Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Όλοι βγαίνουν στους δρόμους






Όλοι βγαίνουν στους δρόμους
 
Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ της μνημονιακής συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και της κοινωνίας (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, επαγγελματοβιοτέχνες, δικαστικοί, γιατροί, ένστολοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης κ.λπ.) ξεκινά από αύριο, με απρόβλεπτες τις συνέπειες – πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές.

Στο επίκεντρο της διαμάχης η νέα συμφωνία, που «προσφέρει επί πίνακι την κεφαλήν» του ελληνικού λαού, για να εξοφληθούν τα γραμμάτια ύψους έως και 14 δισ. ευρώ που υπέγραψαν στη δανειακή σύμβαση του Φεβρουαρίου, οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος και την οποία (δυστυχώς) προσυπογράφει τώρα και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ: Ανενεργός διατηρείται η νομοθεσία για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων και αδύνατη (;) μέχρι στιγμής η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στη γενική 24ωρη απεργία της Τετάρτης, με τη στήριξη των συνδικαλιστικών παρατάξεων όλου του πολιτικού φάσματος (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΠΑΜΕ - Αυτ. Παρέμβαση).

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα παραλύσουν κατά τη διάρκεια της νέας (είναι η 26η στα τελευταία δυόμισι χρόνια) γενικής απεργίας, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια, πορείες και κάθε μορφής εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Την ίδια μέρα:

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έπειτα από σχετική απόφαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ και σύσσωμο το προεδρείο θα παρευρεθεί στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. «Πρεμιέρα» των απεργιακών κινητοποιήσεων κάνουν από τη Δευτέρα δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό που εργάζονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ύστερα από απόφαση της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ. Στο μεταξύ:

Πιέσεις για συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιών δέχονται από τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών-μελών τους και Εργατικών Κέντρων οι πρόεδροι τόσο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος όσο και της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς και πιθανότατα θα υπάρξει σχετική απόφαση μέχρι την ημερομηνία-ορόσημο για την ψήφιση των νέων σφαγιαστικών μέτρων, την 8η Οκτωβρίου. Ήδη, υπέρ αυτής της προοπτικής έχουν ταχθεί οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ (Ν. Κιουτσούκης), ΠΑΜΕ (Γ. Πέρρος) και Αυτ. Παρέμβασης (Γ. Γαβρίλης). Πιο συγκρατημένη η ΠΑΣΚΕ, παρότι αντικυβερνητικός ήταν ο χαρακτήρας δήλωσης του κ. Παναγόπουλου, που προϊδεάζει για μελλοντικούς χειρισμούς. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «η κυβέρνηση, σε μια δήθεν διαπραγμάτευση με την “τρόικα”, οργανώνει τον σφαγιασμό των εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, γι’ αυτό τα συνδικάτα οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας». Όμως και ο διαγραφείς από τη ΝΔ πρόεδρος της ΔΑΚΕ (και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ) Ν. Κιουτσούκης σε δήλωσή του υπογραμμίζει πως «τα όρια ανοχής και αντοχής της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί προ πολλού» και αποδίδει σε «ακραίους εργοδοτικούς παραλογισμούς» τα νέα μέτρα. Σημειώνεται σχετικά πως οι γέφυρες μεταξύ της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και της ηγεσίας της ΝΔ έχουν οριστικά καταρρεύσει, καθώς ο πρόεδρος και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που κατηγορείται για «κωλοτούμπα» από την παράταξή του, αντιμετωπίζει ως «παρωχημένο» είδος τον συνδικαλισμό γενικότερα και ειδικότερα απαξιώνει τη ΓΣΕΕ. Για την αντιμετώπιση της «ενοχλητικής» για τη Συγγρού κατάστασης που προέκυψε από την ομαδική ανταρσία των γαλάζιων συνδικαλιστών του ιδιωτικού τομέα, ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Φιλ. Ταυρής είχε πρόσφατα συνάντηση με τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα Ηλ. Ηλιόπουλο (γενικό γραμματέα της ΑΔΕΔΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ηλιόπουλος κατήγγειλε τη μνημονιακή πολιτική της ΝΔ, χωρίς να υιοθετήσει ταυτόχρονα τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ – παρότι εκπρόσωποι της παράταξης σε πρόσφατη συνεδρίασή τους στήριξαν τον κ. Κιουτσούκη και τις συνδικαλιστικές επιλογές του. Πάντως, δύο τουλάχιστον συνδικαλιστές από τον χώρο του ΟΤΕ, οι κ. Μπιρμπίλης και Λάμπρου, φαίνεται να αμφισβητούν τον ηγετικό ρόλο του κ. Κιουτσούκη μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ και περιμένουν τον κατάλληλο χρόνο για να παρέμβουν στη νέα πραγματικότητα.

Εν όψει της μεγάλης κινητοποίησης της Τετάρτης, το ΠΑΜΕ στις ανακοινώσεις του ρίχνει τους τόνους των επιθέσεων κατά των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων και προσδοκά να επικρατήσει, σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον, με το συλλαλητήριο που οργανώνει το πρωί της Τετάρτης στην Ομόνοια. (Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν τη δική τους απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως.) Οι απεργοί θα συναντηθούν, ως συνήθως, έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα, όπου θα καταλήξουν οι πορείες τους.

Ο πολιτικός και αντιμνημονιακός χαρακτήρας των κινητοποιήσεων ενισχύεται από το γεγονός ότι οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα παρευρεθούν στα συλλαλητήρια.

Στο Πεδίον του Άρεως, με πλειάδα βουλευτών θα βρεθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με επικεφαλής τον Π. Καμμένο. Στην Ομόνοια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μαζί με βουλευτικά και κομματικά στελέχη.

http://www.paron.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: