Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Έκρυβαν για 5 μήνες το «όχι» των Ελβετών








Σε φιάσκο κατέληξε η προσπάθεια για το άνοιγμα λογαριασμών που τυχόν κατέχουν Ελληνες βουλευτές στις ελβετικές τράπεζες. Τα όποια στοιχεία υπάρχουν θα παραμείνουν απόρρητα, χωρίς να γνωστοποιηθούν στην ελληνική Βουλή.

«Οι ελβετικές τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώσουν εάν ένα πρόσωπο έχει λογαριασμό σε εμάς». Αυτό απάντησε η Ενωση Ελβετών Τραπεζιτών στο αίτημα να δοθούν στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που είναι καταθέτες σε τράπεζες της χώρας.

Όμως ακόμα και η αρνητική απόφαση καθυστέρησε να γίνει γνωστή περίπου πέντε μήνες…

Η απάντηση στο ελληνικό αίτημα εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα στις 25 Απριλίου και επαναλήφθηκε στις 11 Μαΐου, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί… Ηταν άλλωστε λίγο πριν και λίγο μετά την κάλπη της 7ης Μαΐου, ενώ ακολουθούσαν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Εντέλει το ελβετικό «όχι» απεστάλη εγγράφως και επισήμως στις 24 Ιουνίου, σχεδόν αμέσως μετά την εκλογική μάχη, και παρελήφθη από τις υπηρεσίες της Βουλής τρεις ημέρες αργότερα.

Έκτοτε, αν και πέρασαν σχεδόν άλλοι τρεις μήνες από την απάντηση των Ελβετών, η Βουλή δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία. Κάτι που έγινε προχθές…

Στην αναμονή

Το θέμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή τόσο λόγω της άρνησης να δοθούν τυχόν στοιχεία για βουλευτές όσο και για την καθυστερημένη γνωστοποίησή της.
Δεν ήταν λίγοι άλλωστε όσοι περίμεναν όλο αυτό το διάστημα να φτάσει η απάντηση, η οποία εν τω μεταξύ είχε δοθεί… καθησυχάζοντας ίσως κάποιους άλλους.

Το ελληνικό αίτημα είχε υποβληθεί στις 4 Απριλίου με δηλώσεις – εξουσιοδοτήσεις 233 βουλευτών, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν εάν Ελληνες βουλευτές διαθέτουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες.

Το αίτημα δεν είχαν συνυπογράψει οι βουλευτές της ΝΔ και είχαν αρνηθεί με το σκεπτικό ότι αυτή η πρωτοβουλία ίσως πλήξει το κύρος της χώρας και εντέλει δεν θα μαθευτεί η αλήθεια.

«Όπως έχουμε ήδη απαντήσει με e-mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012, δεν είναι πολιτική της Ενωσης Ελβετών Τραπεζιτών να προωθεί αιτήσεις με τέτοιο γενικό περιεχόμενο στο σύνολο των μελών της», αναφέρει η απάντηση.
  • Δεν ήταν λίγοι όσοι περίμεναν όλο αυτό το διάστημα να φτάσει η απάντηση, η οποία εν τω μεταξύ είχε δοθεί… καθησυχάζοντας ίσως κάποιους άλλους
TΟ ΝΗΜΑ

Η δήλωση Ζησιάδη «έβαλε τη φωτιά»

Το θέμα είχε δημιουργηθεί κατόπιν δηλώσεων του ομογενούς βουλευτή της Ελβετίας κ. Ιωσήφ Ζησιάδη σε τηλεοπτική εκπομπή με την αναφορά ότι «… πολλοί βουλευτές, δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και νομίζω τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί οι λογαριασμοί, όπως θέλουμε να είναι με όλες τις χώρες του κόσμου».
Το προεδρείο της τότε Βουλής με τον αντιπρόεδρο κ. Ευ. Αργύρη είχε ζητήσει από τους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να γνωστοποιήσουν οι ελβετικές τράπεζες εάν υπάρχουν άγνωστοι λογαριασμοί πολιτικών.

Παράλληλα ζητήθηκε να παραστεί στο Κοινοβούλιο και ο ομογενής πολιτικός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
για το ethnos.gr
http://www.tsantiri.gr/politiki/ekrivan-gia-5-mines-to-%C2%ABochi%C2%BB-ton-elveton.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: