Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

"Αντάλλαγμα" δαπάνες και συντάξεις για να "γλυτώσουν" απολύσεις-εργασιακά






Της Δήμητρας Καδδά

Η κυβέρνηση «δίνει» την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 με 2 έτη στα 66-67 και μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις δαπάνες των υπουργείων υγείας, άμυνας, διοικητικής μεταρρύθμισης και στους ΟΤΑ για να «γλυτώσει» απολύσεις στο δημόσιο και νέο Αρμαγεδδών στις εργασιακές σχέσεις. Η κοινή θέση των τριών κυβερνητικών κομμάτων, όπως διαμορφώθηκε χθες, θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή (θα ακούσουν και τον αντίλογο της τρόικας...) και μετά ξεκινά νέος κύκλος διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και το επιτελείο του αναχωρούν για Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

Δεδομένο είναι ότι πλέον οι αποφάσεις μεταφέρονται χρονικά το νωρίτερο για τον Οκτώβριο (στο Ecofin ή στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μήνα) και η δόση αναβάλλεται για τον Νοέμβριο. Αυτό άλλωστε για πολλούς από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις ήταν από καιρό προδιαγεγραμμένο.

Ζητούμενο είναι πλέον η συμφωνία για το πακέτο να έρθει όσο το δυνατό συντομότερα και χωρίς να πειραχθούν οι δύο πλέον «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων: εργασιακό και απολύσεις.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τα δύο αυτά μέτωπα «είναι υπό συζήτηση» με την τρόικα, όπως μάλιστα και η πρόθεσή της οι αλλαγές στο εργασιακό να αποτελούν μία από τις προαπαιτούμενες πράξεις για τη δόση οι οποίες φαίνεται και είναι ουκ ολίγες…

Η τρόικα φέρεται να πιέζει στην αύξηση του «πακέτου» των μειώσεων μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, μαζί με τις απολύσεις, στα 8 δισ. ευρώ περίπου και γι αυτό το λόγο να αφήνει «υπό αμφισβήτηση» πλειάδα μέτρων των υπουργείων υγείας, άμυνας και διοικητικής μεταρρύθμισης.

Η ελληνική πλευρά, πλέον «δίνει» ως αντάλλαγμα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ξεκινά νέο «σκανάρισμα» δαπανών στα συγκεκριμένα πεδία ώστε είτε να βρεθούν νέες πηγές περικοπών είτε οι μη αποδεκτές μειώσεις σε λειτουργικές δαπάνες να γίνουν συγκεκριμένες και δύσκολο πλέον να απορριφθούν.

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ φέρεται ότι προκύπτουν από τα «διαρθρωτικά» μέτρα που επιχειρείται να διασφαλιστούν και ει δυνατό να «αυγατίσουν»:

- Πάνω από 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φέρει η αναδιάρθρωση του δημοσίου με μείωση 25% σε ελαστικές και λειτουργικές δαπάνες (δεν γίνονται αποδεκτές), με εξορθολογισμό έργων του ΠΔΕ (δεν δέχεται ως μέτρο η τρόικα νέα μείωση στις επενδύσεις), με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών προμηθειών και του «σύζευξις».

- Περίπου 500 εκατ. ευρώ αναμένονται από τους ΟΤΑ, με περικοπή των δαπανών του ΠΔΕ, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας και συγκομιδής απορριμμάτων, ενιαία αρχή προμηθειών, εσωτερικούς ελέγχους, συγχωνεύσεις αναπτυξιακών εταιρειών, ΣΔΙΤ κλπ. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προέβλεπε 1,5 δισ. ευρώ εξοικονόμηση που … δεν ήρθε και εκφράζεται μεγάλη δυσαρέσκεια καθώς τώρα η «τρύπα» ενδεχομένως να καλυφθεί από παρεμβάσεις σε συντάξεις μισθούς και επιδόματα.

- Εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζεται από το τομέα υγείας με το κύριο βάρος να έχει η νέα μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη. Το κονδύλιο αμφισβητείται από τους δανειστές όπως και η περικοπή της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης, εξετάσεων και των εξόδων του ΕΟΠΥΥ (για νέα τρύπα 1 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν είχαν κοινοποιηθεί έκανε λόγο χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στους Βουλευτές της ΝΔ).

- Από την άμυνα αναμένεται να έρθουν περίπου 500εκατ ευρώ κυρίως με την ακύρωση νέων συμβάσεων. Ελάχιστα είναι τα ποσά από το κλείσιμο στρατοπέδων, τις λειτουργικές δαπάνες και την μείωση των εισαγωγών σε ακαδημίες.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: