Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Χωριά της Κρήτης με δελφίνια στους τοίχους Η ζωγράφος Βούλα Λαδουκάκη έδωσε χρώμα σε κατοικίες, ερειπωμένα κτίρια, φούρνους και πηγάδια σε Αντισκάρι, Σταυράκια και Πλατιά Περάματα του νομού Ηρακλείου.

Χρώμα και ζωντάνια έχει δώσει τους τελευταίους μήνες στους άχαρους τοίχους και στα ερειπωμένα κτίρια δύο χωριών και ενός οικισμού στο Ηράκλειο της Κρήτης η ζωγράφος Βούλα Λαδουκάκη. Πλέον, το... μονότονο άσπρο χρώμα έχει δώσει τη θέση του σε χρωματιστά λουλούδια και θάλασσες με δελφίνια. Συγκεκριμένα, στο χωριό Αντισκάρι, στον οικισμό Πλατιά Περάματα και στα Σταυράκια τα ερειπωμένα κτίρια, οι γυμνοί τοίχοι, οι φούρνοι, τα πηγάδια και οι βρύσες πλέον έχουν «ντυθεί» με πανέμορφες ζωγραφιές.
Όλα άρχισαν από την ιδέα που είχε μία γυναίκα μέλος του Συλλόγου Γυναικών Αντισκαρίου, την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει η Βούλα Λαδουκάκη. Η αποκάλυψη του έργου της έγινε σε ομάδα ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, όπου χιλιάδες μέλη της πληροφορήθηκαν ότι στην Κρήτη υπάρχουν «ζωγραφισμένα χωριά». Η κυρία Λαδουκάκη εξήγησε πώς άρχισε αυτή η πρωτοβουλία και τα σχέδια της, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ζωγράφισε τα πάντα, αλλά κάποια επιλεγμένα σημεία ώστε να ομορφύνουν τα χωριά.
«Όλο αυτό ξεκίνησε από το χωριό Αντισκάρι. Εκεί υπάρχει ένας σύλλογος γυναικών που συστάθηκε σχετικά πρόσφατα και είναι πολύ δραστήριος. Μία ημέρα που είχα πάει σε μια συγκέντρωση του συλλόγου για καφέ κάποια κυρία μού είπε: "Βούλα, δεν θα ήταν ωραία να ζωγραφίζαμε το χωριό σε ένα δυο σημεία να ομορφύνει;" Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η ιδέα. Μετά δεν το άφησα, τους το υπενθύμιζα και έλεγα: "Δεν θα κάνουμε αυτό που είπαμε;" Και το κάναμε» αναφέρει η ζωγράφος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


«Ξεκινήσαμε τον περασμένο Μάιο. Οι γυναίκες βοήθησαν, καθάρισαν τους τοίχους, τους άσπρισαν κι εγώ τους ζωγράφισα, χρησιμοποιώντας πλαστικά χρώματα εξωτερικού χώρου. Στο Αντισκάρι έχει πολλά σπίτια, κάποια από τα οποία είναι ερειπωμένα. Όσα έχουν ιδιοκτήτη τον ρωτήσαμε πριν τα ζωγραφίσω, τα ερειπωμένα τα ζωγράφισα χωρίς να ρωτήσω κάποιον γιατί δεν υπήρχαν ιδιοκτήτες. Ζωγράφισα κάπου εννέα κτίρια και τοίχους» εξηγεί η Βούλα Λαδουκάκη και συνεχίζει: «Κάτω από το Αντισκάρι είναι μια παραλία, ένας οικισμός που λέγεται Πλατιά Περάματα, και εκεί έχω το εξοχικό μου. Εκεί έχει κάποια εγκαταλειμμένα σπίτια που χαλούσαν την εικόνα της όμορφης παραλίας μας. Όταν, λοιπόν, κατέβηκα στα Πλατιά Περάματα λέω: Μα γιατί να μη φτιάξω κι εδώ αυτά τα χαλάσματα, που χαλούν εντελώς την όψη της παραλίας; Και ξεκίνησα με δική μου πρωτοβουλία». Όλα αυτά τα ζωγράφισε μέσα στον Μάιο, δουλεύοντας αφιλοκερδώς πέντε έξι ώρες την ημέρα, ενώ την πρώτη φορά δούλεψε δέκα ώρες συνεχόμενα. Το ζωγράφισμα των σπιτιών της παραλίας στα Πλατιά Περάματα τέλειωσε σε τρεις ημέρες.
Η δουλειά της κυρίας Λαδουκάκη στο Αντισκάρι εντυπωσίασε τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου ενός άλλου χωριού, των Σταυρακίων, ο οποίος της πρότεινε να ζωγραφίσει και σε αυτό το χωριό. Έτσι άρχισε να ζωγραφίζει και στα Σταυράκια, σε τοίχους, πηγάδια και βρύσες.
«Στα Σταυράκια τελείωσα πριν από λίγες ημέρες. Δούλεψα συνολικά εννιά ημέρες, όχι συνεχόμενες. Πήγαινα όποτε με βόλευε. Τα χρώματα, καθώς και κάποια έξοδα που προέκυψαν τα κάλυψε ο σύλλογος. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να συνεχίσω αυτό που κάνω, γιατί είναι δύσκολο να δουλεύω τόσες ώρες κάτω από τον ήλιο» αναφέρει η κυρία Λαδουκάκη.

ENJOY/κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: