Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ : Αγνοούμενοι σε λάκκο με χαβάρα

 

Αγνοούμενοι σε λάκκο με χαβάρα. 

Στοιχεία για μεγάλη ομάδα Ελληνοκυπρίων που εξαφανίστηκε 

στη Βώνη

Αγνοούμενοι σε λάκκο


Στοιχεία για ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων στην ευρύτερη περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Μπέκιουγιου στα κατεχόμενα,εξασφάλισε, πολύ πρόσφατα, η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Τα στοιχεία κάνουν λόγο για δυο με τρεις πιθανούς χώρους ταφής, που όπως εκτιμάται, βρίσκονται θαμμένα άτομα της μεγάλης ομάδας Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που εξαφανίστηκε το 1974 από το κατεχόμενο χωριό Βώνη. Μάλιστα, ένα από τα σημεία, που πιστεύεται ότι αποτελεί χώρο ταφής, πριν το 1974, έπαιρναν χαβάρα απ’ εκεί και είχε βάθος γύρω στα 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, όπου, όπως εκτιμάται, μετά την ταφή, το ξαναγέμισαν με χώμα. 

Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί στοιχεία για πιθανούς χώρους ταφής στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου γίνεται λόγος για πέντε Ελληνοκυπρίους αγνοουμένους και στο Καπούτι. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκε ανθρώπινος σκελετός στο κατεχόμενο χωριό Πλατάνι. Εξάλλου, σε περιοχή της κοινότητας Γεράσα, της επαρχίας Λεμεσού, όπου λειτουργεί λατομείο, εντοπίστηκαν οστά Τουρκοκυπρίων τα οποία παραπέμπουν στο πρώτο λεωφορείο των αγνοουμένων κατοίκων του χωριού Τόχνη.

 Πρόσφατα, μετά από πληροφορίες που λήφθηκαν από Τουρκοκύπριους, πραγματοποιήθηκε εκσκαφή σε περιοχή του νέου λιμανιού Λεμεσού για εντοπισμό των οστών του Τουρκοκύπριου αγνοούμενου Οsman ΤalatΗanifi, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 1963 από την ΤΜΤ στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λεμεσού. Πιθανούς χώρους ταφής υπέδειξε και η θυγατέρα του Τουρκοκύπριου αγνοούμενου Sultan ΤalatΗanifi. Πραγματοποιήθηκε εκσκαφή, χωρίς όμως, θετικό αποτέλεσμα.

 Οικογένεια Ελληνοκύπριου αγνοούμενου, του οποίου έχει ανευρεθεί ένα κομμάτι από κρανίο σε πηγάδι, στην περιοχή του κατεχόμενου χωριού Βώνη και ταυτοποιήθηκε με την μέθοδο DΝΑ, απέστειλε πρόσφατα επιστολή στην ΔΕΑ. Αφού την ευχαριστούν για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί, ζητούν, όπως γίνει εκσκαφή, σε σημείο εντός στρατοπέδου στη Βώνη, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται θαμμένο το αγαπημένο τους πρόσωπο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, τον έριξαν σε πηγάδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περί τα τέλη Αυγούστου, απεστάλησαν σκελετικά δείγματα σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Δανία για να γίνει προσπάθεια εξαγωγής γενετικού υλικού, αφού αυτό δεν κατέστη δυνατό στην Κύπρο. Πρόκειται για δείγματα τα οποία υπέστησαν μεγάλη φθορά. Εντός των ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα. 

Σήμερα στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται πέντε ομάδες εκσκαφών σε Τραχώνι, Κυθρέα, περιοχή Γαλάτειας, Μόρα, Συγχαρί και Κερύνεια, σε χώρο απέναντι από το τουρκοκυπριακό κοιμητήριο. Στις ελεύθερες περιοχές συνεχίζεται η εκσκαφή σε περιοχή του δάσους Μαχαιρά, κοντά στους Καπέδες, για Τουρκοκύπριους αγνοουμένους. Μέχρι σήμερα, έχουν ανευρεθεί οστά που παραπέμπουν σε δύο άτομα. Άλλη μια ομάδα πραγματοποιεί εκσκαφή στο χωριό Χούλου. 

ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΕΡΟΓΛΟΥ Πριν τα τέλη του χρόνου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση για να τιμηθούν όλοι οι αγνοούμενοι της Κύπρου και οι οικογένειες τους, στην παρουσία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Έρογλου. Την πρωτοβουλία για πραγματοποίηση της εκδήλωσης είχε η τραγουδίστρια Λία Βίσση, η οποία ήλθε σε επαφή με το γραφείο του εκπροσώπου των Η.Ε. στη ΔΕΑ (Τρίτο Μέλος). Όπως μας λέχθηκε, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. 

http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια: