Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Το εξοπλιστικό «παζάρι» Καμμένου με ΗΠΑ και Ρωσία





Όσοι κατά καιρούς έχουν προσάψει στον Πάνο Καμμένο «άκρατα φιλορωσικά αισθήματα», σίγουρα δεν θα νιώθουν και πολύ… άνετα βλέποντας το «παιχνίδι» που κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τις ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να ξοδευτούν χρηματικά ποσά που αποτελούν πρόκληση σε περίοδο εξοντωτικής λιτότητας και που θα θύμιζαν το… αμαρτωλό παρελθόν προκατόχων του.
Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος
Από τις πρώτες εβδομάδες στο Πεντάγωνο έδειξε πως δεν ξεχνά τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «ανήκομεν εις τη Δύσιν», γι’ αυτό και τηρεί ίσες αποστάσεις και με τις δύο υπερδυνάμεις. Μέχρι στιγμής ο κ. Καμμένος έχει δώσει λύσεις σε ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος και, όπως λένε οι πληροφορίες, έχει ανάψει «πράσινο φως» στο ΓΕΑ για να «τρέξει» η διαδικασία για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «καίει» την Πολεμική Αεροπορία, καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν τον κορμό των δυνάμεών της, ενώ συνδέεται άμεσα και με την ΕΑΒ . Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται ιδιαίτερα προσεκτικά και για το ταξίδι του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Στις εκεί επαφές του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει στην υπόθεση της προμήθειας μεταφορικών ελικοπτέρων Black Hawk αλλά και Chinook. Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο αναφέρουν πως οι… ιδέες του για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας δεν σταματούν εκεί (περιλαμβάνουν και οπλικά συστήματα), ενώ οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τα περισσότερα από αυτά. Να σημειώσουμε πως στην ατζέντα Καμμένου βρίσκονται και τα 5 παροπλισμένα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3 Orion, με την ελληνική πρόθεση για εκσυγχρονισμό να έχει εκφραστεί ήδη από την εποχή που υπουργός ήταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Η εργασία θα γίνει στην ΕΑΒ  και, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει κλείσει το θέμα, με τις εργασίες να γίνονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin
Ό,τι γίνει, πάντως, θα έχει και… αντάλλαγμα, καθώς οι ΗΠΑ σκοπεύουν με τη σειρά τους να θέσουν ορισμένα σοβαρά θέματα στην ελληνική πλευρά, όπως η χρήση αεροδρομίων της Κρήτης για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει πως η επαφή με την Αθήνα είναι η καλύτερη που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Και όσο, μάλιστα, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν δείχνει διάθεση να προσδεθεί πλήρως στο… γερμανικό άρμα στο ζήτημα των εξοπλισμών, τόσο θα αυξάνουν οι πιθανότητες για μεγαλύτερη κέρδη για την Ελλάδα.
Τι θέλουμε από Ρωσία
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος έβαλε σε πρώτο πλάνο την επίλυση των προβλημάτων υποστήριξης και ροής ανταλλακτικών που αντιμετώπιζε η Πολεμική Αεροπορία με τα αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς S-300. Μικρότερο, αλλά υπαρκτό, είναι και το πρόβλημα υποστήριξης των αντιαεροπορικών μέσου βεληνεκούς TOR-M1, κάτι το οποίο θα επιδιώξει να λύσει ο κ. Καμμένος στην επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα. Τις τελευταίες ημέρες, ακούγεται έντονα στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πως, στο ταξίδι της 8ης Απριλίου, οι Ρώσοι –ως επιστέγασμα του καλού κλίματος με την Ελλάδα– θα προσφέρουν σε μειωμένο κόστος ή και δωρεάν μηχανήματα για να εξοπλιστούν οι υπό επανασύσταση ΜΟΜΑ. Το κέρδος, μάλιστα, θα είναι και για τις δύο χώρες: η Αθήνα αποκτά χρήσιμο εξοπλισμό –που δεν είναι όπλα– σε πολύ χαμηλές τιμές, η Μόσχα μετά από χρόνια κάνει πώληση σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε πως ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του ρωσικού ινστιτούτου διακίνησης αμυντικών συστημάτων (TSAMTO) και σύμβουλος του Βλάντιμιρ Πούτιν σε θέματα άμυνας, Ίγκορ Κοροτσένκο, διεμήνυσε πως «η Ρωσία είναι έτοιμη να επισκευάσει και να εκσυγχρονίσει τα αποβατικά hovercraft τύπου Zubr, καθώς και να συζητήσει με την Ελλάδα την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων».

http://www.iapopsi.gr/to-exoplistiko-pazari-kammenou-me-ipa-k-rosia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: