Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Τρελές θεωρίες συνομωσιών



Τρελές θεωρίες συνομωσιών

Οι εξωγήινοι που ήρθαν, η επίπεδη γη και άλλες συνομωσίες

Από τη ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
nkarakosta@dimokratianews.gr

Ήταν αναμενόμενο. Η αποκάλυψη του 2017 ότι το Πεντάγωνο είχε χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 22.000.000 δολάρια μια μυστική έρευνα προς αναζήτηση εξωγήινης ζωής αναζωπύρωσε τις θεωρίες συνωμοσίας, με πρώτη και καλύτερη εκείνη που αφορά την περιοχή 51. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι το πρόγραμμα «Advanced Aerospace Threat Identification Programme» («Προηγμένο Πρόγραμμα Αναγνώρισης Απειλών Αεροδιαστημικής») υπήρξε «πνευματικό τέκνο» του Χάρι Ριντ, συνταξιούχου γερουσιαστή από τη Νεβάδα, όπου βρίσκεται η επίμαχη περιοχή! Σύμφωνα με τους λάτρεις της συνωμοσίας, η περιοχή 51 είναι μία στρατιωτική βάση, όπου φυλάσσονται όλα τα μυστικά του αμερικανικού στρατού για την εξωγήινη ζωή. Οι θεωρίες αναφέρουν ότι Αμερικανοί ειδικοί μελετούσαν και έκρυβαν εκεί ιπτάμενους δίσκους και εξωγήινους. Εκεί θεωρείται ότι φυλάσσονται και τα απομεινάρια του διαστημικού σκάφους που υποτίθεται ότι έπεσε στο Ρόζγουελ του Νέου Μεξικού τον Ιούλιο του 1947.
Τις θεωρίες συνωμοσίας αγαπούν πολλοί. Μελέτες έχουν δείξει πως ένας στους δύο Αμερικανούς πιστεύει σε τουλάχιστον μία θεωρία συνωμοσίας. Μπορεί, ωστόσο, να οφείλεται και στο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τους κυβερνώντες, με αποτέλεσμα κάθε επίσημη εξήγηση των Αρχών σχετικά με το πολιτικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι να «χωρά» και μια εναλλακτική ερμηνεία. Γιατί για εκείνους που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται».
Μία άλλη πολύ δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας που βρίσκαμε διαρκώς μπροστά μας όλο το 2017, και το 2018, έχει να κάνει με τον μυστηριώδη «Πλανήτη Χ» ή «Νιμπίρου», ο οποίος κάθε τόσο φαίνεται πως συνιστά απειλή για την ανθρωπότητα! Οι θιασώτες της θεωρίας έσπευσαν να τη συνδέσουν με τον φονικό σεισμό στο Μεξικό, τις πλημμύρες στο Τέξας και τους τυφώνες που έπληξαν την Καραϊβική και τις ΗΠΑ.
Ένας τομέας που «χωρά» πολλή συνωμοσία είναι και αυτός της υγείας. Είναι χιλιάδες εκείνοι που πιστεύουν πως άθελα μας συμμετέχουμε σε μεγάλης κλίμακας πειράματα, ότι πίσω από τις επιδημίες κρύβονται κυβερνήσεις και εργαστήρια και πως το φάρμακο για τον καρκίνο έχει βρεθεί, αλλά οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν θέλουν ακόμη να το διαθέσουν.
Μία άλλη θεωρία που μας απασχόλησε πολύ το 2017 υποστηρίζει ότι η Γη είναι επίπεδη. Η θεωρία γνώρισε πεδίον δόξης λαμπρό μετά την ολική έκλειψη του Αυγούστου 2017 και επιστεγάστηκε από τη διδακτορική διατριβή Κύπριας φοιτήτριας που υποστήριξε ότι η Γη είναι επίπεδη και παραμένει ακίνητη στη μέση του σύμπαντος, ενώ περιμετρικά του γήινου δίσκου υπάρχει ένα τείχος πάγου ύψους 50 μ., που εμποδίζει τους ωκεανούς να «χυθούν» στο Διάστημα.
Ακόμη και το κρυπτονόμισμα bitcoin βρέθηκε στο επίκεντρο των θεωριών συνωμοσίας. Σύμφωνα με αυτές, οι ισχυροί του κόσμου βρήκαν έναν νέο τρόπο να βγάλουν πολλά λεφτά χωρίς πολύ κόπο, αφού αρκεί μόνο μία δήλωση υποστήριξης από κάποιον επιφανή παράγοντα ή μία κρατική παρέμβαση για να εκτοξευθεί ή να καταρρεύσει η τιμή του bitcoin.



Οι Δίδυμοι Πύργοι, οι Ομπάμα, η NASA και ο... Μεγαλοπόδαρος

Στις πιο τρελές θεωρίες συνωμοσίας, που, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, περιλαμβάνονται επίσης:
Ότι οι ΗΠΑ λένε ψέματα σχετικά με την πρώτη προσελήνωση και πως το σχετικό βίντεο γυρίστηκε σε στούντιο υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του...Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Οτι πίσω από την πτώση των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη το 2001 κρύβονται οι ίδιοι οι Αμερικανοί και πως οι πύργοι έπεσαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στα θεμέλια των κτιρίων.
Ότι ο πλανήτης διοικείται από ανθρώπους-ερπετά που ήλθαν από το Διάστημα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 12.000.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πιστεύουν σε αυτήν τη θεωρία! Όσο για εκείνους που ανήκουν στην... κάστα των ερπετών; Σε αυτήν εντάσσουν από τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας έως τον... Τζάστιν Μπίμπερ!
Ότι η NASA έχει ανακαλύψει έναν νέο Ήλιο, αλλά δεν μας τον έχει αποκαλύψει ακόμη.
Ότι η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει ακμαία επειδή τρέφεται με σάρκες... ανθρώπων!
Ότι ο Μπαρόκ Ομπάμα δεν γεννήθηκε στη Χαβάη αλλά στην Κένυα και πως είναι μουσουλμάνος.
Οτι η Μισέλ Ομπάμα είναι άνδρας και πως κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της Τζόαν Ρίβερς - επειδή δολοφονήθηκε λίγες ημέρες αφότου η Ρίβερς αποκάλεσε τη Μισέλ τρανσέξουαλ!
Ότι ο... Μεγαλοπόδαρος υπάρχει! Ναι, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που τον κυνηγούν...
Οτι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.
Δυστυχώς, όλες αυτές οι τρελές θεωρίες βρίσκουν έδαφος και αναπαράγονται ακρίτως μέσω των social media, με αποτέλεσμα, αντί να «ξεθυμαίνουν» ως αναληθείς, να κερδίζουν διαρκώς έδαφος...



Υπάρχει και επιστημονική εξήγηση

Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας εξηγείται πλέον και... επιστημονικά! Μελέτες ψυχολόγων αναφορικά με τους θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας που διακατέχονται από την πεποίθηση ότι γνωρίζουν πράγματα τα οποία άλλοι αγνοούν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό προκύπτει από μία βαθύτερη εσωτερική ανάγκη τους να είναι ή να αισθάνονται μοναδικοί, ξεχωρίζοντας από το πλήθος.
Στον αντίποδα, σε θεωρίες συνωμοσίας πιστεύουν συχνά οι άνθρωποι που διακατέχονται από άγχος και ανασφάλεια και χαρακτηρίζονται από το αίσθημα ότι είναι αβοήθητοι - επίσης τα άτομα χαμηλού κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου. Όλοι αυτοί πιστεύουν ότι κάτι χειρότερο κρύβεται πίσω από κάθε επίσημη ερμηνεία και πως οι ίδιοι είναι οι τελευταίοι κρίκοι σε μια αλυσίδα που δεν μπορούν να ελέγξουν.
«Όσο λιγότερο κάποιος αισθάνεται ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής του τόσο πιο πιθανό είναι να προβεί σε νοητικά άλματα» σημειώνουν οι ειδικοί. Επίσης, κάποιος θα περίμενε ότι η αμφισβήτηση της εξουσίας μέσω των θεωριών συνωμοσίας θα μπορούσε να συσπειρώσει τους ανθρώπους και να τους οργανώσει σε ένα ενιαίο μέτωπο, όμως τελικά φαίνεται ότι αυτές οι θεωρίες έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα!

ENJOY/ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: