστές, από τον Γαλησσά με μονοπάτι), Κίνι (οργανωμένη, ιδανική για ηλιοβασίλεμα), Λωτός (δίπλα στο Κίνι, ταβέρνα), Γράμματα (απομονωμένη, μη οργανωμένη), Γριά Σπηλιά (πρόσβαση από μονοπάτι ή διά θαλάσσης), Αετός (πρόσβαση από Κίνι με καΐκι ή πεζοπορώντας από τη Βαρβαρούσα, 1 χλμ.), Βαρβαρούσα (στον όρμο Αετού, ανοργάνωτη), Αία (πρόσβαση με καΐκι από Κίνι ή από βατό μονοπάτι από τον Κάμπο στην Απάνω Μεριά), Μαρμάρι (απομονωμένη στην Απάνω Μεριά), Μέγα Λάκκος (απόμερη, πρόσβαση από μονοπάτι ή με καΐκι από Κίνι), Κλεισούρα (βόρεια, ιδανική για περιπετειώδεις ψυχές), Φάμπρικα (9 χλμ. από Ερμούπολη, ήσυχη, ψαροντούφεκο), Τρία Λαγγόνια (με δύσκολη πρόσβαση), Σαντορινιοί (7 χλμ., ερημική) κ.ά.

Πώς θα φτάσετε: 



Η Σύρος απέχει 83 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και 62 από χη Ραφήνα. Φτάνετε ακτοπλοϊκώς (από Πειραιά 3 ώρες με ταχύπλοο ή 4 ώρες με συμβατικό πλοίο) ή αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (εποχικές πτήσεις). Φέτος υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση και από Θεσσαλονίκη.


  Αρχαιολογικό Μουσείο, από τα παλαιότερα μουσεία, ιδρύθηκε το 1834 (τηλ. 22810-88487).
Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα (τηλ. 22810-84762).
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Εκκλησιαστικό (τηλ. 22810-82582).
Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο (10.00 -14.00 & 18.00 – 21.00). 


Θέατρο Απόλλων: Το ιστορικό θέατρο είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σύρου, καθώς αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης. Δημιουργήθηκε το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό, που εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό του από τέσσερα εντυπωσιακά ιταλικά πρότυπα συμπεριλαμβανομένης της Σκάλας του Μιλάνου και έκτοτε κοσμεί την καρδιά της πρωτεύουσας Ερμούπολης. (Τηλ. 22810-85192)

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: