Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κάτι φοβούνται: Νέα αιφνιδιαστική άσκηση αεράμυνας 24 ώρες μετά από τον "Πυρπολητή"








Στις 10:30 το πρωί μετά από έγκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου σχετικής εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε αιφνιδιαστικά το σύνολο του επίγειου δικτύου αεράμυνας της χώρας.

Η άσκηση έγινε προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρων οι χρόνοι αντίδρασης που σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις προηγούμενες ασκήσεις παρουσίασαν κάποιες μικρές υστερήσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από επιχειρησιακής άποψης...

Στην άσκηση συμμετέχουν το σύνολο των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των τριών Κλάδων των ΕΔ της χώρας. Η άσκηση έρχεται την επομένη της άσκησης ειδικών δυνάμεων "Πυρπολητής" στην Κάλυμνο.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο defencenet.gr, υπήρξαν κάποια προβλήματα σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες κάποιων Α/Α συστημάτων, τα οποία έχουν βγει έτσι ή αλλιώς εκτός υπηρεσίας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, αλλά το στελεχικό δυναμικό αντέδρασε γενικά ικανοποιητικά σε ότι αφορά την ταχύτητα εφαρμογής του συναγερμού.

Στην άσκηση μετρήθηκαν οι χρόνοι ενεργοποίησης των τεσσάρων ζωνών αεράμυνας (μεγάλη, μέση, μικρή και πολύ μικρή ακτίνα δράσης ) που ανιπροσωπεύονται αντίστοιχα από τα Patriot PAC-3 και S-300PMU-1 της Αεροπορίας (όσο επιτρέπει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται)) σε ότι αφορά την απώτερη ζώνη αεράμυνας των στρατηγικών στόχων, τα Improved Hawk του ΕΣ σε οτι αφορά την μέση ζώνη αεράμυνας, τα Tor-M1, ΟSΑ ΑΚ (Στρατός), Crotale (Ναυτικό, Αεροπορία) Τor-M1 και Skyguard (Αεροπορία) σε ότι αφορά την μικρής ακτίνας αεράμυνα σημείου και τα εποχούμενα ASRAD του Στρατού με εκτοξευτές Stinger σε ότι αφορά την πολύ μικρής ακτίνας αεράμυνα (VSHORAD).
 
Επίσης ενεργοποιήθηκαν και τα μάλλον πεπαλαιωμένα συστήματα RIM-7M των φρεγατών "S", όπως και τα μεότερα συστήματα ESSM των φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr





Πάνος Παναγιωτόπουλος
"Χωρίς ισχυρές ΕΔ πάμε σε εθνικές εκχωρήσεις"! 



"Έστιψε την πέτρα" ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και το τελικό πακέτο των περικοπών μαζί με τα ισοδύναμα που παρουσιάζει φτάνει τα 2 δισ. ευρώ και ολα αυτά με την αγωνία της απομείωσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ, αφού όπως ο ίδιος τόνισε πριν λίγο "Αν δεν έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις θα οδηγηθουμε σε υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα". 

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγο στον Ν.Χατζηνικολάου στο Real FM, είπε μεταξύ άλλων:

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Αν δεν έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις θα πάμε σε υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Είναι ακριβώς όπως το λέτε, για αυτό σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δυνατές. Η αποτρεπτική ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε πολύ υψηλό βαθμό, γιατί ξέρουμε ότι έτσι μπορούμε να έχουμε την ειρήνη και την ησυχία στην περιοχή.
Συνηθίζω να λέω ότι το Υπουργείο Άμυνας, του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι μαζί με τους δύο Υφυπουργούς, τους κυρίους Καράμπελα και Ελευσινιώτη, είναι Υπουργείο Ειρήνης, δηλαδή πρέπει να εξασφαλίζει την ειρήνη και αυτό κάνουμε. Αλλά αυτό έχει μία προϋπόθεση, αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα που εξασφαλίζουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας η οποία κάνει τη χώρα σεβαστή από όλους τους γείτονές της, μέσα στο σημερινό κόσμο, ώστε να εξασφαλίζουμε την ειρήνη, την καλή συνεργασία και την καλή γειτονία. 


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δεν επηρεάζει το αξιόμαχο και το κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις το γεγονός των περικοπών στις αμοιβές των ενστόλων; Δηλαδή το ότι βλέπουν, οι άνθρωποι αυτοί ήδη περνούσαν δύσκολα, γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολη είναι η ζωή με στολή, ιδίως για ορισμένες ειδικότητες μαχίμων πάρα πολύ δύσκολη, και βλέπουν τώρα να καταρρέουν και τα εισοδήματά τους. Εγώ αναρωτιέμαι με τι ψυχική δύναμη και τι ψυχικό σθένος οι πιλότοι μας πετούν στο Αιγαίο αυτή την περίοδο.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, καταρχήν, επειδή επισκέπτομαι μονάδες και επειδή έχω απευθείας επαφή με αυτά τα παιδιά, θέλω να σας πω ότι όλοι, άντρες και γυναίκες, που δίνουν τον καθημερινό αγώνα στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν αποσυνδέσει τα μισθολογικά τους από την επιτέλεση του καθήκοντος. 


    Από την άλλη πλευρά όμως, είναι καθήκον όλων μας να είμαστε δίπλα τους, να υποστηρίζουμε και να υπερασπίζουμε την αξιοπρέπειά τους και να κοιτάμε να κάνουμε τη καθημερινότητά τους λιγότερο δύσκολη, δεν λέω εύκολη. 


    Θα σας δώσω ορισμένα νούμερα. Γιατί όλη η προσπάθεια και μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει και θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο Υφυπουργούς, που προέρχονται από τις Ένοπλες δυνάμεις, αλλά θέλω να ευχαριστήσω και τη στρατιωτική ηγεσία, δηλαδή τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον στρατηγό τον κύριο Γκίνη, τον κύριο Χρηστίδη, το Ναύαρχο τον αρχηγό του ΓΕΝ και τον κύριο Τσαντιράκη τον αρχηγό του ΓΕΑ, τον Πτέραρχο. 


    Μαζί με όλους του επιτελείς τους, γιατί έχουμε δώσει ένα σκληρό αγώνα για να κάνουμε περικοπές. Προσέξτε, γιατί εδώ μιλάμε για έναν οικονομικό πόλεμο. 


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Τι θα κόψετε στο Υπουργείο;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας τα πω όλα. Θα σας τα πω με νούμερα. Εδώ μιλάμε για έναν οικονομικό πόλεμο, τον οποίο πρέπει να κερδίσει η χώρα και πρέπει να συμβάλουμε και εμείς στο να εξοικονομηθούν δαπάνες. Το έχει ανάγκη η χώρα, το έχει ανάγκη ο Ελληνικός Λαός. 


    Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει αυτή η εξοικονόμηση να έχει ένα κριτήριο. Το κριτήριο της διατήρησης του αξιόμαχου. Διότι αν πάψουμε να είμαστε αξιόμαχοι, όπως είπατε πριν, σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον, αλλά και περιφερειακό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, τα πάντα είναι δυνατά σε βάρος της χώρας. 


    Άρα, πριν από  όλα μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα. Περικοπές. Το τελευταίο πακέτο των περικοπών, διότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου, σε σύγκριση με τα νούμερα του ’09, έχει περικοπεί σε τεράστια ποσά. Τα οποία υπερβαίνουν τα 2 δις ευρώ. 


    Το τελευταίο πακέτο περικοπών ανέρχεται σε 517 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχει κύριε Χατζηνικολάου ούτε μία μετάθεση πληρωμής. Είναι όλα περικοπές και εξηγούμαι.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Τι κόβετε. Από πού κόβετε;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. 80 εκατομμύρια από τα λειτουργικά έξοδα. Τι περιλαμβάνει αυτό το πρώτο πακέτο. Μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές  σχολές κατά 30%. Ένα μέτρο το οποίο θα αποδώσει για τα επόμενα χρόνια αλλά και τα για τα επόμενα 50 – 100 χρόνια. 


    Στη συνέχεια, μειώνεται ο αριθμός των Ανώτατων Αξιωματικών της χώρας, με ότι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο μισθολογικό. Μειώνονται τα στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα κατά 55. 


    55 στρατόπεδα κλείνουν και δίνονται στο δημόσιο προς αξιοποίηση ή δίνονται στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει ως κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών. 


    Σε ότι αφορά τα κέντρα νεοσύλλεκτων. Τα κέντρα νεοσύλλεκτων μειώνονται κατά 12, από 21 που είναι και φτάνουν στον αριθμό των 9. 


    Επίσης, αποσύρονται πεπαλαιωμένα αεροσκάφη, τα Α7 τύπου κορσέρ, και αποσύρονται και πεπαλαιωμένα πλοία. 


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά είχανε υπερβολικά έξοδα για τη συντήρησή τους;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λόγω παλαίωσης και να σας πω και κάτι; Όλη αυτή η περικοπή, δεν γίνεται στον αέρα. Αλίμονο, αν στις Ένοπλες Δυνάμεις κάνουμε περικοπές στον αέρα. 


    Αυτές οι περικοπές εντάσσονται στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σχεδιαστεί από ειδικούς στα στρατιωτικά θέματα και φέρει την υπογραφή της φυσικής στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν παίζουμε εδώ.


    Πάω τώρα στα υπόλοιπα. Εξοπλιστικά προγράμματα. 104 εκατομμύρια, συμβόλαια αξίας 104 εκατομμυρίων ευρώ, ακυρώνονται. Όλα τα συμβόλαια για τα οποία σας μιλάω, έχουν υπογραφεί από τις προηγούμενες ηγεσίες. 


    Εμείς επειδή δεν έχουμε χρήματα, δεν πρόκειται να υπογράψουμε κανένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα. 104 λοιπόν εκατομμύρια είναι το αντίστοιχο των συμβολαίων που ακυρώθηκαν και εξοικονόμηση 333 εκατομμυρίων ευρώ από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών, η οποία προήλθε είτε από hair cat στο τελικό τίμημα, δηλαδή αν ο αντισυμβαλλόμενος ήταν να πάρει 100 ευρώ, του ζητήσαμε και δέχθηκε από τα 100 να πάρει τα 60, είτε από μείωση της ποσότητας των παραγγελιών. Αν έχουν παραγγελθεί 100 τουφέκια, δηλώσαμε ότι θα παραλάβουμε τα 50 και θα πληρώσουμε μόνο τα 50. 


    Αν τα αθροίσετε, 80 συν 104, συν 333, δίνουν τον αριθμό 517. Είναι καθαρά μέτρα, καθαρές περικοπές. Έχω καλέσει τα κόμματα να έρθουν να τα ελέγξουν".


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: