Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Θεραπείες για πόνο στα κόκκαλα



ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

Θεραπείες για πόνο στα κόκκαλα

Η υγιής λειτουργία του σκελετικού συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται η άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και σε βιταμίνη D, όπως επίσης και η σωστή φροντίδα σε περίπτωση τραυματισμού (κάταγμα οστού). Αν αμεληθεί ένας από αυτούς τους παράγοντες, ίσως αντιμετωπίσετε πρόβλημα.
Από την άλλη, άνθρωποι που υποφέρουν από οστεοπόρωση είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
Η συγκεκριμένη ασθένεια κάνει πιο αδύναμα τα κόκαλα, επειδή μειώνει την οστική μάζα. Έπειτα αυτό επηρεάζει τις πρωτεΐνες και τα μεταλλικά άλατα που συνθέτουν τα οστά. Γι' αυτό, άλλωστε, γίνονται λιγότερο ανθεκτικά και σπάνε ευκολότερα. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τον πόνο στα κόκαλα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι, βοηθά στη μεταλλοποίηση των οστών. Τυχόν έλλειψη βιταμίνης D οφείλεται σε φτωχές διατροφικές συνήθειες ή σε ελλιπή έκθεση στον ήλιο.
Το παραπάνω προκαλεί αδυναμία στο σκελετικό σύστημα, προκαλώντας την εμφάνιση ασθενειών όπως η ραχίτιδα στα παιδιά ή η οστεομαλακία στους ενήλικες.
Επηρεάζει, επίσης, το συκώτι και άλλα όργανα, καθώς εμποδίζει τη σταθεροποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα.
Φυσικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, καθώς περιέχουν 5% λίπος ανάμεσα στους μυς, γεγονός που τα καθιστά πλούσια σε πρωτεΐνη. Περιέχουν επίσης 7-22 μg βιταμίνης D ανά 100 γραμμάρια. Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται:

Οι σαρδέλες
Ο σολομός
Η ρέγκα
Ο γόγγρος

Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να μαγειρέψετε αυτές τις τροφές είναι να τις κάνετε καπνιστές σε χαμηλή φωτιά. Έτσι, θα χάσουν τη μικρότερη δυνατή ποσότητα των ωφέλιμων συστατικών τους.

Μουρουνέλαιο

Το μουρουνέλαιο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας, μιας ασθένειας η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις και προκαλεί πόνο στα κόκαλα. Στο παρελθόν το συνιστούσαν για την ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος των παιδιών, ωστόσο στις ημέρες μας χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του πόνου.

Τζίντζερ

Έχει θεραπευτικές ιδιότητες για αρκετές παθήσεις και ανεπάρκειες στη λειτουργία του σώματος. Χάρη στις φυσικές καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, βοηθά στη μείωση του πόνου που προκαλείται από ασθένειες των οστών όπως η αρθρίτιδα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, αν και οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι το τσάι τζίντζερ και οι κομπρέσες. Η τριμμένη ρίζα σε ζεστό νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου σε συγκεκριμένη περιοχή.

Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα έχει διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος και στη μείωση των φλεγμονών στις αρθρώσεις ή στα κόκαλα. Συνήθως χρησιμοποιείται ως έγχυμα. Μπορείτε να το παρασκευάσετε με τον εξής τρόπο:
Συστατικά
1 κουταλιά της σούπας τσουκνίδα (15 γρ.)
1 κούπα νερό (250 ml)
Παρασκευή
  Ζεσταίνετε το νερό και, όταν βράσει, προσθέτετε την τσουκνίδα.
  Αφήνετε το έγχυμα 10 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε.
Συνιστούμε να πίνετε τρεις κούπες την ημέρα, για να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή όπου εντοπίζεται ο πόνος.
Ομοίως με την τσουκνίδα, το έλαιο χαμομηλιού έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες θα ανακουφίσουν τον πόνο στα κόκαλα. Εφαρμόστε το με μασάζ και προσπαθήστε να καλύψετε την περιοχή που πονά με κινήσεις οι οποίες τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσετε την κατάσταση.
Επιπλέον, προσπαθήστε να γυμνάζεστε περισσότερο, για να βελτιώσετε την κατάσταση των οστών σας.

Γάλα σόγιας

  Προσπαθήστε να καταναλώνετε γάλα σόγιας πιο συχνά, καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο και 100% φυσικό, χωρίς λιπαρά και πολύ υγιεινό.
  Ενα ποτήρι γάλα σόγιας με αποξηραμένα φρούτα το πρωί θα σας χαρίσει ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Αξιοποιώντας τις παραπάνω φυσικές λύσεις, μπορείτε να συνεχίσετε να βελτιώνετε τις συνήθειες σας. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι το υγιές σώμα και το πνεύμα χρειάζονται θρέψη και συνεχή άσκηση.
ENJOY/κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: